Keddi Hatha Jóga bejegyzésem 2. igazsága, terápiás jóga!

pdasMi is az a terápiás Hatha Jóga?

Ifjú korom egyik igen kedves jóga tanára nem más mint Professzor Dász, aki a terápiás jóga egyik főalakja napjainkban. Mint orvos doktor Yogapathy néven saját rendszert is alkotott, és ő mondta azt, hogy a terápiás jóga szimplán annyit tesz, hogy komolyan értesz a Hatha Jógához. Ő is annak az iskolának a követője, akik úgy gondolják, hogy az orvoslás tudományának és megértésének a Hatha Jógába keverése adja ki a terápiás jógát.

A Terápiás Jóga annyit tesz, hogy értjük a Hatha Jóga működési elveit, az anatómiai hatásait és a mozgás rendszerét. A Hatha Jóga magában is terápiás, mert nem csak szerkezetileg, de funkcionálisan is fejleszti szervezetünket egészben, vagy szegmenseiben, mint pl. végtagok, szervek.

Tehát a Hatha Jóga és a Terápiás Hatha Jóga csak annyiban különbözik, hogy mennyire ért hozzá azt oktató. Hogy vajon tudja-e alkalmazni terápiásan is a Hatha Jógát, vagy szimplán gyakorlatokat tud megmutatni, esetleg sorozatokat, amit jobb esetben ő, egy jó helyen tanult meg.

Az első picit bulvárosabb és népszerűbb írások a jógáról az angol Paul Bruntonhoz köthetők, és akkor még nyugaton a Jóga fogalom még szinte ismeretlen volt. Így ő nem is azt írta le, hogy Jóga vagy Hatha Jóga , hanem úgy írta le a Jógát, ahogyan neki ezt elmagyarázták. Ő ezért következetesen úgy ír a jógáról, mint „test kontroll”.

Ez nagyjából sejteti azt, hogy illik érteni a testhez, ha valaki test kontrollt tanít. De sajnos ez nem így van. Valószínű, hogy a Jóga trend vége is a mostani népszerűsége és elterjedése lesz! A képzetlen, csak üzleti hozzáállást tanúsító oktatók lesznek azok, akik majd hozzájárulnak a Jóga rendszerének hitel vesztéséhez.

Az Egyesült Államokban már sok éve kutatják, hogy az emberek milyen sportfoglalkozást tartanak a legjobbnak, ezzel is felmérve, hogy milyen mozgásformák a legnépszerűbbek napjainkban, de a jógadivat hullám ellenére, a jóga sohasem volt benne a top 10-ben.

Sőt szintén sok éve (amióta ki tölthető ez a rubrika) mindig az a legelismertebb kategória a fent említett kutatásban, hogy az oktató ahová jársz, az szakképzett legyen, legyen az bármilyen sport vagy mozgás.

Amerikában a legnépszerűbb jógarendszer oktató programja 2 hónapos. Tehát valaki kocsmárosból, esztergályosból vagy gipszkarton szerelőből 2 hónap alatt „jóga” oktatóvá válhat.

Ezt most nem bántásból írtam le, mert egy szempontból még egyet is értek ezzel a módszerrel. Mert ha valaki mindösszesen 2 hónapot szán a jóga oktatás elsajátítására, akkor az akár egy jó rendszer is lehet, hogy megtanulnak húszon egynéhány gyakorlatot és ők csak azt, csak abban a sorrendben taníthatják. Sőt szerintem ez igaz kéne, hogy legyen mindenkire, aki nem tanult jógát komolyan. Tanítson sorozatokat, amelyeket hozzáértők találtak ki.

Szóval szerintem ez a 2 hónapos cucc, még nem is gond, de a legtöbb ember ezt viccnek tartja, mert számukra a jóga még mindig valami magasztos, spirituális és megfoghatatlan. Ne rontsuk már ezt el.

Gyógytornász sem lehetsz 2 hónap alatt, de szerintem még a legalapabb fitneszképzés is jóval több, mint 2 hónap. Akkor a jóga miért lenne másabb?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .