Keddi Hatha Jóga bejegyzésem 2. igazsága, terápiás jóga!

pdasMi is az a terápiás Hatha Jóga?

Ifjú korom egyik igen kedves jóga tanára nem más mint Professzor Dász, aki a terápiás jóga egyik főalakja napjainkban. Mint orvos doktor Yogapathy néven saját rendszert is alkotott, és ő mondta azt, hogy a terápiás jóga szimplán annyit tesz, hogy komolyan értesz a Hatha Jógához. Ő is annak az iskolának a követője, akik úgy gondolják, hogy az orvoslás tudományának és megértésének a Hatha Jógába keverése adja ki a terápiás jógát.

A Terápiás Jóga annyit tesz, hogy értjük a Hatha Jóga működési elveit, az anatómiai hatásait és a mozgás rendszerét. A Hatha Jóga magában is terápiás, mert nem csak szerkezetileg, de funkcionálisan is fejleszti szervezetünket egészben, vagy szegmenseiben, mint pl. végtagok, szervek.

Tehát a Hatha Jóga és a Terápiás Hatha Jóga csak annyiban különbözik, hogy mennyire ért hozzá azt oktató. Hogy vajon tudja-e alkalmazni terápiásan is a Hatha Jógát, vagy szimplán gyakorlatokat tud megmutatni, esetleg sorozatokat, amit jobb esetben ő, egy jó helyen tanult meg.

Az első picit bulvárosabb és népszerűbb írások a jógáról az angol Paul Bruntonhoz köthetők, és akkor még nyugaton a Jóga fogalom még szinte ismeretlen volt. Így ő nem is azt írta le, hogy Jóga vagy Hatha Jóga , hanem úgy írta le a Jógát, ahogyan neki ezt elmagyarázták. Ő ezért következetesen úgy ír a jógáról, mint „test kontroll”.

Ez nagyjából sejteti azt, hogy illik érteni a testhez, ha valaki test kontrollt tanít. De sajnos ez nem így van. Valószínű, hogy a Jóga trend vége is a mostani népszerűsége és elterjedése lesz! A képzetlen, csak üzleti hozzáállást tanúsító oktatók lesznek azok, akik majd hozzájárulnak a Jóga rendszerének hitel vesztéséhez.

Az Egyesült Államokban már sok éve kutatják, hogy az emberek milyen sportfoglalkozást tartanak a legjobbnak, ezzel is felmérve, hogy milyen mozgásformák a legnépszerűbbek napjainkban, de a jógadivat hullám ellenére, a jóga sohasem volt benne a top 10-ben.

Sőt szintén sok éve (amióta ki tölthető ez a rubrika) mindig az a legelismertebb kategória a fent említett kutatásban, hogy az oktató ahová jársz, az szakképzett legyen, legyen az bármilyen sport vagy mozgás.

Amerikában a legnépszerűbb jógarendszer oktató programja 2 hónapos. Tehát valaki kocsmárosból, esztergályosból vagy gipszkarton szerelőből 2 hónap alatt „jóga” oktatóvá válhat.

Ezt most nem bántásból írtam le, mert egy szempontból még egyet is értek ezzel a módszerrel. Mert ha valaki mindösszesen 2 hónapot szán a jóga oktatás elsajátítására, akkor az akár egy jó rendszer is lehet, hogy megtanulnak húszon egynéhány gyakorlatot és ők csak azt, csak abban a sorrendben taníthatják. Sőt szerintem ez igaz kéne, hogy legyen mindenkire, aki nem tanult jógát komolyan. Tanítson sorozatokat, amelyeket hozzáértők találtak ki.

Szóval szerintem ez a 2 hónapos cucc, még nem is gond, de a legtöbb ember ezt viccnek tartja, mert számukra a jóga még mindig valami magasztos, spirituális és megfoghatatlan. Ne rontsuk már ezt el.

Gyógytornász sem lehetsz 2 hónap alatt, de szerintem még a legalapabb fitneszképzés is jóval több, mint 2 hónap. Akkor a jóga miért lenne másabb?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük