Jóga

HATHA JÓGA ÓRÁK:

Hétfő és Csütörtök: 19:00-20:00, Szerda: 9:00-10:00

Mire jó a jóga?

A világon először a nagy nyilvánosság részére a Hatha Jógáról Paul Brunton írt bővebben. Ő úgy fordította angolra a Hatha Jóga kifejezést, hogy Test Kontrol. Ez nagyjából le is írja a Hatha Jóga fő hatását, mármint azt, hogy a jóga ezen ágának az elsődleges célja az, hogy az embert hihetetlenül jó karban tartsa saját magát, testét és lelkét egyaránt.

Mit fogsz érezni?

 • A jóga hatására nagyon gyorsan elkezd a szervezeted regenerálódni és apró-cseprő bajaid is hamarosan megszűnnek.
 • Viszont a Hatha Jóga nem csak fizikailag lesz rád jó hatással, szellemileg és érzelmileg is fejleszt.Nyugaton már több évtizedes kutatások is kimutatták, hogy a gyakran jógázók nyugodtabbak, jobb a memóriájuk és a koncentrációs képességük , valamint lényegesen jobb a stresszre adott válasz reakcióik.
 • Az izmaid úgy kezdenek el erősödni, hogy rugalmasak maradnak, és nem merevednek el.
 • Ízületeid rugalmasak lesznek, rehabilitálódnak, gyógyulnak
 • Serkenti a nyirokrendszer és a hormonrendszer működését.
 • Növekedik a tüdőd teljesítménye, mindent jobban fogsz bírni.
 • Harmonizálódik a két agyféltekéd  és ezzel oldódik a stresszt , stimulálódik a központi idegrendszered és fokozza a koncentrációs képességedet is.
 • Jobban beindul az anyagcseréd és ezzel szervezetünk méregtelenítése is.
 • Ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

Valójában mit értünk jóga alatt?

Az ősi indiai szanszkrit nyelvben a jóga szó- kapcsolatot jelent. Folyamatot, ami lelki vagy fizikai gyakorláson keresztül összeköti a gyakorlót önmagával és egy magasztosabb erővel.
Így amikor Indiában, minden jóga ágazat őshazájában, az emberek arról beszélgetnek, hogy ők, személy szerint milyen lelki vagy fizikai gyakorlatokat végeznek, sohasem azt mondják, hogy jógáznak, hanem mindig specifikusan arra is kitérnek, hogy ők Hatha, Raja, Bhakti vagy éppen Kundalini jóga folyamatot gyakorolnak.

Ki jógázhat?

Röviden? Mindenki! Természetesen, ha komolyabb egészségügyi problémánk van első jóga óránk előtt szóljunk bajainkról, az oktatónak. Ha bután néz vissza ránk, nem biztos, hogy ott kellene maradni az órán. De a Jóga egyik fő és egyedülálló hatása az, hogy mindenkinél egyedileg hat, és mindenki alkatából és állapotából, mindig a legjobbat hozza ki. Hatha Jóga megfelelő gyakorlásával nagyon-nagyon nehéz kárt tenni magunkban.

Milyenek a Hatha Jóga órák a Bhakti Kutirban?

A Hatha Jóga órákat Baktai Ádám tartja a Kutirban, aki gyerek kora óta kapcsolatban van a kelet csodálatos kultúrájával, valamint 10 évig élt és tanult Indiában, egy kolostorban. Az órákat teljesen klasszikusan és tradicionálisan a Hatha Jóga ősi elveihez hűen tanítja, de gyakorlataiban nem csak Hatha Jóga elemeket tartalmaznak a foglalkozások, hanem erősen merítenek a Do-In, a Tao-Yin, a Kum-Nye és a Djin-Cyu ősi japán, kínai, tibeti és mongol mozgás rendszerekből. Baktai Ádám 19 éve gyakorolja, tanulja és tanítja a Zen Shiatsu (Ősi Japán Fizioterápia) kezelés rendszerét, ami segít abban is, hogy órái anatómiailag is jól legyenek összerakva.

Érdekesség:

A történelmi Buddha tiltotta a Hatha Jógát, mert a szenvedés teli világban nehezebb azt megvalósítani, hogy meg kell szabaduljunk szenvedésünk kiváltó okától, a materiális léttől ha mind emellett jól érezzük magunkat egy egyszerű mozgás rendszertől.

 Szóval ennyire jó és hasznos a Hatha Jóga gyakorlása. Várunk benneteket szeretettel, ha esetleg a Kutir által szervezett Hatha Jóga órákra támad kedvetek benézni.

Om Tat Sat

8 Responses to Jóga

 1. Papp Karina szerint:

  Mikor vannak az órák?
  Köszönöm
  Karina

 2. AS szerint:

  a jógaórákra be kell jelentkezni?
  köszönöm

 3. Borbély Zoltán szerint:

  Üdvözlet! Érdekel, mi a forrása az érdekességként említett információnak. Kérem, ha tud, említsen forrást! Köszönettel, minden jót kívánva: Borbély Zoltán

  • Goredas Goredas szerint:

   Ezt az infot én Kushinagarban, Buddha eltávozásának helyszínén hallottam az ottani templom apátjától. Nekem a bácsi hiteles, de persze kezeld úgy az információt, ahogyan az belefér a világképedbe.
   Om Tat Sat

 4. Sagar Parekh szerint:

  Do you have hatha yoga classes in english?

 5. Báder Zsuzsanna szerint:

  Ádám, a power flow jógáról nem találtam leírást. Mit lehet tudni róla, az időpont sokszor nekem pont jó lenne.
  Tudnál/tudnátok segíteni információkkal?

  Köszönöm: Zsuzsa

 6. Bernáth Zsuzsanna szerint:

  Sziasztok!
  A kérdésem az lenne, hogy a hatha jóga óra mennyibe kerül, mennyi a bérlet ár, és mindig be kell-e előtte jelentkezni? Köszönöm:Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük