Jagaddhatri Puja, a női jóság ébresztője, és Bhisma Panchakam, a harcosok böjtje

Tündérmacik,

jagaddhatriArról már írtam nektek, hogy ez az utolsó hónapja annak a 4 hónapnak, amikor az Istenek alszanak. Így ebben a hónapban, amikor már ébredeznek az Istenek, nagyon sok spirituális ünnep szokott lenni.

Idén, 2016-ban a Jagaddhatri Puja Október 29-re esik, ami Párvati Dévi, Siva feleségének ünnepe. Arra gondoltam, ha már felkerült a honlapra Durga és Kali születésnapja, akkor Jagaddhatri Dévinek is itt a helye. Durga a szenvedély, Kali a sötétség, míg Jagaddhatri a jóság minőségének Istennője. Maga a Jagaddhatri kifejezés azt jelenti, hogy “A Világ Védelmezője”.

Parvati, mint az anyagi teremtés anyja, mindig olyan formát és hangulatot vesz fel, mint férjura, Siva, aki a Védák szerint a materiális világ Atyja. Jagaddhatri a jóság és békesség megnyilvánulása Parvatiban. Indiában a hölgyek ezeken a napokon böjtöket, szertartásokat és mindenféle spirituális gyakorlatot végeznek, és azért imádkoznak, hogy felébresszék magukban a jóságot és békességet.

Az ugye természetes, hogy a család hangulatát a hölgyek adják, formálják meg. Szóval ha ők jó passzban vannak, a család szárnyal, a légkör békés és otthonos, stb. Ellenkező esetben az egész családra rátelepszik a feszültséglégköre.

Az ősi Védikus esküvői rítusban is egy csomó mantra és ima szól arról, hogy a férj úgy szólítja meg kedvesét, hogy légy hozzánk kedves, mind az emberhez és mind az emberben lakozó bestiához.

Szóval újfent a hölgyeken van a nagyobb felelősség, ezért is szólítják Indiában a férfiak Dévinek, avagy Istennőnek.

Ami meg a fiúkra vonatkozik, az hogy 2 nappal később, vagyis Októmber 31-én kezdődik a Bhisma Panchakam, azaz Bhisma a nagy harcos 5 napja.

A védikus időkben a harcosok az egyenes hozzáállásukról  és az önzetlen személyiségükről voltak felismerhetőek. Valaki nem attól lesz harcos, hogy az interneten posztolja az edzés terveit, és Thai box edzésekre jár egy magántanárhoz, aki azt mondja, hogy ő nagyon jól nyomja.

Akik csak a harc technikai oldalát tanulták, de közben nem fektettek hangsúlyt a szellemiség fejlődésére, azok voltak a parasztok, akik részt vettek a csatákban és a háborúkban. A harcos mentalitása az volt, hogy védelmezze azokat, akikért felelősséggel tartozott, és természetesen az elesetteket úgy általánosságban. A hőbörgés, hangoskodás nem a harcosok szellemiségéhez tartozó jellemvonások. Indiában a legalsó kaszthoz tartoznak a munkások, a tudósok és a művészek, mert ők csak az anyaggal foglalkoznak, tehát az ő pozíciójuk egyáltalán nem pejoratív, viszont érdekes, hogy őket sudráknak hívják a védák szerint, ami azt jelenti, hogy „az aki állandóan lamentál”.

A harcosok arról is ismertek voltak, hogy az Ájurvéda szerint Pitta, azaz tűz alkatúak voltak, ezért nekik a böjt és a különféle megvonások nem is mentek annyira jól. Általános Pitta, azaz tűz alkatú tünet az, hogy étkezés kihagyásnál némi agresszió és/vagy gyilkos düh tapasztalható.

Bhisma

Bhisma, a Mahabhárata egyik legnagyobb harcosa…

Így a harcosok alapból évente összesen 2 böjtöt tartottak. Nyáron a Nirjala Ekadasit, azt a napot, amikor napkeltétől más nap pirkadatig nem ittak és nem ettek, ez a kitartásukat erősítette, mert nyáron Pitta alkatúaknak böjtölni még nehezebb, télen meg ezt az 5 napot tartották, spirituális okokból.

Klasszikusan ezen az 5 napon csak a tehéntől származó 5 nektárt fogyasztották: első nap csak tejet, második nap csak joghurtot, harmadik nap csak gheet, azaz tisztított vajat, a negyedik nap csak tehén vizeletet és az utolsó nap csak tehén trágyát.

Természetesen az utolsó 3 nap folyadék bevitel szempontjából azért nem a legkönnyebb. Én ezt egyszer végig csináltam Indiába, az utolsó 2 nap minimális nektár bevitellel, de azért ezt a gyakorlatot nem ajánlom.

Csak vízzel végig nyomni, ezt az 5 napot majdnem olyan jó, mint az 5 nektárral. Majd amúgy is írok a vizelet terápiáról, mert mostanában Ájurvéda névvel elég sok baromságot hallottam ebben a témában keringeni.

Szóval hölgyek, urak és harcosok mindenkinek van valami a tarsolyunkban.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Jagaddhatri Puja, a női jóság ébresztője, és Bhisma Panchakam, a harcosok böjtje bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Visszajelzés: Február 6 és 7 különleges napok asztrológiailag… | Bhakti Kutir

 2. Vidor hozzászólása:

  Ádám Mester, a Thai Box edzést mind pejoratív példát emlegetni nem túl szerencses dolog… Egyike azon kevés HARC művészetnek, ami még kapcsolódik az eredeti lényegéhez, és nem, vagy csak lassan lesz belőle trend/módi… Ehhez a tért és a könyök túl őszinte

  • Ádám hozzászólása:

   nem a thai box edzést gondoltam, megszólni, hanem azt az emberi hozzáállást, hogy valaki azért hiszi magát keménynek, mert magánórákat vesz belőle. de ez lehetne akár, sima box is, vagy bármi.

 3. Vidor hozzászólása:

  Ádám Mester, a Thai Box edzést mind pejoratív példát emlegetni nem túl szerencses dolog… Egyike azon kevés HARC művészetnek, ami még kapcsolódik az eredeti lényegéhez, és nem, vagy csak lassan lesz belőle trend/módi… Ehez a térd és a könyök túl őszinte

 4. Visszajelzés: Szúrja Nárájana napja és Bhisma asztami… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..