Bhakti Kutir Kalendárium, egy ötlet…

Bhakti Kutir Kalendárium

A nyugati világ mókuskerekében nagyon könnyű beleesni egy beidegződéseken és egysíkúságon alapuló életvitelbe. A nyugati pszichológusok azt mondják, hogy a nyugati emberek 75%-a küzd a Border Line nevezetű elmebetegséggel. A Border Line nem a normalitás és a nem normálisság közötti vonal, hanem a skizofrénia és pszichotikusság közötti határvonal.

Ennek a fő tünete, hogy szinte elveszítjük a szabad akaratunkat és mindig beidegződéseken keresztül éljük meg a mindennapjainkat. Mint például a „Hogy vagy?” kérdésre a hirtelen előbukó „Kösz jól!” válasz.

A Bhakti Kutir Kalendáriumnak az a célja, hogy segítsen megtörni ezeket a beidegződéseket, hogy egy kicsit tudatosabban tudjunk élni.

A mai világban a határidők és különböző időpontok tartása rendkívül fontos, úgy mond, naptár szerint élünk. A Bhakti Kutir Kalendárium egy olyan naptár, aminek segítségével minden napra egy-egy jó kis egyedi meditációval próbálunk segíteni abban, hogy minden nap tudatosabb, egy kicsit más és egy kicsit mélyebb legyen, mint az átlag szürke hétköznapok.

Persze minden napra esnek ünnepnapok a világban. Esetleg egy ország függetlenségi napja, vagy valami esemény jogra emelkedéséről szóló megemlékezés. De mi azért próbáltunk a spirituálisabb és meditatívabb vonatkozásokra  koncentrálni. Lesznek benne Védőszentek ünnepei, mert nem kell ahhoz kereszténynek lenni, hogy például Szent Cecília napján, a muzsikusok védőszentjének napján, jó érzéssel dobjunk be egy kis pénzt az utcazenész hegedűtokjába. De felsorolunk majd olyan napokat is, amikor bekeverhetjük a gyógynövényeinket, hogy azok jobban hassanak használatkor, stb…

November 17.

Uttana Ekadasi: napkeltétől, a következő napkeltéig az indiai tradícióban tartózkodnak a gabonák és a bab, lencsefélék fogyasztásától.

Budapest születés napja, 1873-ban megalakult az egyesített Budapest Főváros.

Árpádházi Szent Erzsébet Napja: a kórházak és ápolónők, a mennyasszonyok, a nemes asszonyok, az özvegyek, a hajléktalanok és a haldokló gyermekek Védőszentjének megemlékezési napja.

Eid al-Adha, a Nagy Áldozat ünnepe az Iszlám Kalendáriumban. 3 napos megemlékezés arról, hogy Ábrahám (Ibrahim) hajlandó volt feláldozni fiát Istennek. A szokás az, hogy 3 napig az ételt 3 részre osztják az ünneplők, 1 harmadát tartják meg maguknak, és 1-1 harmadot szétosztanak a szeretteik és a szegények közt.

November 18.

1626-ban megnyitották a vatikáni Szent Péter Katedrálist a hívők előtt.

November 19.
Nemzetközi Férfi Nap: amit már Angliában, Amerikában, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Ghánában, Jamaikában, Indiában, Írországban, Kanadában, Magyarországon, Máltán, Szingapúrban és Trinidad és Tobagón már hivatalosan is ünnepnek számítanak.
Szépséghiba, hogy a Nemzetközi WC Nap is November 19-re esik.

November 21.
Telihold. A filozófia napja. Krisna és Tulasi Devi istennő esküvőjének napja a védikus kalendáriumban.

November 22.
Szent Cecília Napja: Argentína, Franciaország és a zenészek Védőszentjének megemlékezési napja.

November 23.
Sárkányölő Szent György Napja. Angliában és Grúziában Nemzeti Ünnep e nap, a Grúzok országuk nevét is Szent György nevéből eredeztetik és országuk zászlaján is a György kereszt látható.

November 24.
A Brumalia, az ókori rómaiak Bacchusnak, a bor istenének szentelt 1 hónapos ünnepségének első napja, ami az ivászat és bulizás jegyében telt. A Brumalia elnevezés, a latin Bruma szóból eredt, ami a legrövidebbet jelenti. Az egy hónapos ünnepség a felvezetés volt az év legrövidebb napjának ünnepére.

November 25.
A November hónap 4. csütörtöke a Hálaadás Napja Amerikában. Eredetileg a betakarítás ünnepe volt, mára a köszönet és hála kifejezésének napja Isten, a család és a barátok felé.
Szent Katerina Napja: a lányok, a gondozó nők, az egyedülálló nők, a könyvtárosok, a tanárok és diákok, a filozófusok és teológusok, a titkárok, a kézművesek és a haldoklók Védőszentjének megemlékezési napja.

November 26.
Szent Sztiliánosz Napja: a megszületett és még nem meg született gyermekek, valamint az árvák Védőszentjének megemlékezési napja.

November 27.
A Nobel díj alapításának napja.

November 28.
Advent első vasárnapja.

December 1.
A Hanuka első napja. A hanuka szó jelentése megszentelés. Idén December 1től 8ig fog tartani ez a nyolc napig tartó zsidó ünnep: ami a fény ünnepe, amely egy csodára emlékeztet. Arra a csodára, amikor Jeruzsálemben a Nagy Templom újra fel lett szentelve és az egy napra elegendő olaj 8 napig égett. A hagyománynak megfelelően nyolc napon keresztül meggyújtják a nyolcágú Menóra (hanukkia) egy-egy újabb gyertyáját.

December 3.
Pradosham  Vrata. Minden Teli és Új Hold utáni 13. nap Pradosham Vrata. Ez Siva napja, és ilyenkor az örömére szoktak böjtölni a megtisztulni vágyók. Hölgyek ezeken a napokon szoktak böjtölni, hogy jó férjet találjanak maguknak, vagy ha már a jó férj találásán túl vannak, ezeken a napokon tovább böjtölnek, hogy fiúgyermekük szülessen. A Siva Purána leírja, hogy ha ezen a napon böjtölünk, akkor Siva áldása gyermekek, boldogság, vagyon és tisztelet formájában érkezik hozzánk. A Pradosham Vrata legfontosabb mozzanatai a böjt, és ha van Siva Lingamunk, akkor neki felajánlani füstölőt, mécsest, virágot, gyümölcsöt, stb.  A tradicionális böjt napkeltétől, másnap napkeltéig tart, de sokan csak az nap napkelte és napnyugta közt böjtölnek. Ha a Pradosham Vrata hétfőre vagy szombatra esik, akkor különösen kedvezőnek számít.

December 4.
Szent Barbara Napja. Szent Barbara a 14 segítő szentek egyike, aki a matematikusok, a kőművesek és kőfejtők, a bányászok, a tüzérek, akik munkakőrében előfordulhat a hirtelen és erőszakos halál eshetősége Védőszentje és azoké is, akik félnek a villámlástól.
Santa Barbara nevű település nem csak az Egyesült Államokban található, de Brazíliában, Chilében, a Fülöp-szigeteken, Hondurasban, Kolumbiában, Mexikóban és Venezuelában is léteznek. A közel keleti keresztények közt, Jordániában, Libanonban, Palesztinában, Szíriában az Eid al-Burbara, Szent Barbara napja az amerikai Halloween ünnepéhez hasonlítható, ahol a gyerekek beöltözve házról házra járnak édességért, és tök lámpásokat is tesznek ki az ablakokba.  Régen az asszonyoknak ezen a napon tilos volt dolgozniuk.
Amerikában, Angliában, Ausztráliában, Cipruson, Görögországban, Kanadában és Új-Zélandon a tüzérek mai napig december 4.-én meg tartják megemlékezéseiket Szent Barbaráról a legkülönbözőbb programokkal.

December 5.
Az éjszaka folyamán Szent Miklós, a Mikulás körbe járja a földet és megajándékozza a gyermekeket. Magyarország mellett Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Romániában, és Szlovákiában is aznap este jön a Mikulás.

December 6.
Szent Miklós Napja, aki a gyermekek, gyógyszerészek, íjászok, kereskedők, halászok, tengerészek, zálogházasok, a bűnbánó tolvajok, az ártatlanul meggyanúsítottak, és a prostituáltak Védőszentje.

December 7
Dia de las Velitas. A pici gyertyák ünnepe Kolumbiában. Ezen a napon sok-sok gyertya meggyújtásával elkezdődik a karácsonyi készülődés.

December 8.
Bodhi Nap. Japánban a különböző Buddhista iskolák ezen a napon ünneplik meg azt, hogy Sziddhártha Gautama Buddha elérte a megvilágosodást.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Ez volt a bhaktikutir.hu oldalon az első bejegyzés. 4 évre rá jött ki nyomtatásba az elős Bhakti Kutir Kalendárium!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Bhakti Kutir Kalendárium, egy ötlet…

  1. Visszajelzés: Asztrológia előrejelzés 2014-re, az összes érdemes nap és még néhány nyalánkság, mint pl. egészségügyi tanácsok a Taoista Jógából… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük