Bhakti Kutir Kalendárium, egy ötlet…

Bhakti Kutir Kalendárium

A nyugati világ mókuskerekében nagyon könnyű beleesni egy beidegződéseken és egysíkúságon alapuló életvitelbe. A nyugati pszichológusok azt mondják, hogy a nyugati emberek 75%-a küzd a Border Line nevezetű elmebetegséggel. A Border Line nem a normalitás és a nem normálisság közötti vonal, hanem a skizofrénia és pszichotikusság közötti határvonal.

Ennek a fő tünete, hogy szinte elveszítjük a szabad akaratunkat és mindig beidegződéseken keresztül éljük meg a mindennapjainkat. Mint például a „Hogy vagy?” kérdésre a hirtelen előbukó „Kösz jól!” válasz.

A Bhakti Kutir Kalendáriumnak az a célja, hogy segítsen megtörni ezeket a beidegződéseket, hogy egy kicsit tudatosabban tudjunk élni.

A mai világban a határidők és különböző időpontok tartása rendkívül fontos, úgy mond, naptár szerint élünk. A Bhakti Kutir Kalendárium egy olyan naptár, aminek segítségével minden napra egy-egy jó kis egyedi meditációval próbálunk segíteni abban, hogy minden nap tudatosabb, egy kicsit más és egy kicsit mélyebb legyen, mint az átlag szürke hétköznapok.

Persze minden napra esnek ünnepnapok a világban. Esetleg egy ország függetlenségi napja, vagy valami esemény jogra emelkedéséről szóló megemlékezés. De mi azért próbáltunk a spirituálisabb és meditatívabb vonatkozásokra  koncentrálni. Lesznek benne Védőszentek ünnepei, mert nem kell ahhoz kereszténynek lenni, hogy például Szent Cecília napján, a muzsikusok védőszentjének napján, jó érzéssel dobjunk be egy kis pénzt az utcazenész hegedűtokjába. De felsorolunk majd olyan napokat is, amikor bekeverhetjük a gyógynövényeinket, hogy azok jobban hassanak használatkor, stb…

November 17.

Uttana Ekadasi: napkeltétől, a következő napkeltéig az indiai tradícióban tartózkodnak a gabonák és a bab, lencsefélék fogyasztásától.

Budapest születés napja, 1873-ban megalakult az egyesített Budapest Főváros.

Árpádházi Szent Erzsébet Napja: a kórházak és ápolónők, a mennyasszonyok, a nemes asszonyok, az özvegyek, a hajléktalanok és a haldokló gyermekek Védőszentjének megemlékezési napja.

Eid al-Adha, a Nagy Áldozat ünnepe az Iszlám Kalendáriumban. 3 napos megemlékezés arról, hogy Ábrahám (Ibrahim) hajlandó volt feláldozni fiát Istennek. A szokás az, hogy 3 napig az ételt 3 részre osztják az ünneplők, 1 harmadát tartják meg maguknak, és 1-1 harmadot szétosztanak a szeretteik és a szegények közt.

November 18.

1626-ban megnyitották a vatikáni Szent Péter Katedrálist a hívők előtt.

November 19.
Nemzetközi Férfi Nap: amit már Angliában, Amerikában, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Ghánában, Jamaikában, Indiában, Írországban, Kanadában, Magyarországon, Máltán, Szingapúrban és Trinidad és Tobagón már hivatalosan is ünnepnek számítanak.
Szépséghiba, hogy a Nemzetközi WC Nap is November 19-re esik.

November 21.
Telihold. A filozófia napja. Krisna és Tulasi Devi istennő esküvőjének napja a védikus kalendáriumban.

November 22.
Szent Cecília Napja: Argentína, Franciaország és a zenészek Védőszentjének megemlékezési napja.

November 23.
Sárkányölő Szent György Napja. Angliában és Grúziában Nemzeti Ünnep e nap, a Grúzok országuk nevét is Szent György nevéből eredeztetik és országuk zászlaján is a György kereszt látható.

November 24.
A Brumalia, az ókori rómaiak Bacchusnak, a bor istenének szentelt 1 hónapos ünnepségének első napja, ami az ivászat és bulizás jegyében telt. A Brumalia elnevezés, a latin Bruma szóból eredt, ami a legrövidebbet jelenti. Az egy hónapos ünnepség a felvezetés volt az év legrövidebb napjának ünnepére.

November 25.
A November hónap 4. csütörtöke a Hálaadás Napja Amerikában. Eredetileg a betakarítás ünnepe volt, mára a köszönet és hála kifejezésének napja Isten, a család és a barátok felé.
Szent Katerina Napja: a lányok, a gondozó nők, az egyedülálló nők, a könyvtárosok, a tanárok és diákok, a filozófusok és teológusok, a titkárok, a kézművesek és a haldoklók Védőszentjének megemlékezési napja.

November 26.
Szent Sztiliánosz Napja: a megszületett és még nem meg született gyermekek, valamint az árvák Védőszentjének megemlékezési napja.

November 27.
A Nobel díj alapításának napja.

November 28.
Advent első vasárnapja.

December 1.
A Hanuka első napja. A hanuka szó jelentése megszentelés. Idén December 1től 8ig fog tartani ez a nyolc napig tartó zsidó ünnep: ami a fény ünnepe, amely egy csodára emlékeztet. Arra a csodára, amikor Jeruzsálemben a Nagy Templom újra fel lett szentelve és az egy napra elegendő olaj 8 napig égett. A hagyománynak megfelelően nyolc napon keresztül meggyújtják a nyolcágú Menóra (hanukkia) egy-egy újabb gyertyáját.

December 3.
Pradosham  Vrata. Minden Teli és Új Hold utáni 13. nap Pradosham Vrata. Ez Siva napja, és ilyenkor az örömére szoktak böjtölni a megtisztulni vágyók. Hölgyek ezeken a napokon szoktak böjtölni, hogy jó férjet találjanak maguknak, vagy ha már a jó férj találásán túl vannak, ezeken a napokon tovább böjtölnek, hogy fiúgyermekük szülessen. A Siva Purána leírja, hogy ha ezen a napon böjtölünk, akkor Siva áldása gyermekek, boldogság, vagyon és tisztelet formájában érkezik hozzánk. A Pradosham Vrata legfontosabb mozzanatai a böjt, és ha van Siva Lingamunk, akkor neki felajánlani füstölőt, mécsest, virágot, gyümölcsöt, stb.  A tradicionális böjt napkeltétől, másnap napkeltéig tart, de sokan csak az nap napkelte és napnyugta közt böjtölnek. Ha a Pradosham Vrata hétfőre vagy szombatra esik, akkor különösen kedvezőnek számít.

December 4.
Szent Barbara Napja. Szent Barbara a 14 segítő szentek egyike, aki a matematikusok, a kőművesek és kőfejtők, a bányászok, a tüzérek, akik munkakőrében előfordulhat a hirtelen és erőszakos halál eshetősége Védőszentje és azoké is, akik félnek a villámlástól.
Santa Barbara nevű település nem csak az Egyesült Államokban található, de Brazíliában, Chilében, a Fülöp-szigeteken, Hondurasban, Kolumbiában, Mexikóban és Venezuelában is léteznek. A közel keleti keresztények közt, Jordániában, Libanonban, Palesztinában, Szíriában az Eid al-Burbara, Szent Barbara napja az amerikai Halloween ünnepéhez hasonlítható, ahol a gyerekek beöltözve házról házra járnak édességért, és tök lámpásokat is tesznek ki az ablakokba.  Régen az asszonyoknak ezen a napon tilos volt dolgozniuk.
Amerikában, Angliában, Ausztráliában, Cipruson, Görögországban, Kanadában és Új-Zélandon a tüzérek mai napig december 4.-én meg tartják megemlékezéseiket Szent Barbaráról a legkülönbözőbb programokkal.

December 5.
Az éjszaka folyamán Szent Miklós, a Mikulás körbe járja a földet és megajándékozza a gyermekeket. Magyarország mellett Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Romániában, és Szlovákiában is aznap este jön a Mikulás.

December 6.
Szent Miklós Napja, aki a gyermekek, gyógyszerészek, íjászok, kereskedők, halászok, tengerészek, zálogházasok, a bűnbánó tolvajok, az ártatlanul meggyanúsítottak, és a prostituáltak Védőszentje.

December 7
Dia de las Velitas. A pici gyertyák ünnepe Kolumbiában. Ezen a napon sok-sok gyertya meggyújtásával elkezdődik a karácsonyi készülődés.

December 8.
Bodhi Nap. Japánban a különböző Buddhista iskolák ezen a napon ünneplik meg azt, hogy Sziddhártha Gautama Buddha elérte a megvilágosodást.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Ez volt a bhaktikutir.hu oldalon az első bejegyzés. 4 évre rá jött ki nyomtatásba az elős Bhakti Kutir Kalendárium!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Bhakti Kutir Kalendárium, egy ötlet…

  1. Visszajelzés: Asztrológia előrejelzés 2014-re, az összes érdemes nap és még néhány nyalánkság, mint pl. egészségügyi tanácsok a Taoista Jógából… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük