A sikeres Ájurvéda Alaptanfolyam után, az lenne az elképzelés, hogy újra neki fussunk egy kis Ájurvédának, de miután már meg vannak az alapok, ebben az etapban egy sokkal praktikusabb megközelítést tálalnánk.
A következő Ájurvéda 2.0 előadás 2025 októberében lesz! További előadásainkat itt megtaláljátok!
A rendszer marad ugyanaz, mint az Ájurvéda Alaptanfolyam estében, alkalmanként 3 óra hosszára fogunk találkozni.
Első és második előadás: A betegségek kialakulásának folyamata
Két megközelítésből fogjuk megközelíteni a terítékre kerülő témakört.
- Effektíve a betegség kialakulásának 6 fázisát, aminek tudtával képesek leszünk sokkal hamarabb észlelni a bennünk lappangó bajokat, és természetesen így hamarabb közbe is tudunk majd lépni.
- Valamint átvesszük a kifejezetten egyedi alkatokra jellemző hajlamokat is, mind fizikai, mind szellemi oldalról, ami elképesztő módon megkönnyíti magát a diagnosztizálás folyamatát.
Harmadik előadás: Bevezetés a Védikus lélektanba
Az Ájurvéda elképesztő mennyiségű tudásállománya a jobb átláthatóság végett 8 alkategóriára lett felosztva. Ezek egyike a pszichológia. És mivel az Ájurvéda alaptanfolyam is nagy százalékban a testi területekre fókuszált, így arra gondoltam, hogy ezzel az előadással hódolhatnánk egy kicsit annak is, hogy hogyan látja az Ájurvéda tudománya a belsőnket.
Negyedik előadás: Ájurvédikus főzőcske
Ennek az előadásnak az lesz a fő fókuszpontja, hogy megtanuljunk egy elég széles repertoárt az Ájurvéda főzéstechnikáiból. Hogy bele lássunk az egészséges fűszerezésbe, az ételek konzisztenciájával való játszásába, a fogások össze rendezésébe és/vagy akár az ételek átalakításába is. Sőt arra fogjuk helyezni a hangsúlyt, hogy ha betoppanunk egy teljesen hétköznapi magyar közértbe, akkor milyen Ájurvédikus recepteket tudunk majd abból kihozni.
A menü:
- Rizs, Indiában nem pirítják, hanem a pontos víz mennyiség kimérésében hisznek.
- Dhál, vöröslencse leves, bengáli fűszerezéssel, fekete hagymamaggal.
- Hamis orosz krumpli saláta, az indiai joghurtos saláta fűszerezéssel.
- Neem-es krumpli, mert a keserű íz is kell az egészséghez.
- Spenót tofuval, gazdagon! (Fókuszban a garam maszala)
- Krumpli és karfiol. Semmi fűszer csak egy kis mustármag olaj, kurkuma és csilli.
- Vegetáriánus zsír főzelék! Semmi komoly fűszerezés, csak egy kis görögszéna.
- Csicseriborsós vagy padlizsános fogás, amiben végig tudjuk venni az 5 fűszerezést egy ételben!
- Csatni: Édes, savanyú, csípős mártás, gyümölcsből.
- Sütikék:
- Halava, az indiai vízbe gríz.
- Nyers ladu, vagyis főzés nélküli süti.
Az előadások vagy 17 órától 20.00-ig tartanak, vagy 10 órától 13.00-ig. (A főzésnél lehet, hogy szükségünk lesz még egy 50-55 percre.)
Részvétel az Ájurvéda 2.0-án, egy összegben az első előadás előtt/után rendezve 28 000 forintnyi összeggel ellentételezhető. Alkalmanként fizetés esetén az első 3 előadás 8-8 ezer forint lesz, a főzés része pedig 12 000 forint. Amennyiben valaki csak a főzésre szeretne jönni, az az alkalom 12 000 forinttal lesz majd kiegyenlíthető. Ha valaki csak a főzés alkalomra jön, kötelező lesz regisztrálnia, hogy készülni tudjunk a megfelelő alapanyag mennyiségekkel!
A helyszín: Kamala Mozgás és Életmód Központ. Bartók Béla út 10-12. 1-es kapucsengő, az első lakás a ház udvarában!
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője