Taoista hosszúbot gyakorlatok…

long stickA Taoista Jógát gyakorló szerzetesek gyakran választottak remete életet, és a hegyekbe elvonulva, az erdők mélységében végezték testi és lelki gyakorlataikat. A Taoista remeték alapvető kelléke volt a hosszúbot. Vándorbotként is használták, de önvédelmi fegyverként is, az erdők mélyén élő vadállatokkal szemben, és a banditák ellen is.

Az egyik fő gondolatuk az volt, hogy minél többet forgatod a kezedben a botot, annál jobban hozzászokik a szervezetünk a bot súlyához, hosszához, és még a mozgásunk is könnyebben igazodik a botos hadviseléshez, ha sokat gyakorlunk vele. Ebből kiindulva kezdtek kialakulni gyakorlatok a mindennapi használatú hosszúbotra, és az évszázadok folyamán úgymond egészség megőrző gyakorlatokká finomodott a rendszer.

Természetesen az eredeti és a Taoista kultúra fő elképzelése volt az irányadó elv ebben a gyakorlatsor kifejlődésben is, miszerint meg kell próbálni minél hosszabbra kitolni az életkort, hogy minél több ideje legyen a gyakorlónak a megvilágosodásra. A Taoista mesterek 200-250 évet gondoltak reálisnak a megvilágosodás elérésére, így a legtöbb Taoista edzés azokra a testrészekre összpontosít, amelyek a legjobban sérülendőek az idő előrehaladtával.

Nagyjából ezek szervezetünk forgótengelyei, szóval kifejezetten komoly figyelmet kapnak a vállak, a csípő ízületek és a gerinc, főként az alháti szakasz, ahol nagyobb a mozgás tartománya a hátunknak, hiszen a lumbális szakasznál nincsenek ott a bordák merevítő szerkezete.

A Bhakti Kutirban tanított hosszúbot gyakorlatok egy 24 gyakorlatból álló sorozat, és mint már említésre került, a gyakorlatok hatása főként az ízületeinkre hat. A sorozat rendszeres gyakorlása lényegesen hajlékonyabbá és ruganyosabbá teszi a vállakat, a csípőt és a gerincet.

Általában amit legelőször vesz észre az ember, hogy hihetetlenül megnő az ízületek mozgás tartománya, így még a legkötöttebb emberek is könnyedén megtanulhatják és végezhetik a gyakorlatokat.

Minden korosztálynak ajánlott a gyakorlatok elsajátítása, amit mi általában szabadtéren szoktunk tanítani, hogy legyen elég helyünk a botok forgatására.

Az előadások oldalunkon megnézhető, hogy mikor lesz a következő Taoista hosszú bot foglalkozás.

Valamint megosztanék egy nyugati afrikai szólás-mondást:

“Beszélj halkan, és mindig legyen nálad egy nagyon nagy bot, és akkor igen sokra viheted az életben!”

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: A Taoista Hosszú Bot gyakorlat sorozat 2 légző és 24 fizikai gyakorlatból áll. Ha valaki olyannyira precíz, hogy már szeretné, hogy nála legyen a gyakorlatok nevei, listába szedve, hogy ne kellejen majd a tanfolyam helyszínén írogatni, és picit már felkészülve érkezvén, talán még a mozdulatok elsajátítása is könnyebb lehet, akkor íme, drága barátaim:

 1. Légzésszabályozás.
 2. Nyitás az ég felé.
 3. Napkelte és Napnyugta.
 4. Poliptisztítás.
 5. Sárkányfarok rángás.
 6. A Vízhordó.
 7. Minden szerv stimulálása.
 8. Teknőc varázskarddal.
 9. Kígyó tekerés.
 10. Teljes kör.
 11. Íjhúzás.
 12. Földnézés.
 13. Föld imádat.
 14. Nap imádat.
 15. Ugró Tigris.
 16. Gerinccsavarás.
 17. Gerinccsavarás földig.
 18. Félholdnézés.
 19. Elröppenő madár figyelése.
 20. Testkörzés.
 21. Farmer a rizsföldön.
 22. Rúgás az ég felé.
 23. Lóállás kötélen.
 24. Csavarás és rúgás.
 25. Saroknézés.
 26. Állva evezés.

4 Responses to Taoista hosszúbot gyakorlatok…

 1. Visszajelzés: A 2014-es nyár oktatás programja a Bhakti Kutirban: Asztrológia, Shiatsu, Ájurvéda, Tai Chi, és még sokan mások… | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Idén Április 4-én lesz Hanumán szülinapja, így én készülök is egy újabb Szombati Szeánszra… | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Este indul a Taoista jóga tanfolyam | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: A szombati Taoista délelőtt menete… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük