Paramahamsza Jógananda

Paramahansza Jogananda

Paramahansza Jogananda

Paramahamsza Jógananda

Paramahansza Jógananda Muktananda indiai jógi, próféta (1893. Január 5. – 1952. március 7.).

Olthatatlan spirituális szomja már kora gyerekkorában magával ragadta, szülei odaadó gondoskodása révén  pedig még jobban kibontakozhatott. Az erős és hajlíthatatlan akaratereje lehetővé tette, hogy sok millió nyugati ember számára megmutathassa a Kriya jóga ösvényét.

Az Egyesült Államokban eltöltött másfél évtized után Jógananda  1935-ben visszatért Indiába. Tartózkodása alatt sok nagy személyiség, mint Ramana Maharshi, Anandamoyi Ma, Kashimoni Devi – Sjamacsaran szent felesége – és Mahatma Gandhi is kapcsolatba léptek vele. Sőt Mahatma Gandhi és tanítványai 1935-ben a Wardha Ashram-ban avatást kértek tőle és meg is kapták a Kriya első szintű beavatását.

Mestere, Shri Yukteshwarji adományozta neki a paramahamsza nevet, ami a legmagasabb szerzetesi cím.

Amikor Jógananda a Kumbhala Melan volt, több sürgős hívást kapott az ő Gurujától, Shri Yukteshwarjitól, hogy mennyjen vissza Puri-ba. Sajnos az utazás késleltetése azzal végződött, hogy nem volt jelen Mesterének halálakor.

Jógananda élete tele volt csodálatos eseményekkel, és mint tehetséges szónok és énekes igen népszerű volt. A mai napig a legnagyobb példányszámban megjelet jógával kapcsolatos könyv, az ő saját önéletrajzi műve az “Egy Jógi Önéletrajza.

További könyvei : Suttogás a Végtelenből, Isteni Románc és a Vallás Tudománya.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük