Mi is az Ájurvéda?

ayuTöbben kérdezték, hogy mi is az Ájurváda és azt is, hogy mit is fed az ájurvédikus gyógyászat. Íme röviden:

Az Ájurvéda a világ legrégibb gyógyászati rendszere, alapjai olvashatóak a Rig Védában, a 4 véda legősibbjében. Nyugaton a védák kormeghatározása nyelvészeti kutatások alapján történt meg. Korunk tudósai a Rig Vedát ie. 2700 és 3100 közé teszik. A védák szerint, a védák tudománya időtlen idők óta léteznek, de valójában leírni csak Sri Krisna eltávozása után, a vas kor kezdetekor, 5000 évvel ezelőtt kezdték.

Az  Ájurvéda fogalom két szanszkrit szó összekapcsolásából jött létre. Az áju életet, a véda tudást jelent. Ennek megfelelően az Ájurvéda az élet ismeretének tudománya, és az ezen tudáson alapuló helyes életvezetésnek tudománya. Az Ájurvéda egy holisztikus, azaz teljes életszemléleti rendszer, amely az élet egészére vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazz.

Az Ájurvéda egy olyan teljes rendszer, ami 8 ágazatra van felbontva.

 • -belgyógyászat,
 • -gyermekgyógyászát,
 • -fiatalítás,
 • -termékenység
 • -szemészet, fül-orr-gégészet,
 • -pszichiátria,
 • -toxikológia,
 • -sebészet.

Az Ájurvéda elsődlegesen az egészség megőrzésével foglalkozik. Egyedülállóan szervezetünket alkattípusokra osztja fel, és minden szervezetnek alkatához megfelelő táplálkozással, testmozgással és életviteli rendszerrel segít az egyensúly megőrzésében. De természetesen az Ájurvéda, mint gyógyászati rendszer, rendkívül behatóan foglalkozik a betegségek gyógyításával is. Az Ájurvéda nemcsak az alkatunknak megfelelő helyes táplálkozással, és gyógynövény kúrák használatával gyógyít, de komplex méregtelenítő eljárásokat is alkalmazz.

Az Ájurvédikus gyógyítók a diagnózis megállapítása után, mindenkinek egyedi és alkatának a legmegfelelőbb kúrával kezelik a gyógyulni vágyókat. A kúrák lehetnek 40 naposak, vagy 3 hónaposak és a következőkből állnak:

 • – helyes táplálkozás,
 • – méregtelenítő kúrák,
 • – különböző gyógynövények használata,
 • – alkatnak megfelelő mozgásforma.

Bővebb információért forduljatok bizalommal hozzánk, a Bhakti Kutir Facebook oldalán.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Mi is az Ájurvéda?

 1. Andreas szerint:

  Szia Ádám!

  Aranyeres problémára tudsz valami Ayurvedás megoldást? Valamilyen kúra, javasolt és nem javasolt fűszerek, ételek, italok?

  Előre is köszönöm a segítségedet, András

  • baktai ádám szerint:

   Szia,
   Hát először is enyhíteni kell a tüneteken az ájurvéda szerint. Egyél kímélő, lédús, meleg ételt, leginkább. A szárító ételeket abszolút kerüld. Klasszikusan az ájurvéda a jógából a fordított testhelyzeteket ajánlja. Fejen állás, tarkón állás, eke póz, lefelé néző kutya póz, stb.

   Szintén a klasszikus indiai gyógyászat ajánlása a leopárd jáspis nemes kő hordása. Ez már olyannyira elterjedt nyugaton is, hogy az angolszász kultúrában ezt a követ csak „pile stone” ként ismerik, ami annyit tesz „aranyér kő”.

   De ha már legalább jól felcsigáztalak, akkor a teljes ájurvéda recept. A nagy cikkelyes, narancsszínű tököt, amit azt hiszem, magyarul marha töknek hívnak, hámozd meg, főzd puhára és tedd bele egy akkor lavórba, amibe beleférsz ülve. Amikor már langyosra kihűlt a tök, ülj bele, és maradj benne addig, amíg ki nem hűl teljesen. Az eddigi visszajelzések azt mondják, hogy maradandóra ritkán de, 6-8 hónapra mindig teljesen tünetmentesé teszi a problémát.
   Üdv, Baktai Ádám

 2. Gubonyi Timea szerint:

  Szia Ádám!

  Én kérdezni szeretném tőled azt, hogy milyen lehetőség van az Ayurveda elsajátítására otthon (Magyarországon)Miután megismerkedtem a Vaszatival, nagyon kezdett érdekelni az Ayurveda tudománya is.Szeretném elsajátítani.Kérlek ajánlj nekem tanfolyamot, könyveket, amivel elkezdhetem a tanulmámyaimat.

  Köszönöm
  Üdv:
  Gubonyi Timi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük