Baktai Ádám a Zen Shiatsuról…

A Bhakti Kutir közösség Zen Shiatsu tanfolyamának oktatója Baktai Ádám, 1995 óta tanulja és gyakorolja a Shiatsu kezelés ezen formáját. Baktai Ádám bemutatkozója és néhány saját szava a kurzusról:

„A sors érdekes alakulása végett az én drága Dédnagymamám, lett életem legmeghatározóbb alakja, kb. másfél éves koromtól. Sőt sok-sok évig ő volt a fő inspiráció a személyiségfejlődésemben.

Korából fakadóan sajnos sokat hallottam tőle, hogy fáj a lába, de sohasem kifogásként. Volt olyan is, hogy átsétáltunk Balatonszárszóra Balatonszemesről, mert rossz helyen szálltunk le a vonatról, szóval az öreg hölgy kemény volt, de nála az, hogy fáj a lába, inkább ténymegállapítássá volt, mintsem panasz.

Ez időtáj kezdtem el neki mondogatni, hogy „ha nagy leszek, orvoslást fogok tanulni, hogy majd meg tudjam gyógyítani a lábat”. Ez 1978-79-ben lehetett, szóval azóta készülök a „láb”gyógyítás megtanulására.

Kb. ebben az időszakban volt az is, hogy drága Nagybátyám elkezdett fűzni az ősi indiai kultúrával kapcsolatosan. Így, kb. 1.5 éves koromtól belekerültem egy olyan misztikus világba, ahol a hősök nem sportolók és rock zenészek voltak, hanem gyógyítók, papok, és persze Istenek.

Megszámlálhatatlanul sokszor olvastam el a Benedek Elek féle „Mese Folyamok Óceánját”, a Baktay Ervin fordította Mahábháratát és „Az indiai regék és mondák” című könyveket. De amikor a 80-as évek elején a Nagybátyám megszerezte az 1976-os Szita Szvajamvara című indiai filmet, ami a Rámajána Hindu eposz egy részét dolgozta fel, szinte minden hétvégén az volt a program, hogy megnéztük azt a filmet, amiben és azóta is, mindig Hanumán volt a fő kedvencem, a gyógyító, a harcos, a rendkívül jó kedélyű majom Istenség. Egy szóval én a varázslatos keleti kultúrkörben nőttem fel.

Aztán 1992-ben, 15 évesen kikerültem Indiába, ahol sikerült 10 fenomenális évet eltöltenem egy kolostoriskolában. Nagy szerencsémre még szintén ebben az évben költözött ki Indiába későbbi mesterem Belize-ből, Alexander Aguet, aki hűen a Shiatsu eredeti tradícióihoz, nemcsak a gyógyászat, de a harcművészet mestere is. Ráadásul ő többszörös fekete öves abban a harcművészeti rendszerben, a Daityo-ryu Aikijiujitsu-ban, amiből kialakult a mi Shiatsu iskolánk ízületi korrekcióinak rendszere is, kicsit több, mint 1000 éve.

Az első 2 évben tibeti és mongol rendszereket tanultam tőle, de aztán sajnos egy pár évre ő kiköltőzött Amerikába, de óriási szerencsénkre nem sokkal később visszatért hozzánk, Indiába. Ő természetesen végig harcművészeteket is tanított nekünk.

Az első etapban 92-93-ban sikerült leginkább egy az egyben tanulnom tőle, vagy max. 2-3 emberes csoportokban, a második szakaszban már jó sokan jártunk Alexhez tanulni. Akkor lett az a rendszer kialakítva, hogy mivel már jó néhányan elkezdtünk a fekete öv környékén mozogni a harcművészetben, kezdjünk el komolyabban foglalkozni a gyógyítással is. Elvégre egy kolostorban laktunk, mint szerzetesek, így az elég furcsa lett volna, ha csak a verekedésre összpontosítunk, így csoportosan kezdtünk el tőle Zen Shiatsut tanulni.

Ezen kívül volt szerencsém egy olyan embertől is tanulni, mint Mester Pedro Ortiz, aki 16 év kórboncnoki munka után kezdett bele az ízületek kezelésébe, amit 35 éven keresztül gyakorolt, fejlesztett és tanított tovább. Ő puerto-rico-i volt, ami azért érdekes, mert így Indiában 2 Közép-amerikai mestertől tanulhattam fizikoterápiát.

1996-ig mindig mestereim felügyelete alatt kezeltem, míg aztán egy dél-afrikai út során, ott voltak a kezelésre szoruló emberek, meg én. Ebben az évben kezdtem el önállóan kezelni embereket, nem azért mert akkor már hihetetlenül komoly gyógyító voltam, hiszen még most sem vagyok az, egy igen aktív 25 év után sem, hanem azért mert így alakult a sorsom.

A gyógyítás egy olyan műfaj, amiben sohasem leszünk tökéletesek, egész életünkben tanulhatunk és még úgy is mindig lesz tér a fejlődésre. Így ajánlatos ebben a szakkörben sohasem leállni a tanulással.

Sőt egy idő után ahhoz, hogy továbbra is fejlődni tudjunk az adott területünkön, tanítanunk is kell! Én ezért vállalkozom a Zen Shiatsu tanítására! Plusz olyan mennyiségű tapasztalattal rendelkezem, amivel biztonságosan és jól át tudom adni a jelentkezőknek a Zen Shiatsu technikai tudását, mind a Shoden és a Chuden szintekig. Ami azt jelenti, hogy megtanuljuk biztonságosan kivitelezni a mozdulatokat, és belelátunk abba is, hogy miként és hogyan működik az egész rendszer. Onnan már mindenki saját gyakorlásától függ, hogy mikor is éri el a mesterszintet az Okuden, szinte már varázslatos magasságait.

A fent említett Japán szakszavakról és a tanfolyamunk tematikájáról itt tudtok bővebben olvasni!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük