A Bikram Jóga Atyja: Bikram Choudhury, a Rock and Roll Guru

Ha a Jóga ágazatokról és a Jóga mestereiről ír az ember, Bikram Choudhuryt nem lehet kihagyni.

Bikram Choudhury 1946-ban született Kalkuttában. Fiatal korában egy autó vagy súlyemelő baleset következtében (Bikram balesetéről eltérnek még a hivatalos biográfiák leírásai is), oly mértékű térd sérülést szenvedett, hogy még a lebénulás veszélye is fenn állt.  Ekkor állt elő a Bikram Jóga alapvető elvével, hogy extrém melegben akár a betokosodott szalagok és inak is jobban nyúlnak, mint „szobahőmérsékleten”.

A 70-es évek elején költözött ki az Egyesül Államokban (itt is eltérnek az évszámok) és a 70-es évek végére, már hihetetlen népszerűségnek örvendet az „új rendszer”.

Birkam Choudhury teljesen meglepte a Jóga világát a sajátságos elképzelésével. A Bikram Jógát nagyon leegyszerűsítve úgy lehetne leírni, hogy 40.6 tized fokra felmelegített teremben, 90 perc alatt 26 gyakorlatot kell elvégezni, mindig ugyanabban a sorrendben.

Bikram saját szavaival mindig úgy vezeti be jóga óráit, mint kínzás és saját jóga termeit, pedig leginkább kínzókamraként említi meg.

Ugyanakkor ez a hihetetlenül leegyszerűsített „Jóga” rendszer, a meleg hatására olyan fogyasztásra volt képes, hogy eleinte rendkívül népszerű lett a diétázók körében, ami az egyik legnagyobb iparág az Államokban, és így néhány évvel később megjelentek a piacon a Bikram rendszerét másoló különféle „Hot Jógák”.

A félreértés elkerülése végett leírnám, hogy minden Hot Jóga rendszer visszavezethető Bikram Choudhuryra, ő volt ennek a “melegben jógázzunk” irányzatnak a megálmodója.

A népszerűséggel komoly vagyonra is szert tett Bikram, és Osho mintájára ő is Rolls Royce autók és arany Rolex órák gyűjtésébe kezdett. Extravaganciájával és rock sztár habitusával elkezdte magát úgy népszerűsíteni, mint „a jóga rossz fiúja”. Bikram Choudhury polgárpukkasztó a javából, évekig a Bikram Jóga hivatalos honlapjának beköszönő oldalán, Bikram volt látható selyem öltönyben, cowboy kalapban és csizmában, Las Vegasban, 2 transzvesztita és egy Elvis imitátor társaságában.

Ettől függetlenül, vagy pont ezért elnökök és filmsztárok reklámozták a jógáját, ami akkora franchise rendszeré nőtte ki magát, hogy Bikram megpróbálta levédetni saját jóga iskoláját, hogy ezzel is megelőzze saját szellemi tulajdonának a széthordását. Hosszú és véres perei voltak, ami miatt Amerikában Bikram úgy is elhíresült, mint „a pereskedő guru”.

Ezek között is talán a két leghírhedtebb pere az, amire mindenki oda figyelt a több száz jogi eljárása közül. Az egyikben egy régi diákjával került jogi vitába, Greg Gumucioval, aki a „New York város Jógája az Emberekért” iskola szülőatyja, és a törekvései fő iránya az volt, hogy az emberek elérhető áron, vagy szimplán csak adományokért juthassanak az ő általa tanított Bikram Jógához, viszont ezzel ellene ment a Bikram franchise szabályozásainak, és évekig tartó perben kellett megküzdenie volt mesterével.

A másik perben, a Bikram Jóga rendszerének oktatásával kapcsolatban került vitába, ahol Bikram azt állította, hogy Amerikában a NASA kutatásai, Japánban pedig orvosi kutatások is bizonyítják az ő rendszerének, a Bikram Jógának a különleges hatásait, és pont ezért ezt a rendszert csak ő taníthatja, hiszen csak ő látja át. A bíróság bekérte a kutatásokat igazoló papírokat Bikramtól, miután a NASA kiadott egy közleményt, hogy ők sohasem kutatták a Bikram Jóga rendszerét. Birkam szimplán azzal válaszolt a bíróságnak, hogy a kutatásokról szóló papírokat nem találja otthonában.

Bikram Choudhury másik fő törekvése a Jóga rendszerének sporttá alakítása. Évek óta rendeznek nemzetközi versenyeket, amelyeket ő patronál, és felesége szervez meg.

A mai nap talán lehet azt mondani, hogy korunk legismertebb „Jóga” rendszere, a Birkam Jóga.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Ma reggel, amikor elkezdtem ezt a bejegyzést írni rákerestem Bikramra, és pont most derült ki számomra is, hogy tegnap 2013. Március 27-én Birkamot beperelte egy volt diákja szexuális zaklatás vádjával, és világra szóló stílusban, majd meglátjuk, hogy mi lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük