Zen Shiatsu képzés, 5 hétvégés…

Japánban a Shiatsu őshazájában, maga a Shiatsu (jelentése „ujjal nyomás”) kifejezés picit több mint 100 éve él a köztudatban, de maga az a gyógymód, amit a Shiatsu képvisel, már több mint 1000 éve fejlődik és formálódik a Felkelő Nap Országában.

zenmassage

A Shiatsu szó, Tamai Tempaku révén, 1919-ben került először használatba, mint gyógymód elnevezés. Majd röviddel a rendszer megalakulása után 3 fő ágazatra tagolódott ez a gyógyászati irányzat. Erről bővebben itt olvashatsz…

A Bhakti Kutirban a Shitsu iskolákból a Zen Shiatsu ágazatát oktatjuk, ami egy olyan formája ennek a gyógymódnak, ami nagyon hű maradt az ősi Japán tradíciókhoz. Ebben a rendszerben a fizikai test kezelése kapja a legnagyobb hangsúlyt, de természetesen az akupresszúra és a finom fizikai gyógyászat is szerepet kap, mert csak így lehet az emberi szervezetet holisztikusan kezelni. (A Bhakti Kutirban a Zen Shiatsu képzést Baktai Ádám tanítja, több mint 25 évnyi tapasztalattal.)

A Zen Shiatsu alap filozófiája az, hogy csak akkor áll vissza az egészséget biztosító harmónia a szervezetben, ha a test minden területén és síkján helyre áll a tökéletes működés.

Ezért is alkalmaz a Zen Shiatsu egy többrétű megközelítést a harmónia helyreállításához azáltal, hogy magába foglalja a Kappo-jitsu (Sekkotsu) (ízületi korrekciók), a Tsubo-jitsu (akupresszúra) és a Jhin-shin-jitsu (energetikai kezelés) művészeteit is. Ezen művészeteken keresztül a Zen Shiatsu így megcélozza a fizikai testet, szervezetünk vázát, az akupresszúrán keresztül a szerveink és egész rendszerünk funkcióit, valamint a belső világunkat is megtámogatja a finom fizikai kezelések révén. Mindezt kellemesen, fájdalommentesen, harmonikusan.

A tradicionális Zen Shiatsu mesterei azt mondják, hogy a kezelés akkor válik gyógyítóvá, amikor a kezelés hatékony, kellemes és külsőleg szépen van kivitelezve. Még az ízületeket helyrenyújtó technikák is lágyak, mivel súlypont áthelyezésen alapulnak és nem pedig erőkifejtésen.

Ironikus, de valójában Zen Shiatsu egy olyannyira lágy módszer, hogy a Tokugawa Shogunátus korszakában (1602-1867) az akkori Shiatsu azért indult „hanyatlásnak” mint gyógyítási folyamat, mert a kezelések annyira kellemesek voltak, hogy az emberek a Shiatsut egyfajta relaxációs, kényeztető eljárásként kezdték számon tartani, nem pedig gyógykezelésként.

Ezt a lágy, tradicionális Japán eredetű kezelési rendszert, a biztonságos használatig a Bhakti Kutirban 5 hétvége alatt lehet elsajátítani.

A tanfolyamok tradicionálisan nálunk havi 1 hétvégés találkozókkal, hétvégenként reggel 10 órától délután 17 óráig tartó a foglalkozásokkal.

A teljes Zen Shiatsu Tanfolyam anyaga részletesen:

Persze nem az a cél, hogy emberek elmaradjanak a foglalkozás alatt, de a kurzus úgy lett összeállítva, hogy a hétvégék akár magukban is meg tudjanak állni, hogy azok is fel tudják használni a tanultakat, akik esetleg csak 1 vagy 2 alkalommal tudnak eljönni a tanfolyamra.

A közvetlen ebéd utáni szakaszokban természetesen nem fogunk egymás hátán ugrálni, ilyenkor azokra a tanulandókra fogunk összpontosítani, aminek részleteit le kell írnunk és amelyek átvétele inkább beszélgetős oktatás keretein belül zajlik és nem mutogatós módon.

(Évekig 10-18 óráig voltak a foglalkozások, de azok túl hosszúnak bizonyultak, így azzal, hogy némi írott anyaggal is készülni fogunk a tanulók számára, képesek leszünk némi időt is megspórolni. Valamint, most már évek óta nem szoktunk kijárni ebédelni, hanem közösen főzünk és azt is esszük meg, így ezzel is időt takarítunk meg!)

Az első hétvége:

 • Az első nap délelőtt átvesszük a Shiatsu eredetét és történetét, és röviden bemutatásra kerülnek a mi Shiatsu iskolánk rendszerét alkotó technikák:
 • Kappo Jitsu (ízületi korrekciók), Sei Tai Jitsu (lágyszövet mobilizáció), Tsubo Jitsu (akupresszúra), Kuatsu Jitsu (elsősegélynyújtás), Kampo Jitsu (gyógynövény használat), Jhin Shin Jitsu (finom energetikai kezelés), Do-In (japán lágy jóga torna), Ampuku (has masszázs) és Sho-Ho (felmérés és beavatkozás). Majd belemélyedünk az ízületek mozgás-anatómiájába és azok orvosi kimozgatásába (ezt azért hívják orvosi kimozgatásnak, mert keleten is és nyugaton is ezt a rendszert használják, annyira az alap ízületi funkciókra fókuszál ez a modul). Az első hétvégén az a cél, hogy minden ízületet átvegyünk, így lehet, hogy ez át fog húzódni a 2. napra is, de meg lesz az össze az első hétvégén. Délután Reiki I-es beavatás lesz.
 • Második nap tovább haladunk az orvosi kimozgatással és még hozzáteszünk a kezeléshez jó néhány elemet, mint pl. mind a 12 meridián megnyitását, és átmasszírozását, hogy az első hétvégén tanultak is megálljanak magukban, mint egy teljes kezelés. Délután gyakorlás és belekezdünk a meridiánok kezelésébe és az akupresszúra művészetének elsajátításába. Első körben az akupresszúra működési elveivel és alapjaival fogunk megbarátkozni, valamint a legfontosabb elsősegély pontokkal.

A második hétvége:

 • Az első nap: fókuszba kerül a boka, csukló, könyék és térd ízületek anatómiája, valamint a helyre tételek és a karban tartó gyakorlatok. Ezzel meg alapozva azt a finomságot amit a kezeinknek ki kell fejleszteniük az ilyen fajta kezelésekhez. Délután gyakorlás és az akupresszúra tudományának meridiánról meridiánra való átvétele. Délutánonként 2-2 meridiánt fogunk átvenni, és az adott szervek kezelését is áttekintjük, az ősi Japán Kampo Jitsu szemszögéből, azaz a régi idők természetes gyógymódjainak látószögéből.
 • A második nap a gerinc anatómiájára koncentrálunk, és elkezdjük gyakorolni a helyretételek technikáit. Délután átveszünk 1 meridián párt és gyakorlunk.

A harmadik hétvége:

 • Az első nap tovább elmélyülés a gerinc kezelésében, valamint a csípő és a váll ízületekkel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása lesz terítéken. Délután akupresszúra és gyakorlás.
 • Második nap: Nyaki gerinc szakasz anatómia, helyretétel gyakorlás és az eddig elsajátított technikák teljes kezelésbe rendezése. Délután akupresszúra és a Do-In japán terápiás mozgás gyakorlataiban való elmélyülés.

A negyedik hétvége:

 • Az első nap délelőtt a Sei-Tai Jitsu gyakorlatainak elsajátítása. Ez egy lágy szövet mobilizációs rendszer, ami azt hívatott megvalósítani, hogy a helyre tett ízületekhez igazítsuk a tartó izmokat, így az ízületi korrekciók hosszabb távon maradnak a helyükön és az izmok nem húzzák vissza a rossz pozícióba az ízületeket, szimplán megszokásból. Délután a Sho-Ho rendszer diagnosztikai rendszerét vesszük át, a Sho részt, ami Zen Shiatsu egy alkatra szabott egyszerű alkati gyógyászati megközelítése a teljes és holisztikus egészségképnek.
 • A második nap, teljes kezelésekbe rendezzük és gyakoroljuk az ízületi helyretételeket és a lágy szövet kezeléseket. Délután a Sho-Ho rendszer kezelési rendszerét sajátítjuk el, ami a Ho része a Sho-Honak.

A negyedik hétvége is megállja a helyét, mint egy mikro tanfolyam, mert a Sei-Tai Jitsu magában is egy teljes kezelési rendszer. A Sei-Tai Jitsu külső szemlélőknek nagyon hasonlít a Thai masszázsra, vagy a passzív Jóga terápiára, mert mozgás rendszerében olyan, mintha a kezelést fogadó személy tornázna, csak éppen valaki más csináltatja vele a gyakorlatokat.

A Sei-Tai Jitsut az ókori Japánban Butsukarinak is hívták, ami „ösztönös mozgást” jelent, mert azt vették észre, hogy amikor az ember fájdalomtól szenved, ösztönösen olyan mozgásokkal próbálja bejáratni fájó testrészeit, mint amilyen technikákkal egy Seit-Tai Jitsu terapeuta kezelné az illetőt.

A délutáni etapokban pedig a 2 nap alatt összeáll a tradicionális Japán gyógyászat belgyógyászati rendszere, mármint annyi, amennyit egy Zen Shiatsu terapeutának tudnia kell, egy egyszerűsített, de mégis teljes rendszer, ami kifejezetten egyénre szabott.

Az ötödik hétvége:

 • Első nap különféle kezeléseket vesszünk át, a gerincsérv kezelésen át a porckorong kitüremkedésen át, a szimpla kozmetikai Shiatsu beavatkozásig. Délután gyakorlás és akupresszúra.
 • A második nap további kezelési rendszereket fogunk átvenni, pl. a Kuatsu elsősegély és életmentő technikáit is, és délután megint csak a gyakorlás és az akupresszúra lesz programon. Erre a napra befejezzük majd mind a 12 meridiánt, és a hozzájuk kötődő szervek kezelését is.

A teljes oktatás lényege az lesz, hogy megtanuljunk egy széles technikai repertoárt, amit biztosan tudunk, és aminek szimplán a gyakorlásával egyre jobbak és egyre fejlettebbek leszünk a Zen Shitsu kezelési rendszerében.

A japán rendszerekben az oktatás és a tudás 3 szinten van fel- és elismerve. Az első szint a Shoden, amikor megismerkedünk a technikákkal, a második szint a Chuden, amikor már azt is tudjuk, hogy mitől működik egy technika, és így egy fejlettebb szintre emelkedik a technika kivitelezése is. A harmadik szint az Okuden, amikor már szinte intuitív a technikák alkalmazása, és szinte már misztikus a kezelő, vagy a technikát alkalmazó tudása. Az Okuden szintet csak és kizárólag akkor lehet elérni, ha az első 2 szint megvan és hihetetlen mennyiségű gyakorlaton is túl vagyunk.

Amúgy az ősi Japán sztenderdek szerint ahhoz, hogy mestere légy egy mozdulatnak, azt legalább 2000, igen kettő ezer alkalommal kell gyakorolni. Szóval a tanfolyam lényege az, hogy meg legyen a Shoden és a Chuden szint tudásanyaga és gyakorlati alkalmazás képessége is, és onnan már csak gyakorolni kelljen, hogy a mestereivé váljunk a Zen Shiatsunak. Szerencsére mivel precíz Japán rendszerről van szó erre is meg van a formula: ripsz-ropsz összejön az Okuden szint is, csak 2000 kezelést kell megcsinálnunk, per testrész, per ízület, per probléma természetesen.

Adatok és Számok:

A tanfolyam 5 hétvégés, és minden hétvégén, mindkét napon van oktatás. Így havi egy hétvégén reggeltől délutánig csak a Zen Shiatsuval fogunk foglalkozni.

A Tanfolyam összesen 120 000 Ft-ba kerül, egy összegben befizetve. Részletekben is van lehetőség fizetni, mégpedig 30 000 Ft/hétvége, ami így 150 000 forintra jön ki.

Szeretettel várunk benneteket 2023-ban is!

Om Tat Sat

Ui: Itt tudsz olvasni Baktai Ádám, a Bhakti Kutir Zen Shiatsu oktatójának Shiatsu előéletéről!

24 Responses to Zen Shiatsu képzés, 5 hétvégés…

 1. Visszajelzés: A Zen Shiatsu Tanfolyam Augusztus 10-11-én Indul, 5 hétvégés, és így még be tudjuk fejezni ez év folyamán… | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Jóga Tábor és Zen Shiatsu eligazítás jövő Hétfőn, Július 15-én 18 órától a Bhakti Kutirban | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Zen Shiatsu kurzus és minden tudnivaló, szám, adat, stb. | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Harmónia és egyensúly a Jógával és az Ájurvédával… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: A 2014-es nyár oktatás programja a Bhakti Kutirban: Asztrológia, Shiatsu, Ájurvéda, Tai Chi, és még sokan mások… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Július 19-20-án kezdünk a Zen Shiatsu tanfolyammal… | Bhakti Kutir

 7. Kathi Sándor szerint:

  Üdvözletem

  Érdeklődünk a shiatsu tanfolyam iránt.
  Pár kérdés felvetődött bennünk:
  – mikor indul a következő tanfolyam (zen-shiatsu)
  – a tanfolyam végén milyen tanusítványt kapunk? Mire jogosít? (pl. nemzetközi-, munkavégzés- stb.)
  – lehetséges-e hogy a tanfolyamokat a Reiki-beavatások nélkül végezzük el és ha igen, úgy mennyibe kerül?
  Szíves válaszát előre is megköszönve,
  maradunk tisztelettel: Zsuzsi és Sankó 🙂
  OM AUM

 8. Visszajelzés: A Shiatsu, mint kezelés: Kicsiknek és nagyoknak is… | Bhakti Kutir

 9. Visszajelzés: Hamarosan Shiatsu Tanfolyam Indul a Bhakti Kutir szervezésében… | Bhakti Kutir

 10. Visszajelzés: Fontos tudnivalók: 2016-os zarándokút és tanfolyamok témájában… | Bhakti Kutir

 11. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 12. Visszajelzés: A 2017-es év első hónapjának főbb spirituális eseményei, és a napi asztrológiai előrejelzés is… | Bhakti Kutir

 13. Lakos Ibolya szerint:

  Drága Brumimaci! Jelentkezem a Zen Shiatsu oktatásra.
  Ölelés Neked
  Ibolya

 14. Visszajelzés: Honnan tudjuk, hogy jó úton járunk a lelkigyakorlatainkban?! | Jóga Magazin

 15. Kiralyvari petra szerint:

  2020-ban is indul shiatsu oktatas?

 16. Szabó Gabriella szerint:

  2021-ben indul zen shiatsu képzés?

 17. Juhász Judit szerint:

  Kedves Ádám!

  Érdeklődöm, hogy 2021-ben is indul-e Zen Shiatsu oktatás?
  Amennyiben igen, kérek szépen információt róla.

  Szeretettel:
  Judit

 18. Visszajelzés: A Bhakti Kutir Zen Shiatsu rendszerének bemutatkozó hétvégéje… | Bhakti Kutir

 19. Bónácz Erika szerint:

  Kedves Ádám !
  Szeretnék jelentkezni a tanfolyamra !
  Üdvözlettel Erika

 20. Visszajelzés: 2022, Augusztus hónap főbb spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük