Védikus pszichológia: Jó vita, rossz vita…

Korábban már írtam róla nektek, hogy nemcsak, hogy vannak viták, minden emberi együttműködésben, de, hogy kellenek is! Sőt meg van az ilyesféle viták szabály rendszere is a Védikus pszichológiában.

Most arról írnék röviden, hogy miért is alakulnak ki viták, helyes vagy éppen helytelen okokból.

Gyakorta látjuk azt, hogy viták arról szólnak, hogy egy helyzetben ki a hibás, ki hozott rossz döntést, nagyjából azt, hogy a 2 fél között el kell dőlnie, ki jár tilosban. Az ilyen vitával, ha még el is érjük azt, hogy a másik meghunyászkodjon nem sokat szoktunk elérni. Sérülnek az énképek, és ilyenkor a vesztes fél ösztönszerűen keresi a hibát a másikban, vagy a másik mondandójában, vagy a mondandó stílusában, hogy ne kelljen magát azzal azonosítani, hogy bizony most ő volt a hülye.

A Védikus pszichológia szerint akkor alakulnak ki jó viták, amikor az egyik fél azért száll vitába, hogy megszüntessen egy számára kellemetlen helyzetet. És ebben az a szép, hogy lehet, hogy a másik félnek még igaza is van, de ha nekünk egy szituáció kellemetlen, vagy méltatlan, akkor igenis fel kell szólalnunk, és el kell magyaráznunk, hogy ez miért nem megy így tovább nekünk. És így ez már egy jó vita.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .