Védikus pszichológia: Jó vita, rossz vita…

Korábban már írtam róla nektek, hogy nemcsak, hogy vannak viták, minden emberi együttműködésben, de, hogy kellenek is! Sőt meg van az ilyesféle viták szabály rendszere is a Védikus pszichológiában.

Most arról írnék röviden, hogy miért is alakulnak ki viták, helyes vagy éppen helytelen okokból.

Gyakorta látjuk azt, hogy viták arról szólnak, hogy egy helyzetben ki a hibás, ki hozott rossz döntést, nagyjából azt, hogy a 2 fél között el kell dőlnie, ki jár tilosban. Az ilyen vitával, ha még el is érjük azt, hogy a másik meghunyászkodjon nem sokat szoktunk elérni. Sérülnek az énképek, és ilyenkor a vesztes fél ösztönszerűen keresi a hibát a másikban, vagy a másik mondandójában, vagy a mondandó stílusában, hogy ne kelljen magát azzal azonosítani, hogy bizony most ő volt a hülye.

A Védikus pszichológia szerint akkor alakulnak ki jó viták, amikor az egyik fél azért száll vitába, hogy megszüntessen egy számára kellemetlen helyzetet. És ebben az a szép, hogy lehet, hogy a másik félnek még igaza is van, de ha nekünk egy szituáció kellemetlen, vagy méltatlan, akkor igenis fel kell szólalnunk, és el kell magyaráznunk, hogy ez miért nem megy így tovább nekünk. És így ez már egy jó vita.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük