Bhúghol, vagyis földgolyó, így hívják a Védákban a földrajz tudományát…

Arról már többször is esett szó a Bhakti Kutir oldalán, hogy maguk a Védák minden féle és fajta tudást tartalmaz. Spirituális tudást is, és materiális tudást is. 

a könnyebb értelmezés végett, megfordítottam a képet…

Ezek közül vannak ismertebb és kevésbé ismertebb szakterületek is. A matematika az ismertebbek közé tartozik, ugyanis elképesztő mennyiségű matematikai alapelv ered a Védákból.

Például a tört számok használata már a Rig védában is szerepel, míg a tízes számrendszer használata már fontos része a Jadzsur védának. De ha személyekre gondolunk, akkor példaként vehetjük Pingalát, aki megalkotta a 0, vagyis a zéró koncepcióját, vagy éppen felróhatjuk az ő nevéhez a Fibonacci számsort is, amivel több mint 1000 évvel a piza-i Leonardo előtt állt elő. 

Viszont most egy általunk kevésbé ismert Védikus tudomány felé kalauzolnálak el benneteket, a Védikus földrajz felé! Ami már azért is érdekes, mert a Védákban Bhughola-ként szerepel, amit szó szerinti fordításban azt jelenti “földgolyó”. Sőt azt is tudjuk biztosra, hogy a Védikus időkben ismerték a Fidzsi szigeteket, mint létező helyszínt, hiszen a fáma úgy szól, hogy miután Krisna legyőzte Káliját, a nagy kígyót, Kálija a Fidzsi szigetekre menekült el.

De mégis a legszembetűnőbb az, amit a képen is láthattok. A Mahabháratában a vak király Dhritarástra megkérdezi Szandzsaját, hogy mégis, hogyan néz ki a föld az űrből. Mire Szandzsaja azt mondja, hogy úgy, mint egy nyúl, aki mögött egy kicsi, és aki előtt 2 összenőtt pipal levél van. 

Amikor Rámanudzsát megkérték a tanítványai, hogy mégis ezt, hogyan értelmezzék, akkor Rámanudzsa lerajzolta nekik a fenti képet. Rámanudzsa 1017 és 1137 között élt!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük