Bhúghol, vagyis földgolyó, így hívják a Védákban a földrajz tudományát…

Arról már többször is esett szó a Bhakti Kutir oldalán, hogy maguk a Védák minden féle és fajta tudást tartalmaz. Spirituális tudást is, és materiális tudást is. 

a könnyebb értelmezés végett, megfordítottam a képet…

Ezek közül vannak ismertebb és kevésbé ismertebb szakterületek is. A matematika az ismertebbek közé tartozik, ugyanis elképesztő mennyiségű matematikai alapelv ered a Védákból.

Például a tört számok használata már a Rig védában is szerepel, míg a tízes számrendszer használata már fontos része a Jadzsur védának. De ha személyekre gondolunk, akkor példaként vehetjük Pingalát, aki megalkotta a 0, vagyis a zéró koncepcióját, vagy éppen felróhatjuk az ő nevéhez a Fibonacci számsort is, amivel több mint 1000 évvel a piza-i Leonardo előtt állt elő. 

Viszont most egy általunk kevésbé ismert Védikus tudomány felé kalauzolnálak el benneteket, a Védikus földrajz felé! Ami már azért is érdekes, mert a Védákban Bhughola-ként szerepel, amit szó szerinti fordításban azt jelenti “földgolyó”. Sőt azt is tudjuk biztosra, hogy a Védikus időkben ismerték a Fidzsi szigeteket, mint létező helyszínt, hiszen a fáma úgy szól, hogy miután Krisna legyőzte Káliját, a nagy kígyót, Kálija a Fidzsi szigetekre menekült el.

De mégis a legszembetűnőbb az, amit a képen is láthattok. A Mahabháratában a vak király Dhritarástra megkérdezi Szandzsaját, hogy mégis, hogyan néz ki a föld az űrből. Mire Szandzsaja azt mondja, hogy úgy, mint egy nyúl, aki mögött egy kicsi, és aki előtt 2 összenőtt pipal levél van. 

Amikor Rámanudzsát megkérték a tanítványai, hogy mégis ezt, hogyan értelmezzék, akkor Rámanudzsa lerajzolta nekik a fenti képet. Rámanudzsa 1017 és 1137 között élt!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .