Bhúghol, vagyis földgolyó, így hívják a Védákban a földrajz tudományát…

Arról már többször is esett szó a Bhakti Kutir oldalán, hogy maguk a Védák minden féle és fajta tudást tartalmaz. Spirituális tudást is, és materiális tudást is. 

a könnyebb értelmezés végett, megfordítottam a képet…

Ezek közül vannak ismertebb és kevésbé ismertebb szakterületek is. A matematika az ismertebbek közé tartozik, ugyanis elképesztő mennyiségű matematikai alapelv ered a Védákból.

Például a tört számok használata már a Rig védában is szerepel, míg a tízes számrendszer használata már fontos része a Jadzsur védának. De ha személyekre gondolunk, akkor példaként vehetjük Pingalát, aki megalkotta a 0, vagyis a zéró koncepcióját, vagy éppen felróhatjuk az ő nevéhez a Fibonacci számsort is, amivel több mint 1000 évvel a piza-i Leonardo előtt állt elő. 

Viszont most egy általunk kevésbé ismert Védikus tudomány felé kalauzolnálak el benneteket, a Védikus földrajz felé! Ami már azért is érdekes, mert a Védákban Bhughola-ként szerepel, amit szó szerinti fordításban azt jelenti “földgolyó”. Sőt azt is tudjuk biztosra, hogy a Védikus időkben ismerték a Fidzsi szigeteket, mint létező helyszínt, hiszen a fáma úgy szól, hogy miután Krisna legyőzte Káliját, a nagy kígyót, Kálija a Fidzsi szigetekre menekült el.

De mégis a legszembetűnőbb az, amit a képen is láthattok. A Mahabháratában a vak király Dhritarástra megkérdezi Szandzsaját, hogy mégis, hogyan néz ki a föld az űrből. Mire Szandzsaja azt mondja, hogy úgy, mint egy nyúl, aki mögött egy kicsi, és aki előtt 2 összenőtt pipal levél van. 

Amikor Rámanudzsát megkérték a tanítványai, hogy mégis ezt, hogyan értelmezzék, akkor Rámanudzsa lerajzolta nekik a fenti képet. Rámanudzsa 1017 és 1137 között élt!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, India ezer árnyalata, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük