Vamszidász Babadzsi, egy avadhuta szent élete röviden…

Az indiai spirituális kultúrában léteznek olyan szentek, akik olyannyira elszakadnak a mindennapi élet konvekcióitól, hogy teljes mértékben a saját világukban élnek, őket avadhutának hívják.

Sríla Vamszidász Babadzsi teljes mértékben avadhuta volt.

Vamszidász Babadzsi 1859-ben, Madzsidpurban született, a mai Bangladeshben.  Szülei a Bhairavcshandra nevet adták neki, vezetéknevük Malovrahma volt. Az akkori tradíciókhoz hűen már egész fiatalon megházasodott, de nem igazán tudott bele illeszkedni a házas életbe. Így később szerzetesi fogadalmakat tett és elindult Navadvip városába, a bengáli vaisnavizmus fellegvárába!

Akkoriban a Bhakti Kutir egyik alapítója, Bhaktivinoda Thákur kezdte úgymond, újra felfedezni ezt a szent helyet. Helyi elöljáróként Szvarup Gandzsban lakott egy néhány házzal beépített apró területen, de a trópusi bengáli dzsungel kellős közepén. A folyó túloldalán lévő Majapurban kutatott Krisna utolsó inkarnációjának születési helye után. 1890-ben sikerült felfedezni a szülői ház helyszínét és 1893-ra mér fel is építtetett egy  templomot a hely közvetlen szomszédságában.

Így, amikor Vamszidász Babadzsi Navadvip városába ért, Ő is azt választotta, hogy a csendes Szvarup Gandzs falujában éljen, mert az lényegesen nyugodtabb volt, mint maga Navadvip városkája. Akkoriban semmilyen tulajdona nem volt, mindössze egy ágyékkötő, amit hordott, egy vizes edény és az imalánca.

Szerzetes módon csak koldulásból tartotta fent magát, és ételen kívül soha semmit sem fogadott el. Sőt csakis már a Jóistennek felajánlott ételt fogadott el, praszádamot.

Néhány év után egy még eldugottabb helyre költözött át, és valamilyen rejtélyes módon rövid időn belül 6 db Krisna szobrocska került az ő féltő és óvó gondoskodásába. Így épített egy kis kunyhót, és valahogy hozzájutott néhány edényhez is.

Innentől kezdve csak és kizárólag azt az étel fogyasztotta, amit ő maga főzött meg a Jóistennek, és amit előtte fel is ajánlott Neki. Sőt ettől kezdve napjai szinte mindig ugyanazon a forgatókönyv szerint teltek.

Reggel megfürdött a Gangeszben, majd elment virágot szedni és zöldségeket koldulni a saját oltár szolgálatához. Mikor haza ért virágokból virágfüzért készített a Krisna szobrocskáknak, majd minden étel alapanyagot alaposan megmosott és átvizsgált. A rizst szinte szemenként átnézte, hogy nehogy kis köveket, vagy valami szemetet ajánljon fel a Jóistennek. Mindeközben folyamatosan énekelt és beszélgetett a Jóistennel.

Vamszidász Babadzsi, Narottam dász Thakur, egy 16. századbéli Vaisnava szent vonalán volt beavatva, így fejből tudta a szent Prarthana költeményét, ami 53 sok versszakos énekből áll, és a Préma-bhakti Cshandrika írását is, ami szintén sok versszakos énekekből áll, 9-ből.

Szóval Vamszidász Babadzsi élete teljes mértékben a Krisna szobrocskái szolgálata körül forgott, és az emberek javarészt azt gondolták, hogy a bácsi bolond.

Ehhez hozzátartozik pl. az is, hogy Vamszidász Babadzsi soha nem zárta be kunyhójának ajtaját, amikor elment zöldségért, virágért, vagy amikor megfürdött a Gangeszben. Amikor megkérdezték, hogy miért nem zárta be a kunyhóját azt mondta: “Ha a ház tulajdonosa nem figyeli a házat, akkor én minek zárjam be? Sőt sohasem volt zárunk és nem is tartok magamnál kulcsot.”

Természetesen így történtek kisebb-nagyobb galibák is. Volt olyan, hogy egy tehén benyomta az ajtót és minden zöldséget felfalt. De akadt olyan is, hogy gazfickók ellopták a főző edényeit. Vamszidász Babadzsi ilyenkor mindig mérges lett a Krisna szobrocskákra és azt mondta, hogy nem is főz Nekik, ameddig meg nem oldják a szituációt, amit nyilvánvalóan az Ő figyelmetlenségük okozott.

A feljegyzések szerint az ilyen szidalmazások után többször is előfordult, hogy valaki teljesen váratlanul beállított és új edényeket hozott, de olyan is, hogy napokkal az incidens után, maguk a tolvajok hozták vissza Vamszidász Babadzsi edényeit.

Ahogyan Vamszidász Babadzsi idősödött, Sríla Bhaktisiddhanta Szaraszvati Thákur, a Bhakti Kutir másik alapítója kezdett segédkezni az ellátásába. Sőt Sríla Bhaktisiddhanta számtalanszor tiszteletét tette nála, és így vagy saját maga, vagy templomának szerzetesei vittek Vamszidász Babadzsinak gabonát és zöldségeket. Sőt mivel Vamszidász Babadzsi nem vetette meg a dohányt, a szerzeteseknek ki lett adva utasításba, hogy a piacról a lehető legjobb dohányt vásárolják meg az öreg szentnek.

Vamszidász Babadzsi 1941-ig végig Navadvip területén tartózkodott. Majd 1941 februárjában felkerekedett és elindult Vrindavanba, de három hónap elteltével visszatért Navadvip szigeteire.

1944 márciusában visszament szülőfalujába, majd 4 hónappal később, júliusban eltávozott ebből a világból.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Mese folyamok óceánja, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük