Való-e a Jóga Férfiaknak? (I. rész: szerintem ez hosszú lesz)

Lassacskán kezd a jóga divat hullám begyűrűzni a férfiak körébe is, de még mindig ritka számba mennek a mókusok a jóga órákon. Mondjuk Decemberben, a karácsony előtti szakaszban volt egy olyan órám a Kutirban, hogy kétszer annyi fiú volt jelen, mint ahány hölgy. Persze ez egy eléggé kiscsoportos óra volt és 3 hölgy ellenében voltunk mi férfiak hatan, de akkor is. Ez volt különben életem első olyan nyilvános órája, leszámítva az erősítő hatha jóga órákat, ahol többen voltak fiúk, mint lányok.

Sportkutató amerikai szociológusok is csupán annak tulajdonítják a jóga növekvő népszerűségét a fiúknál, hogy a férfinem nőiesedik. Mi van? Persze én is látom, hogy változnak a szerepek, a hölgyeknél és az uraknál is, de ezt ne már!

Jó, én is szembesülők azzal, hogy a legtöbb férfinadrág olyan mintha harisnya lenne, és persze egyik sem jön rám combban, a férfi pólók már kifejezetten blúzszerűek, valamint órákig kell keresgélni olyan öveket, amelyek csak visszafogottabban strasszosak, és kihívás nem rózsaszín atlétákat találni, de én akkor sem gondolom, hogy a jóga azért kezd jó lenni a férfiaknak, mert mi csajosodunk.

Egyrészről ez kb. azt jelenti, hogy a jóga egy női mozgás, és persze a hölgyek hajlékonyabbak is szoktak lenni benne, de a Hatha Jóga a srácoknak is kiváló, úgy is mint edzés, és akár mint lazítás is. Jó, persze tudom, hogy van férfi hastánc is, tehát nem a hölgyek babérjaira irigykedem, csak szeretném a Hatha Jógát a realitások talaján látni! A Hatha Jóga mindenkinek, nemre, korra, életvitelre és persze megelőző mozgás kultúrától függetlenül lehet egy kiváló egészségmegőrző gyakorlás.

Valamint, persze az is furcsa, hogy a jóga miért lenne csak a hölgyek, vagy a nőies férfiak sportja? Akkor mit csináljanak a nagyobb darab srácok? Mit csináljanak a kötöttebb testalkatúak? Folyt. köv. milyen hatással bír a jóga az izmainkra!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Bővebben a Jóga áldásos hatás mechanizmusáról…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük