Ájurvéda és babamasszázs…

természetes babaápolásAz ájurvédikus gyógyászat a világ legősibb holisztikus gyógymódja, ami nem csak az elmúlt ötezer év tapasztalati tudását tartalmazza, hanem hatalmas mennyiségű írott anyagok is fellelhetőek már a Rig és az Atharva Védákban is. A védikus időkben a Védákat lejegyző papok és szentek ezt a számottevő tudáshalmazt 8 al szakra bontották, hogy megkönnyítsék a mennyiség befogadását és elsajátítását.

Az ájurvéda 8 fő ágazatának egyike a gyermekgyógyászat. Az ájurvéda kultúrájában a gyermekek gondozása a fogantatásuk pillanatától kezdődik. Az ájurvéda érdekességei közé tartozik például az a szokás is, hogy a kisbabák születése utáni első negyven napban a babákat nem fürdetik meg, annak érdekében, hogy a magzatmáz védelme megmaradjon a babócák testén, viszont már az első naptól kezdve masszírozzák őket olajjal, mely további rétegeket képez a bababőr felületén. Érdekesség még az, hogy az első három hónapban, azt mondja az ájurvéda, hogy az emberi kéz túl durva a kicsik masszírozásához, ezért pamut anyagba göngyölt túlfőzött rizs labdacsokkal masszírozzák a gyermekeket, és így nem csak a gombócokra felitatott olaj kerül fel a bőrükre, hanem az textílián átszűrődő rizsnyák is. Szóval ilyen, és ehhez hasonló természetes gyógymódokban hisz az ájurvéda.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

 

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .