Ájurvéda és babamasszázs…

természetes babaápolásAz ájurvédikus gyógyászat a világ legősibb holisztikus gyógymódja, ami nem csak az elmúlt ötezer év tapasztalati tudását tartalmazza, hanem hatalmas mennyiségű írott anyagok is fellelhetőek már a Rig és az Atharva Védákban is. A védikus időkben a Védákat lejegyző papok és szentek ezt a számottevő tudáshalmazt 8 al szakra bontották, hogy megkönnyítsék a mennyiség befogadását és elsajátítását.

Az ájurvéda 8 fő ágazatának egyike a gyermekgyógyászat. Az ájurvéda kultúrájában a gyermekek gondozása a fogantatásuk pillanatától kezdődik. Az ájurvéda érdekességei közé tartozik például az a szokás is, hogy a kisbabák születése utáni első negyven napban a babákat nem fürdetik meg, annak érdekében, hogy a magzatmáz védelme megmaradjon a babócák testén, viszont már az első naptól kezdve masszírozzák őket olajjal, mely további rétegeket képez a bababőr felületén. Érdekesség még az, hogy az első három hónapban, azt mondja az ájurvéda, hogy az emberi kéz túl durva a kicsik masszírozásához, ezért pamut anyagba göngyölt túlfőzött rizs labdacsokkal masszírozzák a gyermekeket, és így nem csak a gombócokra felitatott olaj kerül fel a bőrükre, hanem az textílián átszűrődő rizsnyák is. Szóval ilyen, és ehhez hasonló természetes gyógymódokban hisz az ájurvéda.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük