Természetes antibiotikumok az Ájurvédában és az Orientális Medicinában…

A természetes antibiotikumok használata az Ájurvédában a következő esetekben kifejezetten indokolt:

 1. Fertőző betegségek visszaszorításakor és megállításakor.
 2. A gyorsabb felgyógyulás érdekében fertőző/komolyabb betegségek esetében.
 3. Komplikációk kialakulása ellen fertőző/komolyabb betegségek előfordulásakor.

Ezek a szerek a következőek az Ájurvédában:

 • Fokhagyma, ami még az olyan intenzív baktériumok ellen is hatásosnak bizonyulnak, mint pl. a szalmonella vagy az e. coli. De megfigyelték már a jótékony hatását a rezisztens tuberkolózis estében is.
 • Méz, ami egy 2011-es kutatás szerint több mint 60 baktérium ellen védi a szervezetünket, köztük olyan súlyos cuccokkal szemben is, mint pl. a sztafilokokkusz.
 • Gyömbér, ami nem csak antibiotikus hatásokkal bír, de gyulladáscsökkentő is, köhögés csillapító is és még mikrobaellenes hatásokkal is bír.
 • Szegfűszeg, szintén hatékony még az e. coli baktérium ellen is, pluszban kiváló száraz köhögésre és torokfájásra is.
 • Fahéj, ami nemcsak antibakteriális, de a gombásodás ellen is felveszi a harcot.

Természetes módon fogyasztva ezek a dolgok elképesztő ritkán szoktak negatív hatással bírni, de a kivonatokkal és sűrítményekkel vigyázzunk. 

Pl. nagy dózisú fokhagyma készítményeknél megfigyelték, hogy fokozza a vérzékenységet, ami azért véralvadás problémákkal küzdőknél nem a legvidámabb sztori, de a műtétekkel kapcsolatosan sem kívánatos. Legyen az akár műtétre készülők vagy műtét után regenerálódok esetében.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Természetes antibiotikumok az Ájurvédában és az Orientális Medicinában…

 1. Gábor József szerint:

  Úgy tudom, a gyömbér félék és a fahéj is vérhígító hatású. De nyilván, minden a mértéktől függ! Erről is szívesen olvasnék ezen az oldalon. Mármint a mértékről. ?

 2. Andrea szerint:

  Én is kíváncsi volnék az említett fűszerek adagolására, illetve milyen formában kell fogyasztani.

  • Goredas Goredas szerint:

   Nyersen, főzve mindenhogy jók ezek a csodaszerek. Mivel a természetes dolgokat szerves felszívódásban hasznosítja a szervezetünk, mindig annyit vesz ki mindenből, amennyire szüksége van. A többit meg ürítjük! De ehhez az kell, hogy mindent természetes formájában vigyünk be, és ne valami készítményben, vagy kivonatban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük