Tegnap volt a 14. Dalai Láma születésnapja

images (1)Tenzin Gyatso 1935. Július 6-án született Tibetben. A Dalai Láma a sárga sapkás Geluk rend vezetője, ami egyike a nagy tibeit Buddhista iskoláknak. A Dalai szó a mongol óceán kifejezésből ered, míg a Láma tanítót jelent a tibeti nyelvben.

A fáma úgy szól, hogy 1500-as évek vége felé a mongol Altan Khán adományozta ezt a címet, a tibeti Sonam Gyatso nagy tanítónak. Azóta is, minden Dalai Láma nevében szerepel a Gyatso kifejezés, ami óceánt jelent tibetiül. Sokan úgy vélik Altan Khán csak megpróbálta lefordítani Sonam Gyatso nevét, és nem egy új titulust talált fel.

Habár, a Dalai Láma úgymond “csak” az egyik feje a 4 nagy tibeti Buddhista iskolának, és még nem is a legősibb vonalnak ő a vezetője, mégis a Dalai Láma az, aki már több száz éve az, aki a tibeti nép kormányzásában és vezetésében is jelen van, és nem csak spirituálisan, de adminisztratívan is.

A mai kort tekintve, ezen a spirituális vonalon már a 14. Dalai Láma az, aki az egyik legmeghatározóbb spirituális vezetője a tibeti kultúrának. Az Ő egyik idézetét ajánlanám a figyelmetekbe:

“Mindenki a saját spirituális útját járja, és csak azért mert valaki nem a mi utunkon halad, az még nem jelenti azt, hogy ő el van tévedve.”

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .