Sznána Játra, egy nagyon szép spirituális esemény Puriból, a Bhakti Kutir őshazájából…

jagbalasu

Dzsagannáth és testvérei, Baladév és Szubhadra, tehát Isten és a Tesói. Ráadásul egy gyönyörű kis agyag edényen ábrázolva!

Már sokszor meséltem nektek, hogy 1902-ben Dzsagannáth Puriban alapították meg az első Bhakti Kutirt. Puriról annyit kell tudnunk, hogy a mélyen spirituális Indiában a négy legszentebb városk egyikeként tartják számon, ezt az óceánparti csoda helyet.

A város fő temploma, a Dzsagannáth (Ő Krisna egyik formája) templom! (A történetét majd egyszer leírom nektek, mert hihetetlenül sok lenne így ezt most begépelni estére, de tudjátok, ami késik, az nem most lesz!) De Dzsagannáth kultúrájáról talán a legszembetűnőbb nekünk itt nyugaton az, hogy a szekér fesztivál, amit a Krisna hívők megünnepelnek a világ szinte összes nagyvárosában az onnan Puriból, a Dzsagannáth templomból ered, mint spirituális összejövetel.

Az eredeti szekérfesztivál Puriban, mindig 16-17 nappal van a Sznána Játra után. Sznána Játra, mindig Teliholdra esik, és ezen nap alkalmából mindenki megfürdetheti Dzsagannáthot és testvéreit a templomban, tehát Krisnát és rokonait szobor formában, legyen az illető pap, vagy hentes, miniszter vagy utcaseprő. Ezt persze minden nagy Dzsagannáth templomban megünneplik szerte a világon, és így mindig mi is megünnepeltük Mayapurban is, ahol laktam 10 évig.

Ott még az is szokás volt, hogy mivel ilyenkor közvetlenül mindenki megfürdetheti Istent, még a muzulmán hitű falusiak is sorba álltak, hogy megfürdethessék Istent a templomban.

A másik érdekes szokás az, hogy a mai nap után, minden Dzsagannáth templom 2 hétig zárva tart, mert ilyenkor úgy tartják, hogy Krisna és testvérei picit megfáznak az órákon át tartó fürdőzésben, és Puriban még az is a tradíció része, hogy a király ájurvédikus orvosa is ellátogat minden nap a templomba és az általa kikevert gyógynövény készítményeket is felajánlanak Dzsagannáthéknak.

Egyébként Puriban a Dzsagannáth templomban naponta 54 alkalommal ajánlanak fel ételt az Istenkéknek, amely tradíciót Srila Bhaktivinod Thákur vezetett be, az eredeti Bhakti Kutir egyik alapítója.

Aztán 2 héttel később Dzsagannáth és testvérei meggyógyulnak és a városka közössége felkészül a szekérfesztiválra.

Szóval, ha még gép előtt csíptelek benneteket el,  és van otthon oltárotok és kis Istenke szobrotok, ma van a szipi-szupi nap a megfürdetésükre. De vigyázzatok, nehogy megfázzanak az Istenkéitek, mert az 2 hét ápolással jár!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Sznána Játra, egy nagyon szép spirituális esemény Puriból, a Bhakti Kutir őshazájából…

 1. rasalika szerint:

  Légyszi küldjétek el nekem valahogy ezt a képet (Jaganátha, Baladeva, Subadra) ami ezen a tálon van . Fel szeretném festeni a gyerekszoba falára! Ők a kedvenceim…..
  Nagy kegy lenne, ha a gyerkőcöm őket látná meg először a kis életében
  Előre is köszi puszi.
  Rasi

 2. Visszajelzés: A mostani 10 milliószoros nap különlegessége… | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük