Szín, fény és íz kavalkád élményutazás! Úti célok: Dubai, Nepál és Bhután!

Kedves Útitársak,

Vitathatatlanul korunk egyik legegzotikusabb, vagy talán a legegzotikusabb úti célja Bhután! Még a közelmúltban is voltak olyan idők, amikor lehetetlen volt bejutni ebbe az apró, eldugott, elzárt Himalájai Királyságba. Szerencsénkre azért az elmúlt időben kicsit könnyebb lett az idelátogatás, viszont ahogy az szokott lenni, a több turista változtatni is kezdte a helyi közösség életét, így Bhutánba, a mai napig kvóta rendszerben lehet bejutni. Mi a Bhutáni Kulturális Minisztérium által szervezett utazáson tudunk részt venni, így viszont azt nézzük meg, amire ők büszkék.

Beszéltem az illetékesekkel és Április elejére kapunk vízumot Bhutánba! Így kb. egy-másfél hónapotok van a döntésre, hogy Február vége felé már meg tudjuk venni a Katmandu-Bhután repjegyeinket, mert általában az a nehéz a buliban.

Pár hét múlva majd tartunk egy eligazítást is, hogy ha lenne kérdésetek, akkor személyesen is utána tudjatok majd járni a benneteket érdeklő vagy aggasztó dolgoknak.

És még egy fontos dolgot megosztanék veletek. Mivel Bhután a fő célja az utunknak, így egy pontos napról-napra programot nem tudom nektek leírni, hiszen maga a bhutáni minisztérium dönt arról, hogy mikor léphetünk be az országba. Így leírok nektek egy elképzelt programot, de ez változhat annak fényében, hogy mikor léphetünk be Bhutánba. Tehát leírom nektek azt, hogy mit fogunk csinálni a bhutáni 4 napban, a katmandui 5 napban és a dubai-i 4 napban. Dehogy ez milyen sorrendben lesz, azt még nem tudjuk. Lehet, hogy 2 napot leszünk Katmanduban Bhután előtt és 3 napot utána, de lehet az is, hogy 4 napot előtte és egyet utána.

És akkor íme a program:

Első nap: Indulás Budapestről.

Valószínű, hogy a Wizzair lesz a nyerő és velük utazunk Dubaiba, mert kényelmes, nem indulunk ellenkező irányba, így elég rövid az út időtartama, hetente többször repülnek Dubaiba, stb.

Valamint ez azért is lenne praktikus mert hazafelé jövet biztos, hogy millió -ezer cuccal fogunk jönni, és a Wizzairen 5 x 32 kilót is fel lehet adni, mint poggyász. És ne gondoljátok, hogy hazafelé nem lesz 600 kiló portékánk, mert még a legkeményebb férfiak is ellágyulnak Katmanduban a 4-5 ezer forintos kívül goretex, belül ezres polár Northface kabátokon, a szintén pár ezres Mammut sí és túra nadrágokon, a pár száz forintos túra zoknik és mindenféle más hegymászó felszerelések láttán. Nem beszélve a sok ázsiai fényes, színes, szagos csecsebecséről, aminek minden verziója beszerezhető Katmanduban. Minden verziója is.

Második Nap: Megérkezés Kathmanduba.

Elhelyezkedés a szállodában, pihenés, ismerkedés a környezettel.

A Thamel negyedtől 100 méterre fogunk lakni. Thamel a turista kerülete Katmandunak, és sok a szálláshely, az étterem és a buli helyszín. Pont ezért lakunk egy picit a kerületen kívül. A városközpontban maradunk, de a csendet és a nyugalmat is élvezhetjük.

Thamel egy másik hatalmas előnye, hogy egy óriási bazár negyed közepén található, tehát a shoping adott, valamint mindenhol kellemes éttermek találhatóak. A szobákban van ventilátor, TV, fürdőszoba, Katmandu más kerületeire ez azért már nem ennyire igaz.

Egyébként a Hotel Blue Horizon-ban fogunk megszállni, ami egy 2 csillagos szállás, de muszáj itt megszállnunk, mert ezek az aranyos népek tudnak minket bejuttatni Bhutánba.

A délután folyamán még ellátogatunk a Svayambhuvanath Sztupához, ami már egy kis edzést jelent majd a hegymenetre Bhutánba, mivel több száz lépcsőfokot kell majd legyűrni ahhoz, hogy láthassuk azt a szentélyt, ami a Katmandu völgy első temploma is egyben. Láttunk még vagy kb. 2 millió majmot, és megpróbálhatunk aprópénzt bedobni Buddha adománygyűjtő tálába, ami attól nehéz, hogy Buddha egy emelvényen áll egy medence közepén, és az adományos szerzetes tálkája pedig a lábainál van.

Hazafelé meglátogatunk egy-két tibeti boltot gyönyörű portékával, és egy hangtál készítő családot is!

Harmadik Nap: Kirándulás Templomokhoz és Sztupákhoz a hegyekben.

Egy egész napos kirándulást izzítunk majd be, egy kis hegymenettel, hogy szokjuk majd a magasabb légköri sétálgatást, Bhutánba leszünk majd 3000 méter felett is! Reggel felmegyünk a több mint 1000 éves Gokarna Mahadév Siva templomhoz, és átsétálunk egy hegyen a közeli Buddhista kolostorokhoz.

Ebédet a Kopang kolostorban fogyasztunk, ahonnan a Kis Buddha című film története ihletődött. Igaz a valóságban nem egy amerikai kisfiúban találták meg egy nagy Láma reinkarnációját, hanem egy spanyol kisfiúban, aki több évet itt is élt ebben a kolostorban, mint a templom és az iskola feje és vezető mestere.

Ebéd után a Boudhanáth Sztúpát nézzük meg, Katmandu nagy Sztúpája, ahol Buddha egy fogát őrzik és picit szétnézzünk a sztúpa körülötti fantasztikus művészeti gazdagsággal díszített Buddhista templomokban is. Az indiai Buddhizmus hanyatlása végett, igazi hagyományos klasszikus indai newári művészettel már csak itt találkozhatunk az egész világon.

Negyedik Nap: Indulunk Bhutánba!

Maga a repülő út is varázslatos, mert simán láthatjuk az Everest-et, a Kancsendzöngát a Lhotsét, a Makalut és a Cho Oyut is, tehát 5 darab 8 ezres hegyet, köztük a világ legmagasabb csúcsát is.

Kb. 30 perces repülés után megérkezünk a Paro-i reptérre Katmanduból, és szinte azonnal meglátogatjuk a Paro-i erődöt és azt ott álló múzeumot. Eredetileg Bhután összes államában volt erőd, de ezeket az építményeket, ne unalmas masszív épületekként képzeljük el, hanem gyönyörű fafaragásokkal díszített hófehér palotákként, ami általában fele-fele arányban van szétosztva az ország vezetése és vallási gyakorlói között.

Egyébként dohányosoknak elmondanám, hogy Bhutánba nem lehet cigarettát kapni, az országban tiltott a dohányzás, persze a saját szállodai szobáinkba lehet, de befelé vámot és adót is kell fizetni a cigaretta termékekre, és nem ildomos csempészni, az összeg nem borzasztó, és vicces kapni egy szép bhutáni címeres papírost arról, hogy dohányozhat az ember.

Paroban kapunk majd enni is, és utána átautózunk Thimphu-ba, Bhután fővárosába, kb. másfél óra az út. A főváros nagyjából 100 ezer lakosú, és az egyetlen főváros a világon ahol még mindig nincs villanyrendőr. Délután időtől függően még mászkálás a városban vagy egyből út a szállodába. A bhutáni út folyamán végig lesz egy kísérőnk is és egy sofőrünk is, mert ebben az országban nem ildomos csak úgy ide-oda mászkálni. Mi a vendégeik vagyunk, és így a szállások sem választhatóak, hanem ők visznek el az általuk lefoglalt helyekre. De a szállások szépek és tiszták.

Ötödik Nap:

Reggeli után autóval kiruccanunk egy kis platóra, ahonnan az egész várost be lehet látni, és ahol egy több mint 50 méter magas Buddha szobor néz alá a városra, a város védelmének érdekében. Onnan a közeli mini állatkertbe megyünk el, ahol megnézzük Bhután nemzeti állatát a Takin-t.

Thimpuban is meglátogatjuk a helyi erődöt, ami otthont ad az ország Parlamentjének  és itt található az ország vallási vezetőjének nyári rezidenciája is. És ugyan fotózni a palota irányába nem szabad, de megtekinthetjük a jelenleg uralkodó Király otthonát, ami meglepően szerény méretében, és szinte pont a parlament mellett van, így reggelente az Uralkodó sétálva mehet a munkába.

Onnan indulva meglátogatjuk Bhután 3. királyának emlékére emelt Chortent (Sztupa szerű építmény), ahol mindig tömeg van és természetesen helyiekkel, mert Bhutánba azért nem tülekednek a turisták.

Estefelé elvisznek minket egy helyi kézműves termékeket áruló boltba.

Hatodik Nap:

Átautózunk Punakhába, lesz 3000 méter magas hágó is, és megnézzük Bhután fő vallási vezetőjének téli székhelyét. Barangolunk egyet az erődben, ahol látunk 1majd egy Boddhi fát is, ami egy hatalmas indiai füge fa, abból a fából metszetként áthozva Bhutánba, amely fa alatt a történelmi Buddha megvilágosodott. Ebéd után megnézzük a helyi étel piacot, és a helyi zsibvásárt is a folyó túloldalán. Ha szeretnénk, akkor elmehetünk megnézni egy több száz méteres függőhidat is. Este visszaautózunk Paro-ba.

Hetedik Nap:

Korán reggeli indulással indulunk utunk fénypontjához. Felmászunk a Tigris Fészek névre hallgató kolostorban, ami Bhután legrégebbi és legszentebb temploma. Ez egy komolyabb mászás fel a hegyre, és amikor már egy vonalban vagyunk a Kolostorral, onnan még le kell ereszkedni egy meredélybe és onnan vissza fel a templomhoz, ami még 900 lépcsőfok. Az első szakaszra lehet kis öszvérszerű lovacskákat bérelni. De erre csak annyit tudok mondani, mint világot látott ember, hogy életem top 3 úti élményemben van ez a mászás és a kolostor körbe járása.

UI: Mivel a Kulturális Minisztérium ad ki nekünk csoportos vízum kvótát, valamelyik este majd el kell mennünk egy kulturális táncos, énekes, népdalos kb. 1 órás műsorra, de ne aggódjatok, a helyiek öniróniáját szemléltetve, 5 percenként körbesétálnak egy tálca whiskey-vel, szóval kibírható lesz.

Nyolcadik Nap: Visszaút Katmanduba.

Szerencsére tapasztalatból mondom, hogy Bhután után Katmandu szinte semmilyen és kb. mindenki használhatatlan is, akkora élmény löketet kap az út után. Így a bhutáni nap utáni napot utána pihenéssel szoktuk tölteni, mert a Bhutáni út elég tömény főként úgy, hogy vezetőnk Wangdi egy igazi hajcsár, és próbál minél több élményt bepréselni nekünk ezekre a napokra.

Kilencedik Nap: Muszáj lesz itt majd előállni a farbával, mert Bhután után minden szürke, és így Nepál talán legszebb helyét fogjuk bejárni a nap folyamán. Egy egész napos kirándulásra megyünk Bhaktapurba, a tradicionális nepáli építészet és kultúra fellegvárába.

Tizedik Nap: Korán reggel ellátogatunk a katmandui koronázási térre, amit azért érdemes korán meglátogatni, hogy még lássuk a helyi piacot is.

Valamint, ha a csoport úgy kívánja meglátogathatjuk az Élő Istennőt is! Ezt azért kell majd közösen eldöntenünk, mert ez csak egy pár száz éve élő hagyomány, de elég furcsa. Kiválasztanak kicsi gyerekeket az Istennő pozíciójára, de ez a megbízás csak a pubertás korig tart. Utána új leányt keresnek, de a régiek ezek után szinte börtönben élnek, elzárva a külvilágtól. Szóval erről majd a csoport dönt, közösen.

Délután Thamel bazárjának bevétele lesz a program. Persze hamisítatlan ázsiai bazár érzet van több négyzet kilométeren, ahol mindent lehet kapni a gumicsizmától az orvosi szikéig és a jakgyapjú sáltól a színes, divatos belül polár kívül csicsás, európában is hordható szép és így akár télen is viselhető cuccokig. És persze ékszerek, könyvek, albumok, poszterek a hegyekről és az elengedhetetlen tigrisbalzsam dílerek.

Egyébként minden túrafelszerelést gyártó cég Nepálban állíttat elő mindent, így hátizsákok, túra botok, túra ruházat, stb. az európai árak töredékéért beszerezhetőek, és persze tökéletes minőségben. Én most vettem búcsút egy North Face zoknimtól, amit 2012-ben vettem Thamelben és 2018 Decemberében adtam meg magát a talpa, egy piciny kis lyuk formájában. Igaz, akik jobban ismernek, azok tudják, hogy én csak Novembertől Márciusig használok zoknit, különben mezítláb, papucs.

Tizenegyedik Nap: Utazás vissza Dubaiba

Ez a nap elszokott menni arra, hogy megérkezünk és mindenki örül annak, hogy mindig van áram és meleg víz, mert ez Katmanduban azért nem evidens. Még nem tudjuk hol fogunk megszállni, de minimum a 4 csillag. Amennyiben estére már összekapjuk magunkat, természetesen betudunk menni a központba szétnézni.

Tizenkettedik Nap: Korán reggel elmegyünk felfedezni a Jumeirah régiót.

Itt körbe sétálnánk a világ legnagyobb jachtkikötőjét, ami egyben a világ legnagyobb mesterségesen kialakított csatorna rendszere. Valamint itt van a nagy Pálma sziget is, és a vitorla alakú Burdzs al Arab. Ha nagyon meleg van, akkor a Jumeriah sétánál a Hiltonnál mártózunk meg mert ott hideg vizes csövekkel hűtik a parton a homokot, de egyébként fürödhetünk a Burdzs al Arabnál is. Itt majd hajókázunk is egyet a pálma sziget körül, és a Burdzs al Arab mellett besétálhatunk a Jumeirah Medinat szállásra, ami teljes egészében egy medencében van, így a szobákhoz kis csónakokkal kell elmenni, és tematikusan vannak nagy medencék is, mint pl. teknőcökkel teli medence, vagy éppen egy hatalmas kalóz hajóval bíró medence, ahol az esti vacsora mellett meglehet nézni egy akrobaták és kaszkadőrök által le vezényelt kalóz támadást.

Tizenharmadik nap: Reggel elmegyünk  az Al Mamzar strandra, új fent egy strand ahol a hölgyeknek lehet bikinizni, tehát önfeledten fürdőzni. Délután pedig meglátogatjuk a Dubai Mall területét. A világ legnagyobb plázáját, amiben megtalálható a világ legnagyobb akváriuma, ami mellett a világ legmagasabb épülete áll, és minden más is a világ legnagyobbja!

Tizennegyedik Nap: Kirándulás az Óvárosban

Itt megtudjuk nézni a régi piacokat pl. az arany piacot is, és eltudunk látogatni egy pici kis indiai templomba, ahol van egy kb. 2 utcányi, de össze-vissza 70 méternyi indiai bazár sor, ami zseniális!

Tizenötödik Nap: Laza nap, este haza utazunk Budapestre.

Ezt a napot arra használnánk fel, hogy mindenki a saját dilijét is ki tudja élni. Ezen a napon fel lehet menni a világ legmagasabb tornyára, el lehet látogatni a világ egyik legnagyobb vízi csúszda parkjába, de akár lehet merülni cápákkal is a világ legnagyobb belföldi akváriumában is. Mondjuk ezt a napot rakosgathatjuk ide-oda, mert ha valaki cápákkal akar merülni, akkor az nap nem jó repülőre ülni, szóval ez egy mobilis nap, de ez szintén nem gond, hiszen az sem lenne rossz, ha a piac napot pl. péntekre időzítenénk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Útitársatok én, Baktai Ádám leszek. Gyerekkoromban 10 évet éltem Indiában, és 1996 óta szervezek utakat Ázsiába, a több száz fős saját magunkkal utaztatott saját konyhás zarándoklatoktól a párfős Himalájai hegymenetekig bezáróslagosan mindenfélét. Összeadva az elmúlt 20 év alatt több mint fél évet töltöttem Nepálban és ezt használva szeretném Bhután előtt és után Katmandut és környékét nektek bemutatni. Bhutánba is jártam már, de „csak” egyszer, és mivel ott kötelező helyi vezetővel mozogni, így ott majd helyi kollégámmal Wangdival fogjuk gondotokat viselni. Mindemellett éltem egy fél évecskét Dubaiban is, szóval jó kezekben lesztek!

Valamint, ennek az útnak a terve Szabó Norbert barátomnak a fejéből pattant ki, természetesen mint szervező ő is velünk fog utazni. Ő is nagy Ázsia veterán, kb. vagy 25 éve jár mindenfelé a kontinensen, szóval hozzá is tudtok majd fordulni bátran bármivel kapcsolatban.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük