Szezonális táplálkozás az Ájurvéda szerint…

veggiesSzép kis hazánkban nagyjából minden a késő tavaszi időszaktól, a kora őszig tartó szakaszban terem meg! Így ha annak vagyunk a hívei, hogy mindent nyomni kell ezerrel, amikor az szezonban van, akkor a teljesség igénye nélkül ezekre figyeljünk oda Júniusban:

Alma (nyári), bazsalikom, borsikafű, citromfű, endívia, fejes saláta, hónapos retek, brokkoli, cukorsüveg saláta, cseresznye, csicsóka, egres, édes káposzta, fekete retek, fokhagyma, földieper, gumós kömény, jégsaláta, kakukkfű, karalábé, kínai kel, koriander, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lestyán, lila hagyma, lila káposzta, levendula, madársaláta, málna, mángold, meggy, majoránna, menta, oregánó, paradicsom, pak choi, petrezselyemzöld, radiccio saláta, rozmaring, rebarbara, ribizli, rukkola, spenót, sóska, sárgarépa, snidling, uborka, újburgonya, új cékla, újhagyma, zöldbab, zöldborsó, zsálya és vöröshagyma.

Itt főként kiemelném a zöld fűszereket, mert mint köztudott az olajos magvakban, az aszalt gyümölcsökben (Vata testalkatúak azért vigyázzanak az aszaltakkal) és a zöld fűszerekben legmagasabb az antioxidáns tartalom. Ezt a 3 élelmiszert tartja az Ájurvéda természetes multivitaminoknak. 

Tehát a Június a mentával, a kakukkfűvel, a majoránnával, a petrezselyemmel, a rozmaringgal, a kaporral, ami hihetetlenül jó hatással van az ember vércukor szintjére, ez igaz a csicsókára is, ami szintén ebben a hónapban érik be, valóságos népünnepély az Ájurvéda szempontjából.

A rozmaring és az oregánó egyébként elképesztő vírusölő hatásokkal is bír!

És ami  különösen meglepő az egészben az az, hogy milyen egyszerű komoly egészségügyi előrelépéseket tenni ezekkel a friss cuccokkal. A legkiválóbb példa itt olvasható: cseresznyével az ízületeinkért…

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük