Stresszoldás Jógával, Ájurvédával és Tantrával…

meditationVannak olyan kivételes eljárások, ami megegyezik az összes ősi indiai rendszerben, mert olyannyira működnek.

  • A különbség a Védikus és a Tantrikus út között csupán annyi, hogy a Védikus tudományok a kb. 5000 évvel ezelőtt leírott, de természetesen már azelőtt is létezett tudás halmazára építenek, és a betűig betartják a Védák tanításait.
  • A Tantrikus út pedig beemel tapasztalati úton szerzett tudást is, akár ezzel módosítva is a Védikus irodalomból származó tudást.
  • A Jóga tudománya, ami nem egy torna, hanem egy életviteli szemlélet pedig erősen merít mindkét irányból.

Szóval létezik egy olyan légzés technika, ami mindhárom rendszerben létezik, egész egyszerűen mert nagyon is hatékonyan működik. És akkor maga a légzés, amit a Jógában úgy tartanak számon:

Udzsajji, azaz Győzedelmes Pránajáma:

Itt az orrlyukainkat tágítva, (nem kézzel tágítjuk, elég erősebb belélegzéssel) úgy lélegzünk be, hogy egy „SZ” hangot halljunk és kilégzéskor összepréselve az orrlyukainkat, (szintén nem kézzel, elég ha összehúzzuk az orrcimpáinkat) meg egy „H” hangot lélegzünk ki.

Itt a fő hatás a hosszabb kilégzés miatt üt be, mivel a hosszú kilégzés mindig pihenteti és nyugtatja a szervezetünket. Edzésnél, fizikai munkánál, futásnál is mindig a hosszabb kilégzésnél szoktuk magunkat pihentetni, de szellemileg is hat ránk ez a légzés mód, pl. a sírásnál amikor hirtelen mély légzésekkel lélegzünk be és elnyújtott hosszú kilégzéssel lélegzünk ki. Ezért van az, hogy sírás után megnyugszunk, kiürülünk érzelmileg és egész egyszerűen jobban érezzük magunkat.

A Tantrikus rendszerekben ezt a légzést Szó Ham légzésnek hívják, és a belégzésnél az “sz” hang formálásnál belül azt mondjuk, hogy szó és a kilégzés “h” hangjánál pedig azt, hogy ham.

A szó az jelenti, hogy ez, a ham pedig azt, hogy én. Mert amint nyugszunk meg azt ismételgetjük, hogy ez vagyok én, hiszen a lélek természete nyugodt, a bepörgés, a stresszelés a materiális és e világi életünkkel jár, nem a valódi természetünkből ered.

Napi 4-5 percig csináljuk ezt a légzést.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük