Srí Bhakti Kutir Szamhitá: 1.1: Szarga, vagyis teremtés. A materiális világ teremtésének első fázisa…

A Védák leírásaiban talán ez a legvitatottabb filozófiai témakör, ami csak létezik. Mármint a materiális teremtés szükségszerűsége. 

Mi azt az iskolát képviseljük ebben az elképzelésben, amit az eredeti Bhakti Kutir alapítói hagyták ránk. Ez úgy szól, hogy a spirituális világ, a Jóisten otthona örök és mindig is létezett. Mi lelkek is örök természetűek vagyunk, mint a Jóisten szerves, de parányi részei. Ez azt jelenti a Védák olvasatában, hogy a parányi lélek minőségében nem különbözik a Jóistentől, de mennyiségében pedig igen. Ahogyan egy csepp víz az óceánból ugyanolyan összetételű, mint maga az óceán.

Viszont minket lelkeket a Védák köztes energiának írnak le. Köztesként, mint a spirituális és a materiális energiák közötti köztesben. Így hajlamaink szerint vagy a spirituális energiák, vagy pedig a materiális energiák felé tendálunk. 

Így azok a lelkek, akik ki szeretnék próbálni egy olyan életet, ami a Jóistentől független, azok ebbe a világba jönnek le. Ahol mi lehetünk a saját világunk középpontja. Így a Jóisten megteremti a materiális világot, hogy kipróbálhassuk magunkat, mint a saját világunk kicsi istenei.

Ebben a témakörben szoktak “összecsapni” a különböző filozófiai iskolák követői. Mert sokak szerint maga az a tény, hogy örök természetünknél fogva, mindig is léteztünk a Jóisten részeként, lehetetlenné teszi azt, hogy mi el akarjunk távolodni Tőle. Lehetetlenné teszi azt, hogy a Jóistentől függetlenül akarjunk létezni. Így ők azt mondják, hogy a lélek nem örök, hanem bele teremtődünk ebbe a világba, és innen kellene megpróbálnunk kijutni.

Én ebben a témakörben is az eredeti Bhakti Kutir alapítóira szoktam hagyatkozni, akik szerint teljesen mindegy, hogy hogyan kerültünk ide, a lényeg az, hogy megpróbáljunk kiszabadulni a materiális világ béklyóiból! 

Szóval az elsődleges teremtés az, amikor a Jóisten megteremti ezt a materiális világot, ami a teljes teremtésnek az egy negyede. A Védák azt mondják, hogy a végtelen teremtés dél-nyugati sarka, az a sötét sarok, ami megegyezik a materiális világgal.

Ekkor kerülnek megteremtésre a materiális világ különféle alkotóelemei , mint pl. a tűz, a víz, a levegő és a föld, mint anyagi tényezők, de olyan finom elemek is, mint az intellektus, az egó és az elme, amelyek a teremtés szubtilisabb részeit képezik. Az elsődleges teremtés idején az elemek még egyben, egy hatalmas kavalkádban léteznek. Ezt a nagy masszát Maha Tattva-ként írják le a Védák. Ami kb. azt jelenti magyarra fordítva “a nagy elem” vagy “ős alap”.

A materiális világ uralkodó Istene Maha Visnu, a nagy Visnu, Aki ezek után kezd hozzá a másodlagos teremtéshez!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük