Spirituális és lelki ismeretek oktatás a Bhakti Kutirban…

Még a Fadrusz utcás időszakban, kb. 2002 vagy 2003 környékén merült fel először azaz igény, hogy a technikai repertoáron túl, tanítsak spirituális előadásokat is.

Egy részről ez szinte folyamatos, mert tudjátok, hogy minden alkalommal megragadom a lehetőségeket, hogy beszéljek a védikus filozófiáról és kultúráról, ami a mögöttes lénye mindennek, ami védikus. Legyen az hatha jóga, asztrológia, vasztu-térrendezés vagy éppen ájurvéda. 

Másrészről pedig én nem gondolom, hogy akkor penge lennék, hogy spirituális célzattal osszam nektek az észt. De most, majd 20 évvel az első felkérések után, rájöttem egy rendszerre. Így én sem fogom magam kellemetlenül érezni, valamint ebben a rendszerben adottak lesznek a témakörök, így nem az lesz a feeling, hogy én majd jól megmondom a tutit, hanem inkább képzésszerű lesz a tanítás metódusa.

Felosztjuk az évet 5 tanulmányi szakaszra az 5 arcú Hanumán után és a megadott időszakokban, Hanumán különféle arcaihoz kapcsolódó témákat fogunk feldolgozni. 

Ez azért lenne praktikus mert így az 5 arcú Hanumánhoz köthető napok jól felosztanák az évet, plusz tudjátok minél több az arca és a karja egy Istenségnek, annál inkább tantrikus módon közelítik Őt meg. Így azok is sokkal áldásosabb módon tudnának tanulni, akik nem annyira a spirituális értékét néznék egy ilyen oktatásnak, hanem inkább a gyakorlati (tantrikus) értékét!

Egyébként maga a felosztás így nézne ki:

Februárban szoktuk megünnepelni Varáha, a szertartások Istenének napját. Áprilisban meg Hanumán napját. Így Februártól Áprilisig rituálékat és szertartásokat dolgoznánk fel, Varáha áldásával.

Ezután Májusban szokott lenni Naraszimha, az Oroszlánfejű Istenség napja. Tehát Április és Május között kifejezetten Hanumánhoz köthető dolgokat tanulnánk. Amit amúgy is csinálunk, mert a Pancsakarma mindig ilyenkor szokott lenni. És Hanumán az Ájurvéda tudományának egyik legnagyobb tudóra

Naraszimha napjától egészen Garuda napjáig, Augusztusig pedig csinálhatnánk olyan dolgokat, amelyek Naraszimhához köthetőek, Aki a mars Istene, így pl. a botvívás tanfolyam már 2019-ben is jó helyen volt a saját kalendáriumunkban.

Ebben az időben lehetne intenzívebb dolgokat is csinálni, mert Garuda és Hayagríva napja 9-11 napra vannak egymástól, így akkor csinálhatnánk elvonulásokat vagy böjtöket is. Ezek intenzívebb dolgok, de csak rövidebb ideig kellene őket csinálni. 

Majd aztán jöhetne a leghosszabb etap Augusztustól Februárig, ahol filozófiával és belső dolgokkal foglalkoznánk, hiszen Hayagríva a tudás Istene.

Mit szólnátok ehhez a rendszerhez?

Egyébként Pancsamukha Hanumán, azaz az 5 arcú Hanumán arcai:

  • Hanumán, keletre néz és az Ő tisztelete behozza a boldogságot és az egészséget.
  • Naraszimha, a déli irányba fordul és az Ő tisztelete bevonzza a védelmet.
  • Garuda, a nyugati irányba néz, az Ő tisztelete védelmet biztosít betegségek és ártó szándékok ellen.
  • Varáha, az észak irányba forduló arc, az Ő tisztelete beinvitálja a gazdagság mind a 8 formáját.
  • Hayagríva, a fenti arc, az Ő tisztelete pedig a tökéletes tudás áldását hozza be az életünkbe.

Az elképzelés az lenne, hogy havonta 1 x találkoznánk egy ilyen oktatásra!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .