Siva, az anyagi teremtés “legmacsóbb” alakja…

A Védikus irodalomban millió és egy helyen feltűnik az a narratíva, hogy Siva “a férfi” a teremtésben. Mert amellett, hogy Ő egy tökéletes jógi, és egy tökéletes spirituális tudással bíró lény, amellett az ebben a világban bemutatott életben, Siva rendelkezik egy erős, hajthatatlan, védelmet nyújtó férfi önazonossággal is! 

Ehhez természetesen az is kell, hogy mellett ott legyen ” a nő”, hiszen maga a férfi kép teljesen átalakul, ha nincsen ott a nő. Lásd pl. a szerzeteseket, akik egy idő után nem annyira férfiként nyilvánulnak meg, vagy nem annyira férfinek tűnnek, hanem inkább tanárnak, spirituális segítőnek, ami egy sokkal semlegesebb kép, a férfi jelenségnél.

Szóval Siva “a férfi” mert mellette ott van Párvati dévi, “a nő”.

És, hogy ez mennyire fontos? Íme egy csodálatos ábrázolás egy kevésbé ismert karnatakai templomból, egy nagyon jól ismert történetből! Az óceánok kiköpülése vagyis a Szamudra Manthana leírása a Védák egy legismertebb története, az egyik vezérfonala, ha úgy tetszik.

Ugyanis ebben a történetben kerül megnyilvánulásra Dhanvantari és az Ájurvéda, Maga Laksmi dévi, egy csomó apszara lány, akik nem mellesleg a világ legszebb női, a Kámadhénu boci, Visnu íja, Indra elefántja, Krisna medálja a Kaustubha és millió más áldás, nem is beszélve a halhatatlanság nektárjáról! És ezek a szereplők több száz, több ezer további történetben tűnnek fel a Védák minden részeben! 

A Szamudra Manthana történet egyik része az, hogy a kiköpüléskor felszínre kerülő tisztátalanságok egy olyan potens méreg formájában nyilvánulnak meg, hogy maga a világ túlélése is veszélybe került. Így Siva, hogy mindenkit megmentsen, megissza ezt a mérget, aminek hatására elkékül a torka, és innentől kezdve Sivát Nilakanthaként is kéktorkúként is ismerik.

Ami viszont kevésbé ismert az az, hogy miután Siva torka elkékült Párvati annyira félteni kezdte Sivát, hogy azonnal odatette kezeit szerelme torkára, és ezzel Ő maga állította meg a méreg tovább terjedését Siva szervezetében! Ez látható a megosztott képen! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a védikus kultúrtudományok szakértője

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük