Rítusok, felajánlások asztrológiai célzattal…

A védikus asztrológiában szokás az, hogy az egyéni születési horoszkópban gyengébb bolygókat spirituális gyakorlatokkal, mantrákkal, szentírás olvasással és egyéb nem evilági rítusokkal erősítik fel, hogy ezek a bolygók ne okozzanak nehézségeket a mindennapokban.

Íme egy lista, hogy az egyes bolygókat, mely isteneknek/istennőknek bemutatott felajánlásokkal tudunk felerősíteni, kiengesztelni, stb. Próbáltam az egész védikus palettát összeszedni, hogy a vaisnava, a jóga, a tantra és más egyéb tradíciók is megtalálják bennük a lehetőséget!

Hold, a hétfői nap bolygója:

Ilyenkor szokás az, hogy Krisnának teszünk meg felajánlásokat, lásd Ő a Hold Dinasztia legkiemelkedőbb alakja, valamint és/vagy Sivának is, Akit sokszor ábrázolnak egy félholddal a hajában.

Mars, a keddi nap bolygója:

Hanumán egy keddi napon született, tehát Ő egy egyértelmű választás. Egy áldás végett azok, akik keddenként Ganésának ajánlanak fel imákat megszabadulnak a Mars bolygó okozta nehézségektől! Kartikéja az istenek hadvezére, így asztrológiai célzattal Ő is a keddi napon imádandó. Szokás az is, hogy kedden Párvati anyának, a fent említett illusztris személyiségek édesanyjának is felajánlunk valami szépet és kedveset. A vaisnava tradícióban pedig a Mars bolygó  uraként Naraszimhadévát szokták imádni, így Ő hozzá is intézhetjük felajánlásainkat.

Merkúr, a szerdai nap bolygója:

Ganésa egy szerdai napon született le erre a világra, így Őt ezen a napon is érdemes megtisztelni egy kis felajánlással. A szerdai napon Kuvérát, az istenek kincstárnokát is szokták imádni. Valamint szokássá vált az is, hogy szerdánként felajánlják azt a verset, ami lajstromba veszi Visnu 1000 nevét. Sőt ezen a napon Buddhát is érdemes belevenni a napi asztrológiai kiengeszteléses rítusunkba.

Folyt. köv

Nap, a vasárnapi nap bolygója:

Ezen a napon a tradíció az, hogy Rámának, a Rámajána hősének, a Nap dinasztia legnagyobb királyának ajánlanak fel rítusokat. Amennyiben a Rámajánából való olvasást választjuk a mi egyéni felajánlásunknak, az ősi idők bölcsei megegyeznek, hogy a Bala Khandát, vagyis azt részt kellene felolvasnunk, ami Ráma gyermekkori életszakaszát dolgozza fel!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a kelti kultúrtudományok szakértője

Ui: A Rámajána hónap végett itt megtaláljátok a teljes Rámajána tartalomjegyzékét, benne a Bala Khanda szakaszt is!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük