Reiki

dr mikao usuiEgy kis áttekintés:

A Reiki egy energetikai gyógyászati rendszer, melyet a képen látható Dr. Mikao Usui (1865–1926), japán orvos/spiritualista fejlesztett ki.

Mikao Usui egy komoly befolyással bíró szamuráj család (Csiba Klán) sarjaként jött e világra. Édesapja a földművelési minisztérium államtitkáraként dolgozott, 2 bátyja orvosként és rendőrtisztként szolgálták az államot. Ő maga gyermek korát félig-meddig egy kolostorban töltötte el, majd fiatal felnőttként nyugati orvoslást is tanult.

Egy egészen hihetetlen felépülés, és egy látomás után figyelmét teljesen a spirituális gyógyításra összpontosította és  arra a kutatásra, hogy miként lehet oly módon gyógyítani, ahogyan Maga a Buddha, kézrátétellel.

Tehetős család sarjaként sok-sok éven át aranyban fizetett azoknak az utazóknak, akik gyógyászattal kapcsolatos ősi iratokkal tértek haza akár Indiából, Kínából, Koreából vagy Tibetből, ily módon kutatva egy hiteles energetikai gyógyászat után és így is fejlesztette ki a Reiki rendszerét és kezelés módszereit.

Az évekig tartó kutató munka eredményeként Usui mester egy átlátható rendszerré formálta a kézrátételes gyógyászatot, de csak 1922-ben a Kurama hegyen történő három hetes böjt és meditáció után “világosodott” meg a Reiki képesség átadásának módszerével kapcsolatban.

Alig 20 évvel később a Reiki rendszere már ismert volt a nyugati világban is.

A Reiki kézrátételes részét, az USA-ban hivatalosan és államilag is a kiegészítő és alternatív orvoslások egyikének tekintik, pont úgy, mint a masszázst, az akupresszúrát és táplálkozás tanácsadást is.

A Reiki, mint gyógyászati rendszer 3 szintből áll. Az első beavatás után, a gyakorló képes kezeinek érintésével gyógyítani, a második behangolás után megtanulják, hogy fizikai, érzelmi és/vagy távgyógyítás irányába fókuszálják az energiáikat, míg a harmadik beavatás után képesek másokat is felhatalmazni a Reiki használatára. A harmadik szintet hívják nyugaton a mester szintnek.

A Reiki kifejezés jelentése: 

A japán Reiki szó jelentése a rei: csodás, isteni, éteri, természetfeletti; és a ki: energia, életerő, vitalitás szavakból áll össze. Tehát egész egyszerűen „magasztos energia” lehetne a magyar jelentése a Reikinek.

a chiba klán címere, usui mester családja ehhez a szamuráj klánhoz tartozott!

Egy kis Reiki történelem, és a mi vonalunk bemutatása:

Az 1922-es elvonulása és megvilágosodása után Dr. Mikao Usui hivatali munkája végett Tokióba költözött és ott kezdte el a Reiki megismertetését a nagyközönséggel.

Mindenféle híresztelésekkel szemben Usui mester sohasem járt külföldön, nem beszélt angolul, nem volt keresztény, ő leginkább egy tradíciókat követő, hagyományokat tisztelő gyógyító volt.

Usui mester a Reiki legfontosabb alapelveit Japán 122. császárának munkásságához vezette vissza. Usui csodálta Meiji császár irodalmi alkotásait és a Reiki-rendszer kidolgozása közben a császár néhány munkáját egy sor erkölcsi alapelvbe foglalta össze, melyek később “Reiki Alapelvek”-ként váltak ismertté (japánul “Gokai”).

Sőt magát az 5 „törvényt” a Japán irodalom legismertebb vers formájában örökítette meg, 5-7-5-7-7 szótagok használatával soronként, amit Waká-nak hívnak.  

Számos Reiki oktató és gyakorló igyekszik követni ezt az öt alapelvet, mint a Reiki rendszer alapvető erkölcsi kódexét, melynek fordítása a következő, Mikao Usui eredeti szavaiból:

“A boldogság megidézésének titkos módszere; az a csodálatos gyógymód, mely test és lélek minden betegségét meggyógyítja:

Ennek a boldogságnak szabályai, hogy csak ma:

 • Nem leszek dühös,
 • Nem aggódom,
 • Hálás vagyok,
 • Szorgosan végzem el a feladataimat,
 • Kedves leszek minden élőlényhez!

Minde reggel és este ülj le Gassho-tartásban  (tenyerek egymás felé imádkozó kéztartásban a szív előtt) és szívedben hangosan ismételd el e szavakat.

Mindezt a test és lélek fejlődéséért.

Usui Reiki Ryoho – Mikao Usui, az alapító.”

Usui röpke 4 év alatt, több mint 2000 embert avatott be a Reikivel való gyógyításba. Tanítványai közül tizenhatan kaptak képzést Shinpiden szintig, ami a mesteri szintnek felel meg.

Usui halála után egyik tanítványa, Chujiro Hayashi (1880-1940), kilépett az Usui Reiki Ryoho Gakkai-ból és megalakította saját egyesületét. Erre engedélyt kért és kapott is még Mikao Usuitól. Hayashi, orvosként nagyobb hangsúlyt fektetett a fizikai test gyógyítására, egyszerűsítette a Reiki-tanításokat és rendszerbe foglalta a technikákat.

Hayashi mester avatta be és képezte Hawayo Takata asszonyt (1900-1980). A Japánon kívül történő Reiki-oktatás legnagyobb része Takata asszony munkájának köszönhető, aki  Japánból az Amerikai Egyesült Államokba visszautazva országszerte tanította a Reiki rendszerét és tartott Reiki beavatásokat az első két szintig.

Aztán majd 40 év után, Takata asszony 1976-ban kezdte a Shinpiden szintre való beavatásokat és bevezette az e szintnek megfelelő Reiki mester fogalmát. Takata 1980-ban bekövetkezett haláláig 22 Reiki mestert képzett ki.

Ezen mesterek egyike, maga Takata asszony unokája, Phyllis Lei Furumoto (1948-2019).

Phyllis Lei Furumoto egyik tanítványa Sripád Bhanu Swami, aki ugyan Japán, de már több mint 35 éve Indiában él, mint szerzetes, Ő Baktai Ádám Reiki mestere. Így ezen a vonalon Baktai Ádám az első, nem-Japán.

A beavatások a tradicionális Ushui Reiki irányzatnak megfelelően történnek. Tehát a mi beavatási vonalunk: Ushui Mester-Hayashi Mester -Takata asszony- Phyllis Lei Furumoto-Sripád Bhanu Swami (Bruce Enomoto)-Baktai Ádám-és Te, kedves olvasó/érdeklődő.

Reiki beavatás a Bhakti Kutirban:

A Reiki I és II beavatást Ádám inkább személyes keretek között preferálja. Tehát megbeszéltek egy időpontot és Ádám megcsinálja a beavatást neked vagy nektek, ha barátok és/vagy rokonok együtt szeretnék ezt az élményt megélni. Ritkán, különleges spirituális napokon nálunk is léteznek csoportos beavatások, de akkor sem tömegesen. Reiki mestert viszont Ádám csoportban szereti beavatni, tőle kell megkérdezni, hogy miért!

A Bhakti Kutir Reiki oktatója, Baktai Ádám a Reikiről:

“Személy szerint én azért kezdtem el Reikizni, mert a kezeink mindig kéznél vannak. Indiában tanárként és iskola igazgatóként átéltem azt, hogy a gyerekek állandóan törték zúzták magukat a suliban, és én minden esetben, bármikor, bárhol tudtam őket kezelni, fájdalom csillapítani, vérzést elállítani, allergiás rohamot lenyugtatni, stb.

És mivel kicsit egzotikusabb helyen nőttem fel, volt lehetőségem kipróbálni a Reikit a mi nyugati világunk sterilitásán túl is. Így tudom, hogy a Reiki kiváló lázcsillapító még maláriás lázrohamok esetén is. De hasznos a skorpió csípések kezelésekor is. Elképesztően jó vérzés csillapító, és gyönyörűen kezeli az égési sérüléseket is. Szóval mindenre használható a háztartási balesetektől kezdve, a komolyabb gebaszokig is! Személy szerint, pont ezért ajánlom a Reikit mindenkinek.”

Om Tat Sat

Ui: A Reiki beavatásának rendszere a Bhakti Kutirban!

11 Responses to Reiki

 1. Visszajelzés: A jövő hétvége lesz következő Zen Shiatsu hétvége: Szeptember 22-23 | Bhakti Kutir

 2. Váradi Zsanett szerint:

  Ádám!

  Azért érdeklődöm, hogy mikor lesz lehetőség újra Reiki I-es beavatásra, és hogy kell e valami hozzá.

  Előre is köszönöm!

  Zsanett

 3. Visszajelzés: Oktatás Időpontok a Kutirban | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Karácsonyra a Kutir Közösségének Kedvezményes Kezeléseket, Kúrákat és Képzéseket Kínálunk | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Utolsó előtti hét a Kutirban, de pl. most lesz az utolsó Olajos Jóga a Barcsayban… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Az utolsó délutáni programok a Kutirban: Reiki és Nepál Zarándoklat eligazítás 2014… | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: Most Hétvégén kezdünk az új Shiatsu Tanfolyammal, nem para, nem harap | Bhakti Kutir

 8. Visszajelzés: Augusztus 15, Dr. Mikao Usui születésnapja, a Reiki rendszer megalapítója… | Bhakti Kutir

 9. Visszajelzés: „Hogyan éljük túl az őszi időt, és a téli hideget” Ájurvéda előadás és egy kis Reiki II-es beavatás is… | Bhakti Kutir

 10. Visszajelzés: Taoista Jóga, Reiki, Zen Shiatsu, Zarándoklat stb… Ezt el kell olvasni! | Bhakti Kutir

 11. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük