Rámavatáram vagy Kamba Rámajána, az első nem-szanszkrit Rámajána…

A 12. század végen vagy a 13. század elején egy Kambar nevű Tamil költő volt az, aki elsőként feldolgozta az ősi szanszkrit nyelvezetű Rámajánát, és egy modernebb indiai nyelven prezentálta azt.

Ez alatt a kicsi Mandapa alatt olvasta fel elsőként Kambar a saját szerzeményét, a Sri Rangam-i templom komplexumban…

Mert a Kamba Rámajána nem egy fordítása Valmiki Rámajánájának, hanem egy tamil elmesélése a Rámajánának. Ez a Rámajána is ugyanabban a 6 könyvben lett leírva, mint a Valmiki Rámajána, de Kambar a 6 könyvet további 123 fejezetre osztotta fel. Továbbá a Kambar Rámajána 12 ezer versből áll, míg a Valmiki féle Rámajána 24 ezerből. Érdekesség az, hogy Kambar csak minden 1000. versben ír magáról, mint a mű szerzőjéről.

A Kamba Rámajána leírása még annyira újítónak számított abban az időben, hogy amikor Kambar elkészült vele, először a Sri Rangam-i nagy templomban kellett felolvasnia azt, nagy tudású papok és szentek előtt, hogy ők is áldásukat adják a műre, mielőtt az prezentálható lenne a publikumnak.

Erre viszont nem volt szükség, mert a felolvasás közben, annál a résznél amikor Vibhisana próbálja jobb belátásra bírni Rávanát és elmeséli, hogy egy korábbi születésében, mint Hiranyakasipu, szintén Visnu (Naraszimha) keze által halt meg, akkor az estére már bezárt Naraszimha templomból azt hallotta mindenki, hogy maga a Naraszimha szobor az oltáron felnevet és megtapsolja Kambart, így a mű mindenféle korrekciók nélkül terjeszthető volt. Hiszen így maga a Jóisten is jóváhagyta Kambar művét. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Orientális Mesék, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .