Ráma Navami, Ráma király születésnapja…

ramaAz ősi indiai kultúrában Ráma az Isten Király. Itt nem jelzőként gondolok a kifejezésre, hanem Ráma, mint Krisna, vagy Visnu inkarnációja azért jött le erre a világra, hogy az Ő életében megmutassa azt, hogy királyként, hogyan kellene uralkodni, a néppel bánni, egyszóval példát jött mutatni az eljövendő generációknak, és azok vezetőinek.

A mai napig a Thai királyi dinasztia, Ráma király leszármazottainak tartják magukat.

Egyébként Ráma, a nagy hindu eposznak, a Rámajánának a hőse. Ő olyannyira népszerű az indiai kultúrában, hogy nem csak a mai nap az egyik legnagyobb ünnep Indiában, de a Szubkontinens 2 másik legnépszerűbb fesztiválja is az Ő életéhez kötődik.

Diwali ünnepről már többször is írtam nektek, így biztosan ismerősen cseng, ez a gyertyagyújtós hónap Újholdra eső ünnepe. Az a nap annak állít emléket, hogy Ráma király visszatér városába Ajodhjába, 14 év száműzetés után, és hű hívei úgy várnak rá az éjszakában, hogy mindenki fényt gyújt az otthonában. Tehát, mint India legnagyobb ünnepe, a Diwali több dologgal is összekapcsolódik, de maga az a szokás, hogy ezen az estén fényt gyújtanak az emberek, mára már mindenki tűzijátékozik, az Rámához kötődik.

A másik nagy ünnep az a Vijayadasami, jobban ismert nevén a Dushera, azt celebrálja, hogy Ráma az elrabolt felesége után kutatva és harcolva, legyőzi az el rablót és megöli a nagy démonkirályt Rávanát. Nepálban ezt az ünnepet Dushainnak hívják, és a Diwali után tuti, hogy ez a második legnagyobb bulijuk.

Szóval Ráma király igencsak népszerű az indiai kultúrkörökben.

Ráma király fő jellemvonása az „egy szó, egy nyíl, egy feleség” mondásában a legfellelhetőbb:

  • Ő, mint király sohasem hazudott, vagy változtattatta össze-vissza a véleményét,
  • ha valaki mellé odaállt azt mindaddig megvédte, amíg azaz illető méltó volt az Ő értékrendjéhez viszonyítva,
  • az akkori és az átlagos királyi szokásokkal ellentétben nem volt több felesége, nem tartott ágyasokat, mindig és csakis Szitát, élete szerelmét szerette.

Ráma király a Napbolygó Istene, tehát bármire kérhetünk áldást a mai napon, ami kötődik a Naphoz.

A Nap főbb jellemzői: az énünk, apánk, az egészségünk, a munkánk és életfeladatunk, feletteseink, főnökeink és az ország vezetői, a szívünk minden értelemben, a gerincünk, a tartásunk, a jobb szemünk, a kisugárzásunk, a testi és jellemi erőnk, a vezetői képességeink, stb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Spirituális szempontból ma van az év legjobb napja a Nap bolygó yantrájának kinyomtatására! Szóval he kiszeretnénk nyomtatni, innen letölthető, sőt a yantra beavatására használatos mantra is megtalálható, tehát ha már van otthon Nap yantránk, akkor ezzel a mantrával fel is tudjuk tölteni! 

Uui: A Rámajána eposz rövidített verziója itt elolvasható!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Ráma Navami, Ráma király születésnapja…

  1. Visszajelzés: A Hétfői napon is lehet, majd Yantrát nyomtatni, méghozzá a Nap yantráját, a Keleti égtáj mágikus ábráját… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Április hónap főbb eseményei és spirituális napjai… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Október hónap főbb spirituális napjai és momentumai… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Április hónap eseménytára a Bhakti Kutir háza tájékáról… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük