Pradosha Vrata, és milyen hatása van a hét különböző napjain…

sivaparvatiganeshAhogy megígértem leírom, hogy milyen áldásokban részesülünk, amikor betartjuk a Pradosha Vratát.

Természetesen itt a helyes védikus hozzáállás az, hogy nem az ígért áldásokért tesszük meg azt, hogy böjtölünk, vagy nem saját hasznunkat keresve végzünk felajánlásokat az Úr Sivának. Természetesen kérhetünk egészséget és a legkülönfélébb áldásokat szeretteinkre, és barátainkra, de ha saját materiális vágyaink kielégítéséért végzünk áldozatokat, az nem más, mint egyszerű Karma Kanda, azaz belebonyolódás a hatás ellen- vagy válasz hatás világába.

Érdekessége a Védikus Kultúrának, hogy nincs benne bűntudat. A Karma törvénye a matematika egyszerűségével és rendszerességével működik: ha jót teszünk jó hatást érünk el, ha rosszat teszünk, kellemetlen visszahatásokat könyvelhetünk majd el a jövőben. A Védikus Kultúra alapfilozófiája az, hogy tudatosan jelen vagyunk az életünkben. Nem a múlton szomorkodunk, ami már nincs, és nem a jövőtől rettegünk, ami még nincs, a jelenben élünk és olyan életet élünk, ami a mi világképünknek és értékrendünknek a tökéletes élet.

Persze ne essünk pánikba, ha úgy érezzük, a mostani életünk nem tökéletes, mert itt nem a hollywood-i filmek által sugallt „tökéletességre” kellene gondolnunk (hogyha egyszer összeveszünk barátunkkal, partnerünkkel, akkor ő tutira nem lehet az igazi), mert az életnek, ahogy meg vannak az élvezetei, ugyanúgy meg vannak a felelősségei is. Attól, mert életünkben vannak feladatok, még lehet tökéletes életet élni. Szimplán az a csel az egészben, hogy jó karmáink ugyanúgy ehhez a világhoz kötnek bennünket, mint rossz tetteink, és így az egyetlen rövid kiút az önzetlenség, és bizony az ember alaptermészete önzetlen. Érdekes felmérés az, hogy az egypetéjű ikrek még akkor is azt mondják, hogy a testvérük van a fotón, ha saját magukat mutatják meg nekik fényképeken.

Szóval, ha jót teszünk valakivel, vagy felelősséget vállalunk valakiért, valakikért, vagy ebben az esetben másokért elvégezzük a Pradosha Vratát, de nem várunk el cserébe jutalmat, elismerést, akkor bizony cselekedeteinknek nem lesz visszahatása, ami tovább göngyölítené a karmikus bonyodalmainkat. Persze magunkra is kérhetünk áldást, de nem ez az alaphozzáállás, itt is önzetlenül mutatjuk be felajánlásainkat, legyen az böjt, vagy imádság, ha a hozzáállásunk jó volt, célt értünk lelki gyakorlatunkkal. Még nem is kell jól csinálni a rítust, hiszen a szándék a fontos.

Itt most nem megyek bele a Hindu világkép színes Istenképébe, legyen az elég minden spirituálisan gondolkodónak, hogy egy magasztos személynek, erőnek, mi mit tudunk felajánlani? Semmit, hiszen nekik mindenük megvan, mi az érzéseinket és hozzáállásunkat tudjuk felajánlani, mert az egyedi. Belőlünk csak egy van az egész univerzumban, és ahogy mi érzünk, úgy senki más nem tud érezni, mert mint lelkek, egyediek vagyunk.

Na jó vissza az eredeti témához…

Ha a Vratakor tejet ajánlunk fel Sivának hosszú életünk lesz, ha joghurtot, megszületett és a még meg nem született gyermekeink is áldásban részesülnek, ha mézet, szép lesz a hangunk, ha rizslisztet, megszűnnek tartozásaink, ha citrom levet, megszabadulunk a halál félelemtől, és ha cukrot ajánlunk fel,  felszabadulunk az ellenségeskedéstől.

A Siva Samhita azt mondja, hogy az első Pradosha nap Szombatra esett, ami így a legkedvezőbb, de leírja azt is, hogy a különböző napokon betartott fogadalmak mit eredményezhetnek.

 • Hétfőre eső vratát betartva optimizmusunk nő, pozitív világképpel leszünk megáldva.
 • Keddi vrata vagyonossá tesz bennünket.
 • A szerdai fogadalmak gyermekáldást és mindenféle tudás elsajátítását teszik lehetővé.
 • Csütörtökön a vrata betartása minden veszélytől megóv minket.
 • Péntekre eső vrata betartása minden akadályt elhárít utunkból.
 • Szombati fogadalmaink elveszített értékeinket adják vissza, és itt nemcsak tárgyakról van szó.
 • Vasárnapra eső vrata, pedig békésséggel áldja meg a gyakorlót és környezetét.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Ebben a bejegyzésben megtaláltok egy listát, hogy milyen áldások várnak ránk, a különböző felajánlásaink végett.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

7 Responses to Pradosha Vrata, és milyen hatása van a hét különböző napjain…

 1. Erika szerint:

  Feltétlenül írd meg légyszíves, megköszönném! 🙂

 2. Peller Andi szerint:

  Szia Ádám, igen igen légyszives írd meg, hogy hogy megy ez a szertartás, nagyon érdekesnek tartom, olyan misztikus ez a kultúra egy európainak. Köszi Andi

 3. Kovács Tibor szerint:

  Hari Ádám!

  Rögtön az elején megjegyzem, szeretem olvasni írásaidat, mert minden mondatod sugárzik az életörömtől és tele van szeretettel, bölcsességgel és nagy pozitív erővel.:)

  Köszönöm a részletes leírást a Pradosha Vrata felajánlásairól, és az első rész is nagyon tanulságos, amiben leírod, hogy az emberi természet legsajátja az önzetlenség, legbelül mindenki az, ha önző vágyainkat le tudjuk vetni, kordában tudjuk tartani, boldogok lehetünk, különben csak ilyen-olyan karmát generálunk magunknak, amivel mindig jár szenvedés is, ehhez szerintem bölcsnek kell lennünk, aki igazán bölcs, tiszta az önzéstől, talán a legfontosabb áldás, amit kérhetek, segítség, hogy a vágyam megmaradjon a tökéletes, tiszta boldogságra, a lelki felszabadulásra anyagi létemből, és hogy tudjak ezért aktívan tenni is, legyen erőm, és védelem erre a vágyra a külső és talán a külsőnél is erősebb téves belső vágyaktól, melyek életünk szekerét sötét erdőkbe rángathatják, ahonnan előfordulhat csak sok születés múlva jöhetek vissza, mérhetetlen szenvedések után. Tisztán látom ezt higgadt elmével, ám a vágyak hosszútávon erősebbek nálam, ha nem kapok felsőbb segítséget.

  Szerintem is kevés embernek van Siva Lingamja Magyarországon. Szeretném, ha leírnád, hogyan kell a Siva Lingamot fürdetni, de mivel nem nagy az igény erre, elküldheted ezt a részt akár e-mailben is a címünkre, az enyémre nyugodtan, nagyon örülnék neki, gondolom mindegyikünkét tudod, így ahhoz jut el az infó, akit ez érdekel és akinek ez fontos.

  Nagy tisztelettel: Tibi

 4. Judit szerint:

  Hari!

  Persze ,írd le légyszi, és akkor már csak egy Lingamot kell beszereznem 🙂

 5. Visszajelzés: Pradosha Vrata, Siva napja, ma | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Pradosha Vrata- Siva Ünnepe Indiában | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: Ma is és holnap is Mrityu Jóga van/lesz, azaz halál bolygóállás asztrológiailag… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .