Pitypang Ájurvéda…

A pitypang az egyik legszívósabb gyógynövény a világon. Még nagyvárosi környezetben is fel-felbukkan, a legkisebb apró pici járda repedéseken is átfurakodva. A kertben szinte kiirthatatlan, de van egy jó hírünk, nem is kell kiirtani! Sőt szerintem tilos is lenne!

A pitypang amúgy is jön és megy. Néha elárasztja a kertjeinket, néha meg eltűnik, mindenféle emberi ráhatás nélkül! Ugyanis a pitypang gyógyítja a földet, és javítja a minőségét! 

Sőt leginkább akkor áraszt el bennünket, amikor javítani való van a talaj savas-lúgos összetételén, amit a pitypang is kiegyensúlyozza! Ezt végtelenül egyszerű felismerni, mert míg a pitypang munkálkodik, addig sokszor szinte nyeszlett, földhöz tapadó leveleket növeszt, amit kb. amúgy is lehetetlen úgy felhúzni, hogy vele jöjjön a gyökere is. Szóval ilyenkor ne is bántsuk őket.

Onnan ismerjük fel, hogy a pitypang már elvégezte áldásos feladatait, hogy magasra nő, és szinte már római saláta kinézetű leveleket hoz, amelyek rézsútosan növekednek! Ilyenkor érdemes szedni a leveleit, akár teának, akár salátának, mert ezután a fázis után gyakran maguktól is eltűnnek! 

Egyébként a pitypang egy kiváló bioindikátor is, mert szereti a nehezebb, zsírosabb, agyagosabb, nedvesebb talajt. Amit egyébként kiválóan szárít és lazít is egyben. Szóval ha van pitypangunk és nincsenek ilyen furcsa “éppen gyógyítok” kinézetű szakaszai, akkor csak simán a fent leírtak szerű a talaj a kertünkben. Ebben az esetben is lehet szedni, akár rukkola helyettesítés gyanánt is!

Om Tat Sat

Baktai Ádám kelet kutató, hobbi kertész, pitypang rajongó

Ui: Magyarország egyes régióiban a pitypangot buborékfűnek, pimpipárénak, béka virágnak, pampulának és papatyi virágnak is hívják! És én úgy imádom ezt!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Saját Szektánk Értékrendje
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük