Nepáli út 2013 Októberében…

nepalimandirElég sokan szokták megkérdezni, hogy miért mindig pont ugyanoda megyünk Nepálba, és egyáltalán miért pont Nepál?

Először is én egy nagyon lusta ember vagyok, és sohasem tudnám rá venni magam arra, hogy elmenjek valahová túrázni a mászás kedvéért. De ezen az úton, mindamellett, hogy a világ egyik legrégibb emberhasznált kereskedelmi vonalán mászunk fel, a világ legmélyebb szakadékában, két 8 ezres hegy között, amelyek a világ 6. és 10. legmagasabb hegyei, ez egy zarándokút.

Persze, hogy majd láttunk 1500 méteres vízeséseket, és most, hogy a monszun után megyünk még nagyobb vízhozammal fognak alá ömleni ezek a csodák, és persze fent a zarándokút végén az egyik templom oltára alatt, majd láttunk a forrásvízből feltörő lángokat, ami azért elég csodálatos, de ez az út egy zarándokút.

Az ilyen utakban az is egy hatalmas plusz, ami eleve belül zajlik, és persze majd mászunk, és el is fogunk fáradni, de a fő lényege az, hogy mi történik belül, míg mászunk.

Kb. ez kell az én kis Hindu lelkemnek, és az, hogy komoly erőfeszítések révén felvisszük a lelkünket a persze testünk segítségével 3800 méter magasra, egy szenthelyre, és igen ez érdekel engem, akár minden évben, de maga a túrázás nem igazán. (különben már régóta aggódom, hogy üldözési mániám van, mert a lelkemet mindig követi egy nagy szakálas, erős csontozatú test, nem is értem, hogy miért)

Sajnos pont ezért, nem is szoktam változtatni semmit sem az út programján, így utólag le a kalappal azok előtt, aki voltak 2 vagy 3 alkalommal is, de azért persze mutatok javuló tendenciát. Tavaly belecsempésztünk egy több mint 1000 éves Siva templomot a programba és onnan 2 Buddhista kolostort is meglátogatva csatlakoztunk be, a Kutir honlapján olvasható programba. Szerencsére azt a templomot még a tursiták nem igazán ismerik, és kb. tényleg a világ végén van, de hihetetlen élmény 1000 éves fafaragásokat látni, egy templom oldalán!

Ez a kis csalinkázás a Katmandut övező hegyekben benne is marad a programban extrába, és még agyalok, hogy milyen más plusz is legyen az idei zarándokutunkban.

És arra is gondoltam, hogy mivel mindig csak az eredeti 2008-as program terv olvasható erről az útról, hogy míg el nem indulunk majd hetente, 2 hetente felteszek valami érdekeset Nepálról a netre.

Tudtátok, hogy a pagoda építészet Nepálból indult, és onnan hódította meg az egész ázsiai kontinenst? Kemény, nem?

És persze maga a nepáli út programja…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük