Nepáli út 2013 Októberében…

nepalimandirElég sokan szokták megkérdezni, hogy miért mindig pont ugyanoda megyünk Nepálba, és egyáltalán miért pont Nepál?

Először is én egy nagyon lusta ember vagyok, és sohasem tudnám rá venni magam arra, hogy elmenjek valahová túrázni a mászás kedvéért. De ezen az úton, mindamellett, hogy a világ egyik legrégibb emberhasznált kereskedelmi vonalán mászunk fel, a világ legmélyebb szakadékában, két 8 ezres hegy között, amelyek a világ 6. és 10. legmagasabb hegyei, ez egy zarándokút.

Persze, hogy majd láttunk 1500 méteres vízeséseket, és most, hogy a monszun után megyünk még nagyobb vízhozammal fognak alá ömleni ezek a csodák, és persze fent a zarándokút végén az egyik templom oltára alatt, majd láttunk a forrásvízből feltörő lángokat, ami azért elég csodálatos, de ez az út egy zarándokút.

Az ilyen utakban az is egy hatalmas plusz, ami eleve belül zajlik, és persze majd mászunk, és el is fogunk fáradni, de a fő lényege az, hogy mi történik belül, míg mászunk.

Kb. ez kell az én kis Hindu lelkemnek, és az, hogy komoly erőfeszítések révén felvisszük a lelkünket a persze testünk segítségével 3800 méter magasra, egy szenthelyre, és igen ez érdekel engem, akár minden évben, de maga a túrázás nem igazán. (különben már régóta aggódom, hogy üldözési mániám van, mert a lelkemet mindig követi egy nagy szakálas, erős csontozatú test, nem is értem, hogy miért)

Sajnos pont ezért, nem is szoktam változtatni semmit sem az út programján, így utólag le a kalappal azok előtt, aki voltak 2 vagy 3 alkalommal is, de azért persze mutatok javuló tendenciát. Tavaly belecsempésztünk egy több mint 1000 éves Siva templomot a programba és onnan 2 Buddhista kolostort is meglátogatva csatlakoztunk be, a Kutir honlapján olvasható programba. Szerencsére azt a templomot még a tursiták nem igazán ismerik, és kb. tényleg a világ végén van, de hihetetlen élmény 1000 éves fafaragásokat látni, egy templom oldalán!

Ez a kis csalinkázás a Katmandut övező hegyekben benne is marad a programban extrába, és még agyalok, hogy milyen más plusz is legyen az idei zarándokutunkban.

És arra is gondoltam, hogy mivel mindig csak az eredeti 2008-as program terv olvasható erről az útról, hogy míg el nem indulunk majd hetente, 2 hetente felteszek valami érdekeset Nepálról a netre.

Tudtátok, hogy a pagoda építészet Nepálból indult, és onnan hódította meg az egész ázsiai kontinenst? Kemény, nem?

És persze maga a nepáli út programja…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .