Nepál

Séta a világ tetején

Ezen az úton megismerkedhetünk Nepál csodálatos kultúrájával, valamint olyan közel kerülhetünk a világ tetejéhez, mint csak nagyon kevés ember. A Himalája bővelkedik csodálatos látnivalókban, és mind a természet hihetetlen szépsége, mind pedig az emberek érintetlen ősi kultúrájával megismerkedhetünk.

A következő út 2013. Október első 4-5 napjában indul!

Ez a program azonban csak olyanoknak ajánlható, akik képesek legalább napi 8-10 kilométert sétálni és nem riadnak vissza a függőhidak használatától sem, amelyek azért már acél szerkezetűek és biztonságosak.

Thamel by night

Thamel by night

1.nap:
Megérkezés Kathmanduba.

Elhelyezkedés a szállodában, pihenés, ismerkedés a környezettel.

Thamel negyedtől 100 méterre fogunk lakni. Thamel a turista kerülete Kathmandunak, és sok a szálláshely, az étterem és a buli helyszín. Pont ezért lakunk egy picit a kerületen kívül. A városközpontban maradunk, de a csendet és a nyugalmat is élvezhetjük.

A Bodhanatha Sthupa

A Bodhanatha Sthupa

2.nap:
Reggeli után: Bhodhanáth templom meglátogatása, ahol Buddha egyik fogát őrzik.

Ebéd után a Pashupathináth templom környékének felfedezése.
Ebbe a templomba fehér embert nem engednek be, de látványa és helytörténete így is csodálatos és izgalmas.

Utána a templom bazár és a szent Visnumati folyó megismerése.

A Svayambhuvanatha Sthupa

A Svayambhuvanatha Sthupa

3.nap:
Reggeli után a Svayambhuvanath Stupa felkeresése, ami már egy kis edzést jelent a hegyi turára.

Ebéd után Thamel bazárának bevétele, esetlegesen a túrára való hegymászó felszerelés beszerzése, stb. Minden túra felszerelést gyártó cég Nepálban állíttat elő mindent.

Hátizsákok, túra ruházat, stb. az európai árak töredékéért beszerezhetőek.

4.nap:
Reggel át buszozás, saját bérelt busszal, Pokhara városába. Ebéd után pihenés a város megismerése, készülés a hegyekre. A hegyekből vissza jövet ugyanazon a szálláshelyen fogunk megszállni, így majd ott tudjuk hagyni a csomagjaink nagy részét, hogy ne kelljen mindenünket cipelni a túrázás közben.

A pokharai tó

A pokharai tó

Pokhara Nepál második legnagyobb városa, de egyáltalán nem városszerű. Inkább egy üdülő paradicsomhoz hasonlítható. A tó partján 7 és 8 ezres hegyek állnak és sok a kellemes kis beülős hely.

5.nap:
Saját busszal fel Bheni-ig, majd jeeppel Ruptse Chará-ig (1615 m), onnan séta fel Ghasáig (2010 m).

6.nap:
Reggel séta Kalopani-ig (2530 m). Ebéd után tovább Larjung-ig ( 2550m). Kalopanitól az út többnyire már a folyó medrében vezet tovább, és már látható lesz a Dhaula Giri, a világ 6 legmagasabb csúcsa.

Kilátás a Kalopaniból

Kilátás a Kalopaniból

7.nap:
Délelőtt séta Marpháig (2670 m). Ebéd után fel Jhomsomig (2720 m). Jhomsonban a felhő határ már a hágón van, ezért a területen sosem esik az eső, így végig kő sivatagon át folytatódik az út.

8.nap:
Túra az Eklabhati fogadóig. Ebéd után átsétálunk Kaghbhenibe, ami az utolsó felkereshető falu turistaként, tovább már csak kutatókat engednek különleges engedéllyel.

9.nap:
Túra fel Muktinathig, és mind a Hinduk és Buddhisták szenthelyének       fölkeresése. Itt már 3800 méteres magasságban vagyunk.

Kilátás Muktinathból

Kilátás Muktinathból

10.nap:
Túra vissza Jhomsonig.

Kilátás a jomsomi reptér váróterméből

Kilátás a jomsomi reptér váróterméből

11.nap:
Hajnalban repülővel vissza Pokharába.

12.nap:
Pokharaban lazítunk egy picit. Délután felmászunk a közeli hegyek tetején lévő Béke Pagodáig.

13.nap:
Hajnalban visszautazás Kathmanduba.

14.nap:
Reggel kirándulás Pattanba a 2500 éves városba, vagy maradunk Kathmanduban és ellátogatunk a Durbar térre, a királyok székhelyére. A látványosságok megtekintése után, délután bazározás, vásárlás, készülődés, csomagolás.

15.nap:
Visszautazás Budapestre.

Muktinathtól meg fel lehet menni az Thorang-la szorosig, ami már 5416 méter magasan van, de az egy plusz nap. Plusz egy ultra kemény nap, mert ott már nincsenek szálláshelyek, tehát 1 nap alatt kell felmászni 1800 métert és vissza is jutni Muktinathba, és akkor úgy is kell szervezni, hogy legyen egy extra napunk.

De arra mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy ez a nepáli út egy zarándokút, mind a Hinduk, mind a Buddhisták számára Muktinath szenthely. Egészen Eklabhatiig egy szent folyó medrében fogunk gyalogolni, szent kövek közt. Majd felmászunk Muktinathig, ami már 3800 méteren fekszik. Kathmanduban és Pokharában el lehet majd engedni magunkat, de a séta alatt, mind a spiritualitás, mind a magasság miatt koncentráltnak kell majd lenni.

Nepál tisztább Indiánál. Kathmanduban egy olyan negyedben fogunk lakni, ami már a 60as évek óta arra lett alapítva, hogy a külföldiek ott szálljanak meg. Thamel negyed lényegesen tisztább még a város átlagánál is és a szállások is kulturáltak.

Természetesen lehetnek apróbb változások, mint pl. 2009ben 1 nappal tovább tartott az út, mert csak úgy tudtunk repjegyet foglalni. Vagy 2010ben taxis sztrájk volt, és nem tudtunk elmenni Pattanba, de helyette elsétáltunk a Durbar térre. Mondjuk, a mi szervezésünkben inkább az a valószínűbb, hogy az út egy picit hosszabb lesz, mint rövidebb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

7 Responses to Nepál

 1. Czika Annamária szerint:

  Szia!

  Ezt az utat mikorra tervezitek? Mennyibe kerül és meddig lehet jelentkezni?

  Annamari

 2. Szabóné S. Éva szerint:

  Tisztelt Cím!
  Érdeklődőm, hogy előzetes szellemi és fizikai képzettség nélkül is részt lehet venni a Nepáli utazáson?
  Mindez mennyibe kerül?
  Köszönettel: Szabóné Éva

 3. Koreny Tímea szerint:

  Tisztelt szerevezők! a nepáli zarándokútról szeretnék több információt , emailben vagy akár itt!
  mikor indul a következő?
  MI az ára?
  Köszönöm!
  ÜDV! Tímea

 4. Moldvai Kiss Andrea szerint:

  A nepáli útról lesz személyes tájékoztatás. Érdekelne! Köszönettel!

 5. Moldvai Kiss Andrea szerint:

  A nepáli útról lesz személyes tájékoztatás? Érdekelne! Köszönettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük