Az, hogy mi az egészséges zsiradék mindig éles, ádáz viták tárgya. Ráadásul ez egy elég sok résztvevős játék: telített vagy telítetlen zsírsavak, hidegen sajtolt olajak, hidrogénízalt növényi zsír, állati eredetű zsiradék, mint pl. a vaj/ghí, stb.
Én nem tudok és nem is merek igazságot tenni ebben a kérdésben, mert nagyon sok komponensű ez a témakör, és nem mindig logikus a rendszer. Pl. a kókuszzsír, ami most már egy jó pár éve belekerült a nyugati világ látóterébe is, és aminek 90% feletti telített zsírsav tartalma, de mind a nyugati kutatások, mind az Ájurvéda szerint egészséges.
Ebben a bejegyzésben én most inkább csak egy valamire összpontosítanék, és ez pedig a zsiradékok reakciója a hőre:
- A ghee azért is egy csodaszer az Ájurvédában, mert 250 celsius fok környékén kezd forrni, és addig ez a zsiradék teljesen stabil és semmi káros nem szabadul fel benne vagy belőle a sütés/főzés alatt.
- Az olíva olaj 190 fok környékén for, a kókuszzsír már csak 170-180 fokig jó. A mi kis hazánkban elterjedt napraforgó olaj is max 210 fokig mondható stabilnak. Ezen fok számok után már nem tesz jót a további hevítés, hevülés a zsiradékoknak!
És ha pl. fehérjét sütünk/főzünk annak meg még pluszban kifejezetten ártalmas a melegítés! Most a WHO azt mondja, hogy világ legegészségtelenebb ételei a grillezett húsfélék.
Szóval, mi az Ájurvéda elképzelése? Sütni és főzni csak ghee-ben! Vagy esetleg vajban. Az olajak meg minden mennyiségben jók lehetnek, ha hidegen sajtoltak, jó minőségűek, és nyersen fogyasztjuk őket! Salátákhoz, krémekhez, kencékhez utólag adva, mint pl. amikor meglöttyintjük a padlizsán krémet vagy a humuszt egy kis olíva olajjal.
Szóval a nyers kajákba mehet az olaj, de amint sütünk vagy főzünk akkor inkább ghí!
És, hogy hogy készítsünk ghít? Itt megtalálod!
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője