Mivel süssünk-főzzünk?! Ghee (ghí), vaj, olaj?

Az, hogy mi az egészséges zsiradék mindig éles, ádáz viták tárgya. Ráadásul ez egy elég sok résztvevős játék: telített vagy telítetlen zsírsavak, hidegen sajtolt olajak, hidrogénízalt növényi zsír, állati eredetű zsiradék, mint pl. a vaj/ghí, stb.

Én nem tudok és nem is merek igazságot tenni ebben a kérdésben, mert nagyon sok komponensű ez a témakör, és nem mindig logikus a rendszer. Pl. a kókuszzsír, ami most már egy jó pár éve belekerült a nyugati világ látóterébe is, és aminek 90% feletti telített zsírsav tartalma, de mind a nyugati kutatások, mind az Ájurvéda szerint egészséges.

Ebben a bejegyzésben én most inkább csak egy valamire összpontosítanék, és ez pedig a zsiradékok reakciója a hőre:

  • A ghee azért is egy csodaszer az Ájurvédában, mert 250 celsius fok környékén kezd forrni, és addig ez a zsiradék teljesen stabil és semmi káros nem szabadul fel benne vagy belőle a sütés/főzés alatt.
  • Az olíva olaj 190 fok környékén for, a kókuszzsír már csak 170-180 fokig jó. A mi kis hazánkban elterjedt napraforgó olaj is max 210 fokig mondható stabilnak. Ezen fok számok után már nem tesz jót a további hevítés, hevülés a zsiradékoknak!

És ha pl. fehérjét sütünk/főzünk annak meg még pluszban kifejezetten ártalmas a melegítés! Most a WHO azt mondja, hogy  világ legegészségtelenebb ételei a grillezett húsfélék.

Szóval, mi az Ájurvéda elképzelése? Sütni és főzni csak ghee-ben! Vagy esetleg vajban. Az olajak meg minden mennyiségben jók lehetnek, ha hidegen sajtoltak, jó minőségűek, és nyersen fogyasztjuk őket! Salátákhoz, krémekhez, kencékhez utólag adva, mint pl. amikor meglöttyintjük a padlizsán krémet vagy a humuszt egy kis olíva olajjal. 

Szóval a nyers kajákba mehet az olaj, de amint sütünk vagy főzünk akkor inkább ghí!

És, hogy hogy készítsünk ghít? Itt megtalálod!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük