Mivel süssünk-főzzünk?! Ghee (ghí), vaj, olaj?

Az, hogy mi az egészséges zsiradék mindig éles, ádáz viták tárgya. Ráadásul ez egy elég sok résztvevős játék: telített vagy telítetlen zsírsavak, hidegen sajtolt olajak, hidrogénízalt növényi zsír, állati eredetű zsiradék, mint pl. a vaj/ghí, stb.

Én nem tudok és nem is merek igazságot tenni ebben a kérdésben, mert nagyon sok komponensű ez a témakör, és nem mindig logikus a rendszer. Pl. a kókuszzsír, ami most már egy jó pár éve belekerült a nyugati világ látóterébe is, és aminek 90% feletti telített zsírsav tartalma, de mind a nyugati kutatások, mind az Ájurvéda szerint egészséges.

Ebben a bejegyzésben én most inkább csak egy valamire összpontosítanék, és ez pedig a zsiradékok reakciója a hőre:

  • A ghee azért is egy csodaszer az Ájurvédában, mert 250 celsius fok környékén kezd forrni, és addig ez a zsiradék teljesen stabil és semmi káros nem szabadul fel benne vagy belőle a sütés/főzés alatt.
  • Az olíva olaj 190 fok környékén for, a kókuszzsír már csak 170-180 fokig jó. A mi kis hazánkban elterjedt napraforgó olaj is max 210 fokig mondható stabilnak. Ezen fok számok után már nem tesz jót a további hevítés, hevülés a zsiradékoknak!

És ha pl. fehérjét sütünk/főzünk annak meg még pluszban kifejezetten ártalmas a melegítés! Most a WHO azt mondja, hogy  világ legegészségtelenebb ételei a grillezett húsfélék.

Szóval, mi az Ájurvéda elképzelése? Sütni és főzni csak ghee-ben! Vagy esetleg vajban. Az olajak meg minden mennyiségben jók lehetnek, ha hidegen sajtoltak, jó minőségűek, és nyersen fogyasztjuk őket! Salátákhoz, krémekhez, kencékhez utólag adva, mint pl. amikor meglöttyintjük a padlizsán krémet vagy a humuszt egy kis olíva olajjal. 

Szóval a nyers kajákba mehet az olaj, de amint sütünk vagy főzünk akkor inkább ghí!

És, hogy hogy készítsünk ghít? Itt megtalálod!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük