Mire jó a tavaszi és/vagy az őszi méregtelenítés az Ájurvéda szerint?

springMaga a méregtelenítés és a böjt fogalmai, minden kultúrában jelen vannak, és valahogy mindig a tavasztól-őszig tartó szakasz az, amiben ez megtörténik, lásd itt nálunk a Húsvéti böjtöt tavasszal, vagy a Kartik hónapot Indiában, ami őszre esik.

Az Ájurvédában azt az analógiát használják, hogy tételezzük fel azt, hogy a szervezetünk olyan mint egy cső, aminek a fő funkciója pedig a víz vezetése.

Ha a cső lerakodásoktól, és szennyeződésektől fogva már nem képes a teljes kapacitása szerint vizet elvezetni, akkor a cső funkcionalitása csökken, és ha az adott szállítandó vízmennyiségének csökkenése további területekhez kötődik, ami esetleg sérül, vagy megváltozik a kevesebb vízáteresztés miatt, akkor elindul egy láncreakció, aminek a kiinduló problémája a csövünk eldugulása volt.

Ez pontosan így igaz a szervezetünkre is! Amikor az egyébként fantasztikusan működő testünk már nem tudja ellátni alapvető funkcióit a felgyülemlett méreganyagok és egyéb nyalánkságok miatt, akkor elindulhatnak olyan láncreakciók, amelyek nem vezetnek jóra.

Viszont a méregtelenítés következettében szervezetünk öngyógyító folyamatai beindulnak, és újult erővel kezdik el a rossz láncreakciók okozta hibák kijavítását, szervezetünk befoltozását.

Szóval a méregtelenítés kell, mert hasznos, és most még nem is beszéltünk arról, hogy a mai business alapú ételipar végett mi kerül a boltokba, az asztalokra és így be a szervezetünkbe.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Még egy kis olvasni való ebben a témában:

Késő tavasszal majd idén is belevágunk majd a Pancsakarmába, a méregtelenítések királyába!

Tavaszi/Őszi méregtelenítés, 2013-as írás. Ez az írás a fűszerek használatáról szól, avagy “méregtelenítés egyszerűen”.

Tavaszi/Őszi méregtelenítés, 2012-es írás. Ez az Ájurvédáról és a hozzákötődő tudományokról, és az Ájurvédikus szerek használatáról szól.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .