Mire jó a tavaszi és/vagy az őszi méregtelenítés az Ájurvéda szerint?

springMaga a méregtelenítés és a böjt fogalmai, minden kultúrában jelen vannak, és valahogy mindig a tavasztól-őszig tartó szakasz az, amiben ez megtörténik, lásd itt nálunk a Húsvéti böjtöt tavasszal, vagy a Kartik hónapot Indiában, ami őszre esik.

Az Ájurvédában azt az analógiát használják, hogy tételezzük fel azt, hogy a szervezetünk olyan mint egy cső, aminek a fő funkciója pedig a víz vezetése.

Ha a cső lerakodásoktól, és szennyeződésektől fogva már nem képes a teljes kapacitása szerint vizet elvezetni, akkor a cső funkcionalitása csökken, és ha az adott szállítandó vízmennyiségének csökkenése további területekhez kötődik, ami esetleg sérül, vagy megváltozik a kevesebb vízáteresztés miatt, akkor elindul egy láncreakció, aminek a kiinduló problémája a csövünk eldugulása volt.

Ez pontosan így igaz a szervezetünkre is! Amikor az egyébként fantasztikusan működő testünk már nem tudja ellátni alapvető funkcióit a felgyülemlett méreganyagok és egyéb nyalánkságok miatt, akkor elindulhatnak olyan láncreakciók, amelyek nem vezetnek jóra.

Viszont a méregtelenítés következettében szervezetünk öngyógyító folyamatai beindulnak, és újult erővel kezdik el a rossz láncreakciók okozta hibák kijavítását, szervezetünk befoltozását.

Szóval a méregtelenítés kell, mert hasznos, és most még nem is beszéltünk arról, hogy a mai business alapú ételipar végett mi kerül a boltokba, az asztalokra és így be a szervezetünkbe.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Még egy kis olvasni való ebben a témában:

Késő tavasszal majd idén is belevágunk majd a Pancsakarmába, a méregtelenítések királyába!

Tavaszi/Őszi méregtelenítés, 2013-as írás. Ez az írás a fűszerek használatáról szól, avagy “méregtelenítés egyszerűen”.

Tavaszi/Őszi méregtelenítés, 2012-es írás. Ez az Ájurvédáról és a hozzákötődő tudományokról, és az Ájurvédikus szerek használatáról szól.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük