Mire jó a tavaszi és/vagy az őszi méregtelenítés az Ájurvéda szerint?

springMaga a méregtelenítés és a böjt fogalmai, minden kultúrában jelen vannak, és valahogy mindig a tavasztól-őszig tartó szakasz az, amiben ez megtörténik, lásd itt nálunk a Húsvéti böjtöt tavasszal, vagy a Kartik hónapot Indiában, ami őszre esik.

Az Ájurvédában azt az analógiát használják, hogy tételezzük fel azt, hogy a szervezetünk olyan mint egy cső, aminek a fő funkciója pedig a víz vezetése.

Ha a cső lerakodásoktól, és szennyeződésektől fogva már nem képes a teljes kapacitása szerint vizet elvezetni, akkor a cső funkcionalitása csökken, és ha az adott szállítandó vízmennyiségének csökkenése további területekhez kötődik, ami esetleg sérül, vagy megváltozik a kevesebb vízáteresztés miatt, akkor elindul egy láncreakció, aminek a kiinduló problémája a csövünk eldugulása volt.

Ez pontosan így igaz a szervezetünkre is! Amikor az egyébként fantasztikusan működő testünk már nem tudja ellátni alapvető funkcióit a felgyülemlett méreganyagok és egyéb nyalánkságok miatt, akkor elindulhatnak olyan láncreakciók, amelyek nem vezetnek jóra.

Viszont a méregtelenítés következettében szervezetünk öngyógyító folyamatai beindulnak, és újult erővel kezdik el a rossz láncreakciók okozta hibák kijavítását, szervezetünk befoltozását.

Szóval a méregtelenítés kell, mert hasznos, és most még nem is beszéltünk arról, hogy a mai business alapú ételipar végett mi kerül a boltokba, az asztalokra és így be a szervezetünkbe.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Még egy kis olvasni való ebben a témában:

Késő tavasszal majd idén is belevágunk majd a Pancsakarmába, a méregtelenítések királyába!

Tavaszi/Őszi méregtelenítés, 2013-as írás. Ez az írás a fűszerek használatáról szól, avagy “méregtelenítés egyszerűen”.

Tavaszi/Őszi méregtelenítés, 2012-es írás. Ez az Ájurvédáról és a hozzákötődő tudományokról, és az Ájurvédikus szerek használatáról szól.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük