Miért szent a lótuszvirág a távol keleti kultúrkörökben?

lotusA Védikus kultúrában a lótusz virág a legmagasztosabb ábrázolásokban is jelen van. Sri Visnu a világ fenntartásáért “felelős” Isten is lótuszvirágot tart az egyik kezében, sok egyéb kedvező tárgy mellett. 

Sőt az egész univerzális teremtést is úgy ábrázolják, hogy Mahá Visnu, azaz a Nagy Visnu köldökéből egy lótuszvirág nő ki, aminek szárán az összes bolygórendszer fel van fűzve, és aminek tetején, magán a lótuszvirágon, ott ül Brahma, a materiális világ teremtésének Istene.

A Buddhista kultúrában is az Astha Mangala, vagyis a 8 kedvezőség egyik szimbóluma a lótusz. 

Valamint, azt is megfigyelhetjük, hogy a szépség és a tisztelet leírásakor is használják a lótusz hasonlatot. Pl. olyan szép volt a szeme, mint egy lótusz szirom, vagy egy másik példa az, amikor a tanítványok úgy referálnak mesterül lábaira, mint lótuszlábak, stb…

De miért?

A lótusz a tisztaság, a megtisztulás és a felemelkedés szimbóluma. 

Tiszta, mert semmi nem fogja meg, vagy marad meg a lótusz levelein. Ha pl. rá helyezünk egy csepp vizet a lótusz levelére, az simán végig fut rajta, anélkül, hogy a levél foltos lenne vagy átnedvesedne. Ezért is szinonimája a spirituális tisztaságnak a lótusz, hiszen érintetlen marad a környezete által, mint ahogyan nekünk is kellene élni az életünket. Benne a világban, de nem a világ befolyása alatt.

A spirituális felemelkedést, meg úgy magyarázzák a Védák, hogy a lótusz kinyílásának folyamatát adják meg példának. A lótusz egyik szanszkrit neve a sok közül a Pankhaja, ejtsd: pankhadzsa, ami azt jelenti, hogy “a sárból születő”. 

Sokan már láthattatok lótuszmagból készült malát, imaláncot.Ezért sokan tudjátok is, hogy a lótuszmagja hihetetlenül kemény, így a spirituális fontossága materiálisan is kiváló imalánc alapanyag a lótusz mag, mert nagyon jól bírja az imaláncunkat érő igénybevételt is.

De így a keménysége miatt ahhoz, hogy kitudjon nyílni a lótusz magja, technikailag a külső magháznak szinte el kell rohadnia, hogy a növény kezdemény kitudjon szabadulni a magból. Így egyértelműen ez a válasz a fenti szinonimára is. Sárból, szutyokból kiemelkedni és tökéletes tisztaságban létezni.

Egyébként az Ájurvédában is azt mondják, hogy a legegészségesebb a lótusz leveleiről enni, és csak a második legjobb banán levélről ételt fogyasztani.

Ez így elegendő válasz?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Baktai Ádám válaszol, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Miért szent a lótuszvirág a távol keleti kultúrkörökben?

  1. Nandarani dd szerint:

    Igeeeeeen ❤?

  2. Lokabandhu dása szerint:

    Köszi! Nagyon körültekintő válasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük