Miért szent a lótuszvirág a távol keleti kultúrkörökben?

lotusA Védikus kultúrában a lótusz virág a legmagasztosabb ábrázolásokban is jelen van. Sri Visnu a világ fenntartásáért “felelős” Isten is lótuszvirágot tart az egyik kezében, sok egyéb kedvező tárgy mellett. 

Sőt az egész univerzális teremtést is úgy ábrázolják, hogy Mahá Visnu, azaz a Nagy Visnu köldökéből egy lótuszvirág nő ki, aminek szárán az összes bolygórendszer fel van fűzve, és aminek tetején, magán a lótuszvirágon, ott ül Brahma, a materiális világ teremtésének Istene.

A Buddhista kultúrában is az Astha Mangala, vagyis a 8 kedvezőség egyik szimbóluma a lótusz. 

Valamint, azt is megfigyelhetjük, hogy a szépség és a tisztelet leírásakor is használják a lótusz hasonlatot. Pl. olyan szép volt a szeme, mint egy lótusz szirom, vagy egy másik példa az, amikor a tanítványok úgy referálnak mesterül lábaira, mint lótuszlábak, stb…

De miért?

A lótusz a tisztaság, a megtisztulás és a felemelkedés szimbóluma. 

Tiszta, mert semmi nem fogja meg, vagy marad meg a lótusz levelein. Ha pl. rá helyezünk egy csepp vizet a lótusz levelére, az simán végig fut rajta, anélkül, hogy a levél foltos lenne vagy átnedvesedne. Ezért is szinonimája a spirituális tisztaságnak a lótusz, hiszen érintetlen marad a környezete által, mint ahogyan nekünk is kellene élni az életünket. Benne a világban, de nem a világ befolyása alatt.

A spirituális felemelkedést, meg úgy magyarázzák a Védák, hogy a lótusz kinyílásának folyamatát adják meg példának. A lótusz egyik szanszkrit neve a sok közül a Pankhaja, ejtsd: pankhadzsa, ami azt jelenti, hogy “a sárból születő”. 

Sokan már láthattatok lótuszmagból készült malát, imaláncot.Ezért sokan tudjátok is, hogy a lótuszmagja hihetetlenül kemény, így a spirituális fontossága materiálisan is kiváló imalánc alapanyag a lótusz mag, mert nagyon jól bírja az imaláncunkat érő igénybevételt is.

De így a keménysége miatt ahhoz, hogy kitudjon nyílni a lótusz magja, technikailag a külső magháznak szinte el kell rohadnia, hogy a növény kezdemény kitudjon szabadulni a magból. Így egyértelműen ez a válasz a fenti szinonimára is. Sárból, szutyokból kiemelkedni és tökéletes tisztaságban létezni.

Egyébként az Ájurvédában is azt mondják, hogy a legegészségesebb a lótusz leveleiről enni, és csak a második legjobb banán levélről ételt fogyasztani.

Ez így elegendő válasz?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Baktai Ádám válaszol, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Miért szent a lótuszvirág a távol keleti kultúrkörökben?

  1. Nandarani dd szerint:

    Igeeeeeen ❤?

  2. Lokabandhu dása szerint:

    Köszi! Nagyon körültekintő válasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük