Maha Kumbha Méla: 2013. Február

A Kutir következő zarándokútja: 2013. Február: Maha Kumbha Méla

Január 31: Indulás

Általában Török vagy Qatar társasággal repülünk, hogy már eleve irányba induljunk. A nemzetközi járatok leginkább a hajnalba nyúló éjszaka szoktak megérkezni a Delhi reptérre. Onnan fogunk át taxizni a Pahar Gandzsba egy hatalmas bazár kellős közepébe, a hátizsákosok paradicsomába, a tiszta és hibátlan szállásainkra.

Február 1-3: Delhi

Az első 3 napban azért maradunk Delhiben, mert Ázsiába érkezés után 3 nap alatt rááll az emberi szervezet a másféle flórákra, baktériumokra, és mivel Indiában hihetetlen különbségek vannak a konyhák közt, akár 2-300 kilométeres körzeteken belül is, így jobb, ha egy helyen maradunk az első 3 napban. Meg praktikusági szempontból is jobb Delhivel kezdeni, mert oda megérkezni fantasztikus és elragadó, de Vrindavan, Varanaszi (Benáresz) és a Taj Mahal után azért Delhi leginkább egy antiklimaxhoz hasonlítható élmény.

Delhi egy 15 milliós város, és a közlekedés kaotikus. Mindenhova taxival, autóriksával, vagy saját bérelt busszal megyünk majd. Azért a metrót ki fogjuk próbálni egyszer-kétszer, mert nagyon jó, nagyon modern, légkondicionált, és mivel a metró jegyek drágák, ezért nem annyira tömeges, mint a menetrendszerinti buszozás, amit viszont sohasem fogunk kipróbálni.

A szállásunk abszolút központi, Delhi bel-belvárosától 1 metró megálló, vagy 10 perc riksával, ahogy már írtam egy óriási bazárban, tehát a shopping adott, sok a telefon és internet kávézó az utcában, a szállodák tetején kellemes éttermek. Így a napi menet az lesz, hogy reggelizzünk a szállásunkon, vagy valahol a közelben és indul a mandula.

Mint sokan tudjátok rólam, én képtelen vagyok lefüggönyözött buszból egy „szimpla” turista utat leszervezni, ennek fényében a helyi kultúrába és India spirituális sokaságába fogunk totálisan elmerülni.

A Lótusz Templom

1. nap: Reggeli után át ruccanunk a Connaught Placehez, Delhi leg központjába, ahol az első kultúrsokk után egy picit ráhangolódunk Ázsiára, ismerkedünk a helyi szokásokkal, és hasznos indiai tudnivalókat is elsajátítunk, mint pl. az alkudozás művészetét. Utána kirándulás a Lótusz templomhoz, ami nemcsak a világ 7. legnagyobb templom épülete, de stilisztikailag is egy csoda.

Az ebédet a híres Partha Sarathi Krsna étteremben kötjük el, ami egy igazi elmélyülés az indiai vegetáriánus gasztronómia rejtelmeiben. Ebéd után a Krisna templom megtekintése, amit 1998-ban volt szerencsém az iskolánk diákjaival közösen felszentelni. Utána vissza a szállodába, kis pihenés és/vagy némi szabad bazározás a környéken.

2. nap: Délelőtt kirándulás az óvárosban, ahol megnézzük a Dzsama Masdzsidot, India legnagyobb mecsetjének, ami nekünk azért is érdekes, mert az elmúlt röpke 400 évben, itt csak két nem-muzulmán tarthatott beszédet. Mahátma Gandhi és Germánusz Gyula. Délután visszametrózunk a központba, ahol bebarangoljuk a tibeti bazárt és a többi érdekességet.

3. nap: Dél előtt kirándulás a Kutab Minarhoz, itt található az ókori világ 7 csodájának egyike, az évezredek óta nem rozsdásodó vasoszlop, melyről a históriák azt tartják, aki képes hátulról átölelni a világ ura lesz. Ebéd után meglátogatjuk a fenomenális Szikh kegyhelyet, a Guru Bangla Szahib templomot.

Február 4-5: Vrindavan

4. nap: Hajnali 5-ös indulással átruccanunk Vrindavanba, India egyik legszentebb helyére. A pici kis városban több mint 5000 templom van. Dél előtt az azelőtti napok kipihenése és a helyismeret megszerzése lesz a program. Délután zarándoklat, riksával a falu legszentebb és legszebb templomaiba.

5. nap: Korán reggel körbe zarándokoljuk az egész szent várost, ami kb. egy 2 és fél órás út, utána pedig beugrunk egy olasz és egy kazak barátomhoz és belessünk az általuk üzemeltetett félig árvaház, félig iskola reggeli programjába. Dél után bazárlátogatás.

Február 6: Taj Mahal-Agra, majd Varanaszi (Benáresz)

A 2008-as Zarándokokkal

6. nap: Ázsiában a reggeli 5 órás indulásnak az a lényege, hogy mire reggel 6 körül elindul az élet, addigra az ember már legyen lakott területen kívül, mert a települések a bocik, a tevék, az elefántok, a kecskék és a csirkék használta útjai hihetetlenül be tudnak dugulni és akkor még nem is beszéltünk az emberekről.

Szóval 5-kor útnak indulunk, saját busszal és megnézzük a Taj Mahalt, és ha van időnk az agrai erődöt is. Mivel ezeket a gyönyörűségeket leszámítva Agra egy rendkívül csúnya város, estefelé indulnánk is tovább. A terv az, hogy vonattal és Varanasziba, a Hinduk legszentebb városába.

Február 7-8: Varanaszi

7. nap: Reggel vagy délelőtt megérkezünk, attól függően, hogy az előző nap folyamán mikor indult a vonatunk. A terv az, hogy itt egy olyan szállodában szállunk meg, amelyet a helyi király egyik rezidenciájából alakítottak át hotelé.

Én személy szerint mindig a Scindia gátnál szoktam megszállni, de az kb. 30 méterre van légvonalban a legnyüzsgőbb halott égetőtől, és így nem csak a füst, de a pernye is be szokott csapni az ablakon. Ha a közkívánat az, hogy ott szálljunk meg, én benne vagyok, mert különben egy csodálatos régi palota maga a szállás, elég szépen felújítva, és rendesen vadregényes az érzete. Amikor 2005-ben a TV2-vel ott forgatunk, akkor is ott szálltunk meg és ők is imádták.

Szóval így is úgy is a korra délutánig pihenés, mert Agra-Varanaszi egy majd 600 kilométeres út, ami még Európában is sok, hát még a vad keleten.

Este lemegyünk a Gangeszhez és megnézzük a szentfolyó tiszteletére bemutatott esti szertartást és persze megkukkantjuk a halottégetést is.

Igen, pont ahogyan a horror filmekben is az egyedül álló, vagy esetleges kisgyermekes nő éjszaka indul el, egy rosszul működő elem lámpával a frissen vásárolt erdőszéli házának pincéjét felkutatni, amiből egy 17 tagú család tűnt el az azt megelőző héten, az éves csákány és motoros fűrész fesztivál hevében, mi is este fogjuk megnézni a halottégetést.

8. nap: Reggel át kirándulunk Szárnáthba, ahol a Buddha először tanította a Buddhizmus tanait. Eddigre már látattok Hindu, Szikh, Muzulmán és Bahai helyeket is, akkor illendő bekukucskálni egy Buddhista helyre is, hogy teljes képet kapjunk India spirituális sokszínűségéből. Kb. 1 kilométerre van egy fantasztikus Dzsain templom is, igény szerint benézhetünk oda is. Délután felkészülünk a Maha Kumbha Mélára.

Buddha Szárnáthban tanította az első 5 tanítványát a Dharmára

Február 9-11: Kumbha Méla

9-11. nap: Sok minden függ attól, hogy mennyien lesznek a Kumbha Mélán, most a szervezők kb. 100 millió hívőre számítanak, mert ehhez mérten derük ki az, hogy miként, mikor és, hogy hogyan menjünk el a helyszínre.

Én úgy tervezem, hogy a fő fürdőnap előtt oda vágtatunk, mert aznap még be is juthatunk, másnap megfürdünk, harmad nap meg már oszlik a tömeg annyira, hogy ki is jussunk.

Páran mondták, hogy a tömeget nem bírnák elviselni, de ha érdekes a programajánló jönnének, és valahol meg várnának bennünket. Ez a hely akkor Varanaszi lenne, és akkor így is úgy is őket a király palotájában szállásolnánk el, míg mi vissza nem érünk a mennyei fürdőzés után. Arra a két és fél-három napra igény szerint még programot is szervezhetek nektek, egy jól felkészült jóga tanár formájában, vagy egyéb tanulási lehetőséget valamely védikus tudományágban, ha a pihenés és kikapcsolódás nem lenne az erősségetek.

Február 12-13: Varanaszi-Delhi-Budapest

Itt megint csak a Kumbha Méla tömege lesz a mérvadó, hogy mikor és, hogyan megyünk vissza Delhibe. Varanasziban 12.-én megcsinálhatunk egy teljes Gangesz part túrát, amikor is az ember Észak-Dél irányában végig sétál az egész város hosszában a gyönyörűen kiépített vízparton. Évezredeken át szokás és felvágni való volt a királyok közt, hogy Varanasziban, a Hinduk legszentebb városában ki mekkora, és mennyire fényűző palotát tudott felépíttetni és fenntartani. De érdemes megnézni Varanaszi egyetemét is parkjaival és saját templomaival, ami egyébként a világ egyik legnagyobb egyeteme.

Utána, ha minden simán megy 13.-án azok, akik csak 2 hétre tudnak jönni repcsivel vissza mennek Delhibe, és onnan tovább Budapestre.

Program a 3. hétre:

Február 13-19: Mayapur-Kalkutta-Puri

13-15. nap: Indulás Mayapurba és 2 nap ott

Sri Mayapura Dháma, és Dél-Kelet Ázsia legnagyobb kupolája

A terv továbbra is az lenne, hogy éjszaka utazunk, hogy minél több időnk legyen látni. Így miután feltesszük a repülőre a két heteseket, egy esti vonattal leruccannánk Mayapurba. Ez az út is pont 600 km alatt van egy picivel.

Én Mayapurban laktam 10 évig és mindmáig megunhatatlan. Elmegyünk majd megnézni azt a tradicionális iskolát ahová jártam, ami egy csoda. Az egész egy több százezer, igen több százezer téglával kirakott hatalmas Japán kertben van, de a lakóházakban és a tantermekben, amelyek bambuszból és nádból épültek, egy darab szeg sincs.

De egyébként ott található Dél-kelet Ázsia legnagyobb kupolája és most épül ott a világ legnagyobb temploma is, szóval lesz mit látni. Plusz csónakkal majd elmegyünk egy hihetetlen helyre, amit a Gangesz egy holt ágán kell megközelíteni, ahol találkozhatunk egy igazán kivételes emberrel, aki most már több mint 80 éve végez oltár szolgálatot, ugyanabban a templomban.

16. nap: Reggel be Kalkuttába, de előtte megfürdünk a Gangeszben. Ugyanis ez lesz az a nap, amikor ha szabad ég alatt fürdik meg az ember, és természetes vízben, akkor egész évben egészsége lesz.

Kalkuttában meg megnézzük a kavalkádot. Persze elmegyünk majd a Viktória Királyné tiszteletére épített palotát is, és a méltán híres gudzsarati templomban a Laksmi-Náráyana Mandirban fogunk ebédelni, de valójában Kalkutta érzetét kell befogadni, pont ezért a legnyüzsgőbb, legörültebb részeit fogjuk bejárnia városnak, New Market, Park Street, AJC Bose Road, ahol a Nepal Sweets létesítményben fogunk uzsonnázni, stb. Jó lesz, de Kalkuttából 1 nap pont elegendő. Este vonatra pattanunk és másnapra Puriba érkezünk.

17-20. nap: Puri

Puri India 4 legszentebb városának egyike. Mellesleg az indiai óceán partján fekszik és innen származik a szekér fesztivál tradíciója is.  A templomba naponta 56 alkalommal ajánlanak fel hihetetlen finom és fantasztikus minőségű ételt, amire meg is van az emberem, aki ezt nekünk kis is hozza onnan. Mert itt sajnos a templomba nem mehetünk be, mert fehérek vagyunk, de kívülről is fenomenális.

Egyébként a Chakratirtha Road hátizsákos negyedében fogunk megszállni, mert ott a hölgyek is bikinizhetnek a parton és ez nem kelt felháborodást a helyiekben. Az esti tengerparti piac meg egyenesen mesebeli, szóval pihenéssel, tengerpartozással és fantasztikus zarándok helyek felkeresésével töltenénk az utolsó 3-4 napunkat Indiában.

20-án felkerekedünk, át kocsikázzunk Bhuvaneswarba, repülőre szállunk át portálunk Delhibe és onnan haza utazunk. Ha a járat engedi, még gyorsan megkukucskálnánk egy gyönyörű tavat és egy varázslatos kis templomocskát is, az Ananta-Vászudév Mandirt, ahol szintén 56-szor ajánlanak fel ételt, csak ez egy parányi kis templom, és láthatnánk a felajánlások menetét is.

Ez lenne a terv. Írjatok, ha be bejön!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

 

 

Buddha Szárnáthban tanította az első 5 tanítványát a Dharmára

4 Responses to Maha Kumbha Méla: 2013. Február

 1. széles angéla szerint:

  Kedves Ádám!
  Nagyon tetszik a zarándok út, régi álmom,hogy végre kijussak Indiába!
  Kérlek küldjél nekem tájékoztatást az útról, az anyagiakról.
  Három hétre szeretnék menni!
  Köszönettel: Angéla

 2. Bogárné Csanádi Csilla szerint:

  Kedves Ádám!

  Érdeklődni szeretnék, hogy indul-e az indiai út 2013. februában? És várhatóan mennyibe kerül forintban az ára?

  Köszönet: Csilla

 3. KESJÁR ZOLTÁNNÉ EMESE szerint:

  Nagyon tetszik az útiterv. Várhatóan mennyibe kerül?

  Köszönettel:Emese

 4. Makács János szerint:

  Tetszik az út! Lehet még jelentkezni, vagy már végleges már a létszám?
  Légyszi küldjétek el a részleteket email-ben (ha most nem jön össze, akkor jövőre is érdekelne).
  Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük