Madhurja Kadambini Bindu: 3. rész, a lelki gyakorlatok végzésével elpusztított szenvedések listája…

A Madhurja Kadambini 2. fejezetének, 3. versében, Visvanáth Chakravati Thákur felsorolja azokat a nem kívánatos elemeket, amelyeket a lelki gyakorlatokból felébredő bhakti elpusztít!

Elsőként 5 ilyen szenvedést okozó elemet sorol fel:

  • Avidjá: tudatlanság.
  • Aszmitá: önösség, egoizmus.
  • Rága: vágyakozás világi dolgok után.
  • Dvésa: gyűlölködés.
  • Abhinivésa: materiális élvezetek irányába tett törekvés.

Természetesen nagyon sok olyan materiális jellemvonás, tulajdonság és érzelem van, ami káros magunkra nézve és a környezetünkre is, így valószínűsíthető, hogy Sríla Visvanáth Chakravati azért ezt az ötöt sorolta fel, mert Patandzsalitól idézett, aki a Jóga-szútráiban ugyan ezzel az ötössel aposztrofálta a szenvedést.

“avidyā-’smitā-rāga-dveṣābhiniveśāḥ pañca-kleśāḥ”

A tudatlanság, az egoizmus és a gyűlölködés eléggé egyértelmű jellemvonások, és így nem is fűznék hozzá mást, de a másik 2 kategória már egy kicsit fondorlatosabb.

Mégpedig azért, mert ellene megy a lélek természetének. Hiszen a lélek minősége egy jóval magasabb rezgés, mint a matéria, így a ragaszkodás, a vágyakozás és a törekvés materiális élvezetek után azért is felesleges, mert valójában amúgy sem hoz elégedettséget a léleknek.  Így az ebben az irányban megtett erőfeszítés nem hozza magával azt a jutalmat, ami végett azt mondhatnánk, hogy megérte a fáradozás!

És mindez természetesen nem azt jelenti, hogy egy spirituális gyakorló nem törekszik arra, hogy a materiális élete egyensúlyban legyen. Hiszen a mai világunkban úgy lett kialakítva a rendszer, hogy az univerzális érték a pénz. A cserekereskedelem szinte teljesen megszűnt, és lassan már mindent pénzben mérnek. Szóval a spiritualistáknak is bele kell tenni az erőfeszítést a pénzcsinálásba, főként a családosoknak. De a hangsúly akkor is mindig az egyensúlyon van! 

A fentiek után Visvanáth Chakravati beemel egy új, de kapcsolódó témakört, a karmát! Sőt azt is kifejti, hogy a karmikus bonyodalmak 4 különféle fázisból épülnek fel! De ez már a következő bejegyzés meséje lesz!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Jóga, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük