Madhurja Kadambini Bindu: 3. rész, a lelki gyakorlatok végzésével elpusztított szenvedések listája…

A Madhurja Kadambini 2. fejezetének, 3. versében, Visvanáth Chakravati Thákur felsorolja azokat a nem kívánatos elemeket, amelyeket a lelki gyakorlatokból felébredő bhakti elpusztít!

Elsőként 5 ilyen szenvedést okozó elemet sorol fel:

  • Avidjá: tudatlanság.
  • Aszmitá: önösség, egoizmus.
  • Rága: vágyakozás világi dolgok után.
  • Dvésa: gyűlölködés.
  • Abhinivésa: materiális élvezetek irányába tett törekvés.

Természetesen nagyon sok olyan materiális jellemvonás, tulajdonság és érzelem van, ami káros magunkra nézve és a környezetünkre is, így valószínűsíthető, hogy Sríla Visvanáth Chakravati azért ezt az ötöt sorolta fel, mert Patandzsalitól idézett, aki a Jóga-szútráiban ugyan ezzel az ötössel aposztrofálta a szenvedést.

“avidyā-’smitā-rāga-dveṣābhiniveśāḥ pañca-kleśāḥ”

A tudatlanság, az egoizmus és a gyűlölködés eléggé egyértelmű jellemvonások, és így nem is fűznék hozzá mást, de a másik 2 kategória már egy kicsit fondorlatosabb.

Mégpedig azért, mert ellene megy a lélek természetének. Hiszen a lélek minősége egy jóval magasabb rezgés, mint a matéria, így a ragaszkodás, a vágyakozás és a törekvés materiális élvezetek után azért is felesleges, mert valójában amúgy sem hoz elégedettséget a léleknek.  Így az ebben az irányban megtett erőfeszítés nem hozza magával azt a jutalmat, ami végett azt mondhatnánk, hogy megérte a fáradozás!

És mindez természetesen nem azt jelenti, hogy egy spirituális gyakorló nem törekszik arra, hogy a materiális élete egyensúlyban legyen. Hiszen a mai világunkban úgy lett kialakítva a rendszer, hogy az univerzális érték a pénz. A cserekereskedelem szinte teljesen megszűnt, és lassan már mindent pénzben mérnek. Szóval a spiritualistáknak is bele kell tenni az erőfeszítést a pénzcsinálásba, főként a családosoknak. De a hangsúly akkor is mindig az egyensúlyon van! 

A fentiek után Visvanáth Chakravati beemel egy új, de kapcsolódó témakört, a karmát! Sőt azt is kifejti, hogy a karmikus bonyodalmak 4 különféle fázisból épülnek fel! De ez már a következő bejegyzés meséje lesz!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Jóga, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .