Madhurja Kadambini Bindu: 2. rész, a bhakti növényének burjánzása…

(Ha nagyon kusza lenne ez a bejegyzés, így elsőre, akkor olvasd el, ezt a bejegyzést és minden egyértelművé fog válni!)

Visvanáth Chakravati azt mondja a Madhurja Kadambini 2. fejezetének, 2. versében, hogy amikor a bhakti (az önzetlen szeretet) kis növénykéje, megjelenik az életünk felszínén, 2 kis levelet hoz!

De természetesen ennek is van előzménye! Krisna a Bhagavad Gita 12. fejezetének, 9. versében ezt mondja Ardzsunának, hogy ha nem képes spontán működni az önzetlen szeretet szintjén, akkor tartsa be a lelki gyakorlatok szabályozó rendszereit.

És majd a rítusok, és kiépített lelki gyakorlatok végzés végett, az emberben kialakul az önzetlen szeretetre való hajlam. Ezt a nagy bhakti jógik, mint Rúpa Goszvámi, vaidhi szadhana bhaktinak hívják, szabályozott bhaktinak, vagy szentírásokon alapuló lelki gyakorlatok végzésének. (Ebben a témában pár hete pont felvettem nektek egy rövidke videó! Amennyiben úgy gondoljátok nézzétek meg, mindössze 8 és fél perc, de már a videó első felében elhangzanak a fontos elemek!)

Persze más jógik még hozzá teszik, hogy a spontán bhakti kifejlődéséhez a szentíráson túl, még jól jöhet a szentek és a tanítók társasága is! Ez a védikus mester hármas, szadhu, guru és shásztra. A szentek, a mesterek és a szentírások.

Szóval amikor fent említett 3 spirituális entitás égisze alatt végzünk szabályozott lelki gyakorlatokat, tehát vaidhi szadhana bhaktit, az magával tudja azt is hozni, hogy kialakul bennünk a spontán és önzetlen, teljesen tiszta, spirituális szeretet.

Ezt az elindulást és kifejlődést írja le nekünk Sríla Visvanáth Chakravati Thákur a növénykés hasonlattal.

A bhakti növényke első két levélkéjét úgy hívják, hogy:

  • klésaghni: a szenvedések elpusztítója.
  • subhadá: a kedvezőségek megteremtője.

Mert alapvetően, ezek az érzések a lelki gyakorlatok végzésének mellék hatásaiként kellene, hogy megjelenjenek az életünkben. Egy részről az, hogy kevésbé terhel meg minket a materiális világ szenvedései, másrészről az, hogy a fejlődő tudatosságunk végett pozitívabbnak éljük meg a mindennapokat.

Ahogyan a Balinéz közmondás szól: „A boldogoknak nem a legjobb van meg mindenből. Ők a legjobbat hozzák ki mindenből!”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: A fent említett témában is írtam már nektek korábban, itt azt is eltudjátok olvasni!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük