Kókuszzsír mindig, minden koron?

cocnut2014 óta tervezgettem, hogy meg írom ezt a rövidke bejegyzést, de mindig elfelejtettem megcsinálni. De sebaj, hiszen addig is végeztem nektek egy csomó kutatást is ebben a témában.

Röviden a sztori annyi, hogy nagy népszerűségnek örvend a kókuszzsír használata nyugaton az egészségtudatos táplálkozásban. De sajna nincs csodaszer, nincs mindenre ható és mindent elmulasztó elixír. Mindennek meg van a használati utasítása, mindennek meg van a Dharmája.

A kókusz tényleg csodaszer, de nem mindenre. A mai nyugati tápanyag, tápérték beviteli szükséglet tekintetében 2 olyan alapanyag van, ami mindent képes pótolni az emberi szervezetben. Az egyik a kókusz, a másik a csicseriborsó. A kókusz olyannyira teljes értékű tápszer, hogy utánpótlás hiányában a második világháborúban infúzióként is alkalmazták a fülöp-szigeteki csatákban, mindkét oldalon.

De mi a kókusz egyik legfőbb tulajdonsága? Az, hogy hűt!

Indiában, ahol azért néha szokott meleg lenni, amint lemegy a nap a kókuszdió árusok is levonulnak, mert ez még egy fennmaradt hétköznapi tudás az ottani berkekben, hogy olyannyira hűt a kókusz, hogy naplemente után még nyáron sem isszák a helyi erők.

Az itteni tél pedig már szinte felfoghatatlan tartomány az Ájurvéda tudományában.

Szóval, amint picit hidegebb lesz, ne főzzünk kókuszzsírral, ne kenjük magunkra, ne masszírozzunk vele másokat. Persze hajra még mindig mehet, mert a fejet Ájurvédikus szemszögből hűteni kell!

Az elmúlt 2 télen viszont volt alkalmam legalább 35-40 embert megkérdezni a téli kókuszzsír használókat, hogy fázósabbak lettek-e, vagy esetleg sikerült is átlagnál többször lebetegedniük, és válasz egybehangzóan igen volt.

Szóval ha jön a tél, és olajazni akarunk, magunkat, másokat vagy egészséges étkezési olaj alternatívát keressünk, ajánlanám a mustármag olajat, aminek a fő Dharmája a melegítés!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Kókuszzsír mindig, minden koron?

  1. Dénesi Ferenc szerint:

    Köszönjük a gondviselésedet.Jóleső érzés. Áldásos szép napot kivánok!

  2. gàl kati szerint:

    Haribol! mi a helyzet a napraforgómag olajjal. màrmint a hidegen sajtolttal? egészséges?

    • Irèn Bíró Bucher szerint:

      Nem. Nem egèszsèges a lenolajon, Olivaolajon, ès a kòkuszolajon kívül semmilyen màs olaj, a tàplàlkozàsra.

      Megoldàs a cikkhez, hogy tèlen inkàbb bio szüz olivaolajat hasznàljunk.
      Nyàron jöhet a kòkuszolaj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük