Kámadéva, a vágy Istene…

Kámadévát, mint Brahmá fiát vagy unokáját írják le a Védák! Felesége Rati, Daksa egyik leánya, aki maga a testi vágy. Jó barátja Vaszanta, a tavasz és így ilyenkor Kámadéva sokkal aktívabb. 

Kámadéva hátas állata egy papagáj, íja cukornádból, az íj húrja és a nyílvesszői virágokkal vannak díszítve. Kámadévát dongók lengik körül és fő célpontjai a fiatal lányok, a házas asszonyok és a lelkigyakorlataikkal foglalkozó bölcsek. (A Védák szerint ezen 3 csoport tagjai a romantikára igazán érzékeny lények.)

Egyszer az Istenek rávették Kámadévát, hogy íjával lőjön Sivára, hogy Ő felfigyeljen Párvatira. Ugyanis egy Táraka nevezetű démon, annak az áldásnak birtokában, hogy csak Siva fia győzheti őt le, a teljes univerzumot leigázta. (Siva mély meditációba zuhant kedvese, Szati elvesztése után. Így Táraka biztonságban tudta magát, hiszen Siva kedves elvesztése után teljesen elzárkózott a világtól.)

Kámadéva nyila kihozta Sivát meditációjából, de Siva, hirtelen felindulásában hamuvá égette őt. Ekkor Siva megáldotta Kámadévát, hogy vágyként a teremtés végezetéig itt legyen közöttünk! Azóta Kámadévát Anangaként is hívják, mint “testnélkülit”. Ez a név szerepel a Káma Gájatrí mantrában is, a Védák egyik legmisztikusabb mantrájában.

Kámadévát Manmathaként is ismerik, aminek jelentése az “elme megzavarója” és Madanaként is! A Madana a szaMA és DAma negálójaként NA. (A szama – kiegyensúlyozottságot, dama – önmegtartóztatást jelent a szanszkrit nyelveben.)

De mindemellett Krisnát Manmatha Madanaként is hívják, vagyis “az elme megzavarójának, megzavarója”-ként! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám keletkutató, a keleti kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Mese folyamok óceánja, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük