Jövő héten lesz Siva Ratri, azaz Siva estje és idén nagyon különleges lesz…

shivaAhhoz, hogy ezt el tudjam nektek magyarázni, egy picit bele kell menjünk a Védikus Asztrológia alapjaiba.

Sok ezer évvel ezelőtt, amikor Indiában elkezdték az asztrológiát figyelembe venni, vagy megfigyelni, ki, hogy szereti, akkor még többnyire mindezt berendezések nélkül, vagy nagy egyszerű szerkezetekkel tették meg.

Így szinte magától értetődő volt az, hogy inkább a Hold mozgását vették alapul és nem a Napét.

A Hold 27 nap és 8 óra alatt teljesen megkerüli a földet, és még egy csomó minden más is alakul a Hold mozgásától, mint pl. az ár-apály jelenség, így könnyebb volt az idő beosztását ehhez a rendszerhez igazítani, mint ahhoz, hogy a Nap 365 naponta látható ugyanott az égen.

Szóval Indiában elsőként a Hold naptárat használták, és ahhoz képest figyelték meg az idő múlását.

De mivel általában 14-15 nap telik el a Telihold és az Újhold között, így az lett a felosztás, hogy 15 Hold napot számítunk a Holdtöltékre. Így tradicionálisan Siva estje, mindig a 14. Hold napon van, 1 nappal Újhold előtt. De eközben minden Holdtölte 13. napja meg Siva napja.

Szóval általában minden évben Siva napja, és Siva estje között van egy nap különbség. De idén csak 14 naptári nap telik el a mostani Teli és Újhold között, így a 15 Hold napot, 14 darab naptári napba kell belesűríteni. És ez a sűrítés pont azt jelenti, hogy a 13. Hold napjára eső Siva napja és a 14. Hold napján megtörténő Siva estje egy napon lesz.

Így most Február 17-én lesz egy szokásos Siva napunk, majd egyből egy Siva estünk is.

Érthető volt ez így?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Valamint, stílszerűen ide kattintva eltudjátok olvasni, hogy maga Siva miként meséli el, hogy hogyan lehet egy egyszerű, de igen hatékony kis szertartást bemutatni. Szóval holnap azt be is tudjátok vetni Siva tiszteletére a holnap este folyamán.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük