Jóga és Ájurvéda kultúra a mindennapokban: Miért kell felállnunk, ha egy hölgy belép a szobába?

bow2Az Ájurvédikus gyógyászat fő különlegessége, hogy mindenkit egyedi módon és holisztikusan kezel. Mindenkit az alkatának megfelelően kezelnek azon a tudomány segítségével, hogy besorolják őket a doshák rendszerébe, mint tűz, víz vagy levegő alkatú személy. Ezeket az alkati kategóriákat szanszkritul Pittának, Kaphának és Vatának hívják. 

De ezek a az alkati adottságok nemcsak jellemzői alkatunknak, de testi, szellemi és egyéb funkciók is. Sőt minden jellemző 5 különböző formában jelentkezik a szervezetünkben. Így 5 féle Vata azaz levegő, 5 féle Pitta azaz tűz és 5 féle Kapha vagyis víz van jelen bennünk.

A Jóga tudományának is alapja az 5 féle Vata vagyis életlevegő áramlás a szervezetben, sőt még Krisna a Bhagavad Gitában is kitér az 5 életlevegőre.

Az 5 életlevegő különböző funkciókat látnak el szervezetünkben és így ennek megfelelően vannak lefelé, fölfelé, kívülről befelé, és belülről kifelé áramló életlevegők is.

Ezért van pl. az is, hogy amikor egy hölgy belép a szobába, jelenéltétől megemelkedik a hely rezgése és a felfelé áramló életlevegők bennünk is elindulnak felfelé. Ez természetesen arra készteti szervezetünk, hogy az életlevegőkkel egyszerre emelkedjük és tiszteletünket nyilvánítsuk a felállással.

Amennyiben ezt nem tesszük meg, szervezetünk ellene megy a természetes folyamatoknak és az akár ártalmas is lehet egészségünkre nézve.

Érthető voltam?

Tehát az udvariasság nemcsak szép dolog, de egészséges is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Baktai Ádám válaszol, Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .