Jóga és Ájurvéda kultúra a mindennapokban: Miért kell felállnunk, ha egy hölgy belép a szobába?

bow2Az Ájurvédikus gyógyászat fő különlegessége, hogy mindenkit egyedi módon és holisztikusan kezel. Mindenkit az alkatának megfelelően kezelnek azon a tudomány segítségével, hogy besorolják őket a doshák rendszerébe, mint tűz, víz vagy levegő alkatú személy. Ezeket az alkati kategóriákat szanszkritul Pittának, Kaphának és Vatának hívják. 

De ezek a az alkati adottságok nemcsak jellemzői alkatunknak, de testi, szellemi és egyéb funkciók is. Sőt minden jellemző 5 különböző formában jelentkezik a szervezetünkben. Így 5 féle Vata azaz levegő, 5 féle Pitta azaz tűz és 5 féle Kapha vagyis víz van jelen bennünk.

A Jóga tudományának is alapja az 5 féle Vata vagyis életlevegő áramlás a szervezetben, sőt még Krisna a Bhagavad Gitában is kitér az 5 életlevegőre.

Az 5 életlevegő különböző funkciókat látnak el szervezetünkben és így ennek megfelelően vannak lefelé, fölfelé, kívülről befelé, és belülről kifelé áramló életlevegők is.

Ezért van pl. az is, hogy amikor egy hölgy belép a szobába, jelenéltétől megemelkedik a hely rezgése és a felfelé áramló életlevegők bennünk is elindulnak felfelé. Ez természetesen arra készteti szervezetünk, hogy az életlevegőkkel egyszerre emelkedjük és tiszteletünket nyilvánítsuk a felállással.

Amennyiben ezt nem tesszük meg, szervezetünk ellene megy a természetes folyamatoknak és az akár ártalmas is lehet egészségünkre nézve.

Érthető voltam?

Tehát az udvariasság nemcsak szép dolog, de egészséges is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Baktai Ádám válaszol, Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük