Hatha Jóga oktató képzés…

chakrasAmióta sokak által inspirálva elhatároztam, hogy indítok egy jógaképzést, a legtöbben arról érdeléődtek, hogy 15db hat órás alkalomból mit lehet megtanulni.

Azt, hogy jó, felkészült, egészség megőrző, szervezetünk minden részét átmozgató és karbantartó jóga órákat tudjunk tartani.

Igen, ne áltassuk magunkat, 15 db 6 órás oktatásból valaki nem lesz jóga mester. Ezért is, a kurzus elvégzése és a sikeres vizsga után HATHA YOGA UPADHYAYI vagy HATHA YOGA UDAPDHYAYA lesz az indiai diplomátokon, ami azt jelenti, hogy Hatha Jóga Oktatók lesztek, hölgyeké az első titulus, uraké a második.

Pár hete halottam egy jógás kismamától, hogy neki a védikus kultúra tudományai mindig is a művészetekhez kötődtek, mert ahogyan minden művészettörténész mást és mást lát mondjuk egy festményben, minden asztrológus, jóga tanár, vagy ájurvédikus gyógyító máshogyan közelíti meg az adott horoszkópot, a jóga tudásanyagát, vagy éppen az ájurvéda kezeléseit és annak fontosságait.

Egy szempontból egyet értek, mert tényleg szabad kezet kapunk a védikus tudásanyagok alkalmazásában, de az, hogy ki lesz a mestere egy adott tudományágnak, az sokkal inkább azon múlik, hogy milyen emberek vagyunk, és milyen a hozzáállásunk, mint azon, hogy mennyit tanulunk egy témakörben.

omAhogyan a Védák mondják, nem az a mester, akit sok-sok ezer tanítvány vesz körül, hanem az, aki maga is mestereket képez. A mi kurzusunk pont erről fog szólni.

Na, nem arról, hogy én vagyok a mester és osztom az észt nektek, mert én „csak” egy lelkes jógagyakorló vagyok, de erre majd még visszatérünk. Ez a kurzus arról fog szólni, hogy minden eszközötök meg legyen ahhoz, hogy fantasztikus tudás anyaggal tudjátok átadni a jógát másoknak, és a sok-sok tapasztalatból és emberi kapcsolatokban tanultakból mesterré váljatok. Tehát a kurzus után már csak a személyiség fejlődés és a sok gyakorlás fog benneteket elválasztani a mester szinttől, a tudásotok már meg lesz hozzá.

Hogy mit fogunk tanulni 90 óra alatt? Mindent, ami ahhoz kell, hogy tökéletes jógafoglalkozásokat tartsunk, legyen az 20 perces vagy 2 órás. Sok anatómiát fogunk tanulni, mert az elengedhetetlen a hatha jógához, persze nem száraz latin nevek tanulásában fog ez kimerülni, hanem mozgástan és izometria elmélettel egybekötve, persze vicces Baktai-féleképpen.

A legtöbb ember, aki jár vagy járt hozzám jógázni azt mondja, hogy azért nem jár szívesen más órákra, mert nem szereti, hogy olyan szervezetlennek tűnnek azok az órák. Mert felülnek, és elfekszenek, de aztán újra felállnak, leülnek, majd újra lefekszenek, és így tovább és így tovább. Tehát sokat fogunk dolgozni azon is, hogy miként néz ki egy jó óra, és mely gyakorlatok után, miket lehet, és miket nem lehet csinálni. És persze azon, hogy legyen egy jó íve az általunk tartott óráknak.

Mi pont ezért arra is rá fogunk feküdni, hogy jól felépített foglalkozásokat tudjuk tartani, ami végett azt is megtanuljuk, hogy a holdálláshoz, az évszakokhoz, különleges állapotokhoz, mint pl. várandósság és az embertípusokhoz hogyan kell igazítani az órák menetét, és a gyakorlatok kivitelezését.

Így meg is érkeztünk az egyik lényeges témához, az Ájurvédához. Átvesszük az Ájurvéda alapjait is, de persze mélyebben „csak” az ízületekkel és a mozgásszervi dolgokkal fogunk foglalkozni.

De mit fogunk tanulni ténylegesen a jógából? Kb. 350-400 gyakorlatot alaposan, az alap pránajáma légző gyakorlatokat, és néhány tisztítást.

anantaA Hatha Jógát évezredek óta használják mindenféle spirituális gyakornokok egészség megőrzésre is. Ez azért alakult így, mert viszonylag kevés idő ráfordítással is karban tudjuk magunkat tartani a Hatha Jóga segítségével. Ehhez viszont nagyon jól tudnunk kell azt, hogy hogyan mozgassuk át magunkat a lehető legalaposabban.

A Hatha Jóga bevált kiegészítőként az ősidőkben azoknál, akik sokat ültek és meditáltak, és ezért kezdtek egészségi gondokkal küzdeni, azoknál, akik remeteségük végett nem ettek vagy ittak rendesen, és a modern időkben azoknál is, akik szimplán a nyugati pörgésben élnek.

Sokat fogunk tanulni a jóga nem annyira kézenfekvő finom hatásairól is, hogy hogyan hat az agyunkra, miként hat hormonálisan, valamint arról, hogy még az öregedést is gátolja.

A történelmi Buddha nem véletlenül tiltotta a Hatha Jóga gyakorlását a hívei körében.

A buddhizmus egyik alap tana az, hogy fel kell ismerni azt, hogy az e világi élet szenvedés és mindent meg kell próbálni a materiális világból való kikerülésre. Akkor meg nehogy már egy fizikai síkon történő gyakorlattól jól érezd magad a szenvedésekkel teli világban. Na ezért tiltotta a Buddha a jógát.

A Hatha Jóga kortól, körülményektől, problémáktól teljesen függetlenül is alkalmazható, csak tudnunk kell, hogy hogyan. Ezért is fogunk több száz gyakorlatot megtanulni, mert az ilyen “mindent átmozgatunk 20 egy-néhány gyakorlatból” nem létezik a klasszikus Hatha Jógában, ezek mind modern találmányok, amelyek ráadásul még nem is annyira átgondoltak.

Mi lesz az előadások hátulütője?

Az, amit már eddig is olvastatok, hogy én imádom a jógát és sokan mondják azt, hogy én túlságosan idealizálom a Védikus tudományokat és úgy írom le őket, mintha ez lenne a tökéletes tudás.

Szerintem a Védák tudománya ténylegesen tökéletes, és így valószínű, hogy tényleg a kismamának van igaza és mindenki a saját szűrőjén keresztül lát mindent. De ha megértitek, hogy én honnan jövök, könnyebb lesz megérteni a bűvöletemet.

Életem első világképe, az egyetlen, ami még ovi előttről meg van az, hogy a drága nagybátyám jógázni tanít minket a tesóimmal a szobájában.

10 év alatt hatszor volt maláriám Indiában, kétszer teljesen besárgultam a fertőző májgyulladástól, kétszer mart meg skorpió és egyszer egy halálosmérgű kígyó, egy russel vipera.

10 év alatt 11-szer majdnem meghaltam, de amikor én hazaköltöztem, anyám zaklatására elmentem egy több napig tartó teljes kivizsgálásra és minden tökéletesen működött a szervezetemben. Ehhez hozzátartozik az, hogy én „csak” jógával és ájurvédával kezeltem magam, vagy hagytam másokat kezelni engem.

Szóval nekem a Hatha Jóga nem valami egzotikus mozgás, amit másoktól láttam, vagy egy rendszer, ami végett én tiszteletet vagy pénzt kapok könnyen másoktól. Nekem a Jóga az élet, mert sokszor megmentette már nekem azt.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI:

A tények:

 • Oktató: Baktai Ádám
 • Helyszín: Bhakti Kutir
 • Időpont: 3 hetente pénteken 9:00 – 15:00
 • Időtartam: 15 alkalom
 • Díja: egy összegben 180, 000 Ft vagy 3 részletben 3 x 70, 000 Ft.

Plusz bónusz:

 • előre fizetés esetén korlátlan Hatha Jóga bérlet (a tanfolyam teljes ideje alatt használható, tehát 1 évig)
 • részletben történő fizetés esetén 50 % kedvezmény a Hatha Jóga bérletek árából
Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Hatha Jóga oktató képzés…

 1. Nati szerint:

  Hát ez egy nagy kihívás,de bele vágok és jelentkezem.
  Nati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük