Hatha Jóga az Ájurvéda szemszögéből: Motivációs Írás

yogarelaxNagyjából háttér információnk szerintem az elég is lesz, hogy az Ájurvédának 2 fő ágazata van, a Csaraka ágazat, ami inkább az egészség egy természetes gyógymódokon keresztül történő megközelítését részesíti előnyben, és a Shushruta irányzat, ami kifejezetten egy orvosi látásmód szerint vizsgálja szervezetünk működését, és a műtétet sem veti meg.

Pár napja Ájurvéda témában olvasgattam és ezt a verset találtam a Shushruta Szamhitában, tehát az Ájurvéda orvosibb megközelítésének szakkönyvében:

„Tökéletes testmozgásnak nevezhetjük azt, ami szimmetrikusan erősíti végtagjainkat és úgy fejleszti izmainkat, ami fokozza a test ragyogását és elősegíti az emésztést. Energiával telíti el testünket, könnyűvé teszi mozgásunkat, valamint szilárddá és tónusossá szervezetünket. Szellemünket boldoggá varázsolja és véd az ellustulástól.”

Több mint két évtized után esett le a 2 forintos, hogy miért is mondja azt az Ájurvéda, hogy a Hatha Jóga a tökéletes mozgás, mivel a fenti vers nagyjából tökéletesen leírja a Hatha Jóga fő kritériumait.

Ez egy ugyan olyan plasztikus leírás, mint amikor a WHO előállt egy 17 éves kutatás után azzal, hogy az emberi szervezetnek a legjobb mozgás, a szeparált, testrészenként végzet statikus nyújtás, ami 15-30 másodpercig van kitartva. Ami valljuk be, a Hatha Jóga leírása a Jóga szó használata nélkül.

Szóval az egyenlet nem annyira bonyolult, rá kell szánni némi időt a Hatha Jógára és nemcsak fizikailag, de szellemileg is edzhetjük magunkat a Hatha Jógával.

És most elárulok egy hihetetlenül nagy titkot. A Hatha Jógát mindenki csinálhatja!

Jó persze felmerülhet, hogy mi van nyílt szív műtéten átesett, nyaki gerinc sérvvel szenvedő, sok ízületi gyulladásos panasszal küzdőkkel. De valljuk be, ezek inkább kifogások, mintsem tényleges indokok arra, hogy valaki ne foglalkozzon magával.

Akkor most elárulok egy másik tippet. Ha mégis létezik valami komolyabb egészségügyi problémánk, akkor is felvezető terápiás jógával és némi Ájurvédikus életmódváltással fel lehet turbózni magunkat a teljes Hatha Jóga gyakorlására.

Persze a Jóga szó most divatossá vált és valahogy bizonyos tornák olyan jól kötődnek a Jóga névhez, hogy mára sokan azt hiszik a Jóga csak egy másik fitnesz divat. Vagy csak akkor csinálhatod, hogyha már eleve szuper vékony vagy, meg ultra hajlékony is. De akkor meg minek járnál le Jógázni?

Én 3. éve 110 kilósan is jógázok, és csupán annyit értem el azzal, hogy hetente néhányszor jógázok, hogy 17-18 éve nem voltam beteg. Nem emlékszem olyanra, hogy fájtak volna dolgaim, mint pl. hát, térd, stb. indok nélkül. (Tavaly egyszer fájt a térdem, de 14 óra alatt megcsináltam 1700 méter szintet fel és le, szerintem az elég jó kifogás). Szellemileg rendben vagyok, hát mondjuk a saját szintemen és a kedélyem is jó. Testi funkcióim, pl. emésztés, keringés, stb. kiválóak. Most pl. voltam egy teljes és komplex orvosi kivizsgáláson, mert már 12 éve nem voltam orvosnál, és ott is mindent rendben találtak, majd megírom, mert nagyon vocces eredmények jöttek ki.

És persze akkor most leírnám azt is, hogy egészségesnek sem kell lenned a jógázáshoz.

A Hatha Jóga egy terápiás mozgás. Persze mozgás, tehát jól érzed magad tőle, mert szintén szerotonint termel, mint mozgás, de millió ezer gyógyító hatása is van. Egy baj van vele, csinálni kell.

Én az elmúlt pár évtized alatt azt vettem észre, hogy heti 2 jógázás már hat. És ez itt nem egy marketing szöveg, hogy járjál több órára. Akik járnak hozzám tudják, hogy mindig azt mondom: „ha heti 1 jógára van időd, még egyszer a héten meg kell csinálnod azt, amire emlékszel az órából.” Vagy ha nem jutsz le jóga órára be kell vezetned azt otthon heti 2 db jóga gyakorlást. És akkor tényleg szép leszel tőle, meg egészséges, meg hajlékony, meg minden, amit a marketing jógások is mondanak.

Szóval nem baj, hogyha öreg vagy, merev, picit húsi, és néha utálod magad és/vagy másokat is, vagy úgy általában a világot, ráadásul már megtépázott idegeid sem akarod tovább terhelni egy olyan bonyolult sporttal, amihez több kell, mint egy laza ruha, és annyi hely, hogy le tudj ülni, meg feküdni. Jógázz és meg látod, sokkal jobb lesz.

Ebből a szempontból, a mi hozzáállásunk a Kutirban picit Buddhistás-gyakorlatias. Csináld és meg látod jó lesz.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük