Hamarosan megváltoztatják India, az ország nevét!

A híradások arról szólnak, hogy megváltozik India, a világ legnépesebb országának neve, még az idén. A most kormányzó párt kezdeményezésére visszaveszik a Bharata nevet!

A Bharata név már a Rig Védában is felbukkan, mint egy prominens klán neve, arról nem beszélve, hogy maga a bharata szó a súrlódásos tűzgyújtás neve is egyben, és így azokat a papokat is Bharatának hívják, akik meggyújtják az áldozati tüzet.

Innen ered a tűz istenének az a neve is, hogy Bhárata. Ugyanis a szanszkrit nyelvben bármely név gyermekei leírhatóak azáltal, hogy az eredeti név egyik magánhangzóját hosszúhangra változtatjuk. Ahogyan ezt pl. látjuk a Bhagavad Gítában is, amikor Krisna úgy hívja Ardzsunát, mint Prithá, vagyis mint Pritha fia. (Pritha volt Ardzsuna édesanyjának, Kuntí Dévínek egy másik ismert neve.)

Szóval a tűz istene lehet Bhárata, vagyis a Bharata papok gyermeke. Ez a nyelvtani logika a Mahábhárata eposz neve mögött is. Mahábhárata vagyis a „nagy Bharata leszármazottai”!

Egyébként a Védákban és a védikus írásokban Indiára mindig is úgy referáltak, mint Bharata varsam „bharata területe” vagy Bharata bhúmi „Bharata földje”. Szóval technikailag az indiaik csak visszaveszik az eredeti védikus nevüket!

Om Tat Sat

Baktai Ádám keletkutató, a keleti kultúrtudományok szakértője

Ui: Én személyesen még arra is kíváncsi vagyok, hogy a köztársaság helyett használni fogják-e a szanszkrit ganarádzsja kifejezést, ami szó szerinti fordításban azt jelenti „ahol az emberek gyakorolják a királyi teendőket”. Annyira szép a szanszkrit nyelv!!!!

 

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, India ezer árnyalata, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük