Gondolatok az Adventről

GONDOLATOK AZ ADVENTI IDŐSZAKRÓL
Ádvent, Adventus Domini = az Úr eljövetele, röviden: Úrjövet. A Katolikus Egyházban Ádvent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes “szent idő” a karácsonyra való lelki felkészülés ideje.
A szeretet ünnepének érkezéséig tehát egy hónapunk van arra, hogy fénybe öltöztessük a lelkünket. Összegyűjtöttünk nektek néhány gondolatot és lelki gyakorlatot, ami segíthet ebben, vallási hovatartozástól függetlenül.
Csönd, elmélkedés, imádság. Foglalkozzunk többet lelkünk dolgaival, legyünk többet csöndben, magunkban.
Készülés a Karácsonyra. Készüljünk elő családunk karácsonyi ünnepére, szertartásaira. Ajándékainkat a helyes lelkület és szeretet készítse elő és hitelesítse: gondos, személynek szóló kiválasztás.
Megtisztulás. A közelgő Karácsony várakozásában szorgosan, mégis vidáman tisztítsuk meg lelkünket.

Az Adventi időszak egyik legelterjedtebb szertartása a saját adventi koszorú elkészítése, idő hiányában persze egyre többféle színben és stílusban meg is tudjuk ezeket vásárolni. Ha mégis saját, klasszikus adventi koszorú elkészítésébe fognál, íme néhány fontos gondolat, és elmélkednivaló:
Az adventi koszorú elkészítésének műveletét rituálénkká tehetjük. A művelet nem csupán ügyes barkácsolás, hanem mágikus teremtés is egyben. A gyertyák színe hagyományosan a lila, három lila és egy rózsaszín gyertya található a klasszikus adventi koszorúkon.
A lilaa misztika színe, az ezoterikus, spirituális tudatosságot hozza el életünkbe; a katolikus egyházban pedig advent liturgikus színe, mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi.
Ádvent harmadik vasárnapja, Gaudete (örvendjetek!) vasárnap kiemelkedik a többi közül, ádvent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.
A hagyományokban minden gyertya szimbolizál egy-egy fogalmat is: hit, remény, szeretet és öröm. A koszorú elhelyezésekor a négy gyertya a négy égtáj felé kell, hogy álljon, mert így teremthetünk egységet kint és bent, fent és lent. Az adventi koszorúnkat vörös és aranyszalagokkal, az élet és fény jelképével díszíthetjük.
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt életünkben és a tűz tisztító erejét, mely hétről hétre erősebb lesz, hisz először egy, majd végül már négy gyertya ég a koszorún. Teremtő ereje is egyre erősödik, hétről hétre növeli erődet a változtatáshoz, új dolgok felismeréséhez, a régiek elengedéséhez. Ez jelenti a lelki felkészülést az ajándékozásra és az ajándékok elfogadására is.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük