Felső Musztáng és Damodar Kund túra…

A várva várt pillanat elérkezett, végre beharangozhatom nektek azt, hogy megyünk Felső Musztáng tartományba, a Himalája utolsó “Tiltott Királyság”-ába. 

A Tilott Királyság mindösszesen 3 régióval kapcsolatosan került köztudatba, ez a három gyöngyszem Szikkim, Bhután és Felső Musztáng:

 • Szikkim egy ideig kivált Indiából, és akkor elég nehéz volt oda bejutni, aztán egy ideig még az indiai vízum mellé is kellettek külön engedélyek, de mára már ez nincs többé.
 • Az utóbbi években már Bhután is elég járhatóvá vált. Lásd én is szoktam oda elvinni aranyos népeket.
 • Az utolsó hely, ami eddig kb. lehetetlen volt az Felső Musztáng. Most ide fogunk fel túrázni. Jó magam, kb. 20 éve próbálok erre a túrára feljutni, úgy néz ki idén adatik ez meg. Csak, hogy ezt az utat jobban perspektívába helyezzem, az én szerzetesi vonalamon utoljára itt 470 éve járt bárki is zarándoklaton.

Ez egy zárt körű út. Egész egyszerűen azért, mert nem szeretnék felvinni ismeretlen embereket erre az útra, mert nem szeretnék emberi viszályokkal és félreértésekkel foglalkozni, itt alap lesz az, hogy egymással szeretetteljesen és tisztelettel bánjunk, elképesztő szintű és mélységű toleranciával. Szóval ha nagyon szeretnél jönni, de még nem ismerjük egymást kezdj el dörgölőzni a közösségünkhöz, ez lesz az egyetlen beugró esély.

Ez az út kb. 23 napra jön ki, még akkor is ha Bécsből repülünk, attól függetlenül, hogy az ottani Qataros átszállással 11 óra pár perc alatt Katmanduban tudunk lenni.

Íme az út leírás, olvassátok szeretettel:

 1. nap: Meg érkezünk Katmanduba, este felé. Egy kellemes séta és vacsi fog minket majd helyre billenteni.
 2. nap: Katmandu megnézünk  Sztupát, és aztán utána járunk a hegymászós cuccainknak. Cipőt, hálózsákot, és profi matracot itthonról kell vinnünk, de túra zoknit, kamáslit, hátizsákot, alá öltözőt, esetleg kabátot, nadrágot ott érdemes megvenni. (Ez az út a Damodar Kundról szól, a város nézés nem fő szempont, hiszen úgyis a monszun kellős közepére érünk oda, de a két “nagy látnivaló” sztupát megfogjuk nézni. Egyet az oda, egyet a visszafelé úton. A Boudhanáth és Szvajambhubanáth sztupákat. Itt tudtok róla bővebben olvasni!)
 3. nap: Busszal át Pokharába. Ez jó lesz arra, hogy lássunk Nepálból ezt azt, és annyit azért nem spórolunk idővel sem. Mert a reptérre hamarabb kell kiérni, meg a járatok mindig késnek, meg mire ki érünk a reptérre, meg mire a reptérről beérünk a városba nem lesz annyival gyorsabb, mint amikor a busz ajtótól-ajtóig elvisz bennünket.
 4. nap: Pokharából felrepülünk Jomsomba (2700 méter) és átsétálunk Kagbenibe (2800 méter). Ez egy 3-4 órás akklimatizációs séta.
 5. nap: Kagbeni-Chele (3050 méter) Ez egy 5-6 órás séta lesz, végig kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel. Kavicsos-homokos útvonalunk lesz, erős széllel. Ez a történelmi só útvonal is egyben, ezért kisebb települések végig várhatóak. Így Chele előtt is lesz még egy kicsi falu, Tangbe.
 6. nap: Chele-Syangboche (3475 méter) 6-7 órás út. Egészen a Taklam La szorosig felfelé megyünk, ez 3624 méteren lesz. Innen látható lesz a Tilicho hegy, ami egy 7134 méteres hegy. Innen lefelé megyünk egy Szamar nevű kis faluig. Utána lejtők és emelkedők Syangboche-ig. Szamartól Syanboche kb. 3 óra. Útközben látni fogjuk a Rmchung barlangokat, amelyeket szerzetesek vájtak ki, hogy nyugodt helyen tudjanak meditálni.
 1. nap: Syangboche-Ghaymi (3520 méter) 5-6 órás út. Ezen a napon is lesz hágónk, 2 is. Az első a Yamda La, ami 3850 méter magas, majd később a Nyi La, ami már 4010 méteren van. Innen már végig lefelé lesz Ghaymi. Valószínűleg ez lesz a legkeményebb napunk Lo Manthangig. Ghaymi egyébként Felső Musztáng 3. legnagyobb települése.
 1. nap: Ghaymi-Charang (3500 méter) 4-5 órás út. Laza napunk lesz. És az egész Felső musztángi terület legszebb kis faluja Charang. A falu előtt látni fogunk egy ősi Gompát is és egy elképesztően hosszú Om Mani Padma Hum falat.
 1. nap: Charang-Lo Manthang (3700 méter) 5-6 órás út. Először majd lefelé megy az utunk, hogy áttudjunk kelni a folyón, utána fel a Lo szoroshoz, ami 3850 méteren van. Onnan már lehet látni Felső Musztáng tartomány fővárosát, a fallal körbe vett Lo Manthang-ot. Egyébként a nap folyamán látni fogjuk majd a Nilagirit (7061 m), a Tilichot (7134 m) és az Annapurnát is (8091 m), ami a világ 10. legmagasabb hegye!
 1. nap: Lo Manthang Pihenő nap, város nézés. De átlehet ugrani Tingkharba, ami az utolsó falu Nepálban, utána már Tibet jön.
 1. nap: Lo Manthang-Yara (3900 méter) 7-8 órás út. Vissza a Lo szoroshoz. Utána elhagyjuk az utat amin felfelé jöttünk, és Dhi falun keresztül haladva, jó sokká elérjük Yara faluját. A nap folyamán sok-sok barlangot fogunk látni. Még Yara faluban is van szállásunk, tehát fogadóban leszünk.
 1. nap: Yara-Ghuma Thanti (4800 méter) 6-7 órás út. Útközben látni fogjuk a Luri barlangot és kolostort. A magasság miatt ez már a kemény pálya lesz. Itt kezdjük a sátrazós részt.
 1. nap: Ghuma Thanti-Damodar Kunda (4890 méter) 8-9 órás út. Végig föl-le megy az út. Damodar Kunda valójában nem 1, hanem 3 kis gleccser tó.
 1. nap: Damodar Kunda (4890 méter) Pihenő nap. Megfürdünk a tavacskákban, átnézünk a tibeti fennsíkra, stb.
 1. nap: Damodar Kunda-Ghuma Thanti (4800 méter)v8-9 órás út. Vissza megyünk ugyanazon az úton, ahol fel jöttünk. Majd ismét sátrazás.
 1. nap: Ghuma Thanti-Yara (3900 méter) 6-7 órás út. Még mindig ugyanazon az úton haladunk, mint felfelé jövet. De itt már fogadós a szállás.
 1. nap: Yara-Tangye (3240 méter) 6-7 órás út. Hosszú séta, de lefelé. Lehetőség lesz fekete szent köveket keresni.  A falu kicsi és eldugott.
 1. nap: Tangye-Tetang (3040 méter) 7-8 órás út. Először felfelé kell mennünk, meredeken. Utána lefelé végig. A Nilagiri már nagyon közelinek tűnik. De már látni fogjuk a Dhaulahirit is, a világ 7. legmagasabb hegyét is (8167 m).
 1. nap: Tetang-Muktinath (3700 méter) 6 órás út. Vissza a „civilizációba”. Az elmúlt 2 hét után Muktinath kicsi kis faluja is pezsgő nagy városnak fog tűnni.
 1. nap: Muktinath-Jomsom (2700 méter) Ez egy kb. 6 órás út, de itt már le is jeep-ezhetünk. Amennyiben jeep-ezünk reggel fel mehetünk a Muktinath templomhoz és eltölthetünk ott egy kis időt a különféle templomokban és zárdákban. De akár meg is fürödhetünk a szent 108 kis patakocskákban is.
 1. nap: Jomsom-Pokhara (820 méter) Reggel lerepülünk Pokharába és melegben leszünk. És fürdünk, és pizzát eszünk, vagy spagettit, amit csak akarunk.
 1. nap: Pokhara-Kathmandu, ezt már repülővel gondoltam, mert nincs sok időnk és visszafelé ez már inkább csak fele annyi időt vesz el mint a busz út. Kathmanduban még 1 Sztupát megnézünk majd indul a bevásárlás.
 2. nap: Reggel még Kathmandu. A járat dél körül indul és így még este meg lenne a haza érkezés.

Ez a váz, írjatok rám, hogy mit gondoltok erről. De addig is:

 • Edzünk mert ez kemény menet lesz. Nem technikai, de fárasztó, viszont ennek fejében elképesztő tájakon fogunk mászkálni.
 • Ha van valami ízületi bajunk, itt az ideje, hogy foglalkozzunk vele.
 • Kezdjünk el pedikűröshöz járni, hogy majd ne menjen szét a lábunk a bőrkeményedéseinktől, stb.
 • 2 emberenként fogunk 1 sherpát kapni, aki a sátrak és egyéb csomagok mellett “csak” 25 kg-t vihet a személyes holminkból per pár. Szóval 12.5 kiló felett mindenünket nekünk kell majd hoznunk.
 • Én még sohasem voltam Felső Musztángban, helyi vezetőkkel megyünk, nem tudom ott milyen a kaja, én gyanítom a tipikus nepáli dhal-bhat-tarkari lesz. Vagyis lencse leves-rizs-zöldség főzelék. Ezen az úton, ellentétben a velem megszokott utaknál, most javarészt nem lesz opció arra, hogy mit eszünk, azt eszünk ami van a helyiek konyhájában. Főként a sátras napokon, amikor amúgy is az a kaja, amit a sherpák hoznak fel nekünk a hátukon, a drága szép emberek.
 • Most én az utat 280-as dollárral kalkulálva, mindent bele számítva: az expedíciós költségektől kezdve, a belépési engedélyeken (mászási engedély, engedély a tiltott zónában tartózkodásra, belépési engedély a tájvédelmi zónába, sztupa belépők a fővárosban, stb.), és vízumokig át, egészen a belső 3 repülőjegyig, kajával, túra vezetéssel együtt már több mint 1 millió forinttal számoltam. Szóval így kell kalkulálnotok.
 • És ezt akkor tudjuk meglépni, ha leszünk legalább 12-en.
 • Sőt abba is bele kellene gondolnunk, hogy vigyünk-e magunkkal egy hegyi mentős orvost. Nekem olyan kontaktom van, aki volt már Erőss Zsolt által vezetett expedíción is az orvos. Ez fejenként kb. 100 ezer forintba kerülne. A doktor bácsit még nem kérdeztem meg, de van annyira jó barátom, hogy eljöjjön velünk.

Szóval mostanság ilyen dolgok foglalkoztatnak engemet.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük