Február 29, egy kis történelmi áttekintés Védikus és nyugati asztrológiai szemmel…

2020, Február 29-ét írunk, tehát szökő évünk van! És soha nem szoktunk megemlékezni arról, hogy mekkora dolgot élhetünk mi át 20 évvel ezelőtt. Mármint azt, hogy 2000-ben is volt szökő év, és Február 29. Mert 1700-ban, 1800-ban és 1900-ban nem volt.

Ez azért van így, mert 1577-ben egy olasz orvos és csillagász tárta világ elé azt az elképzelést, hogy a használatban lévő naptárat korrigálni kell. Addigra a Juliánusz naptár már több mint 1600 éve volt használatban (Krisztus előtt 45-ben vezették be azt a számolási rendszert), és addigra már több mint 12 napos volt az eltérés.

Mivel az évszakok változásánál is egyre érezhetőbb lett az eltérés, és a Húsvéti időszak is egyre jobban eltolódott, XIII. Gergely pápa 1578-ban egy Jezsuita csillagászra, Krisztofer Kláviuszra bízta egy új javított rendszer kidolgozását.

Ebből lett a Gergely naptár!

Miután Krisztofer Kláviusz megalkotta az új rendszert Gergely pápa értesítette a legnagyobb európai uralkodókat, és 1582. Október 4-én életbe lépett az új naptár, úgy, hogy a korrekció végett Október 15. lett az új számítás első napja.

Azért 2 hét volt a korrekció mert így a hét napjaiban nem volt csúsztatás. Sőt azt a korrekciót vezették be, hogy ezen túl minden 400 évben csak 97 szökőév lesz, így korrigálva a jövőre nézve is a csillagászati eltéréseket.

Viszont és sajnos csak az vették figyelembe, hogy a Föld 23 fok 26 percet dől, és azt nem, hogy a Föld nem csak a saját tengelye körül forog, de a Föld tengelye is forog. Így mára, több mint 400 év leforgása alatt, már több mint 23 fokos eltérés van a valóság és a nyugati asztrológia megállapításai között.

Egyébként a föld tengelye kb. 26 ezer évente fordul egy teljeset. Így kb. 72 évente keletkezik 1 fokos eltérés a nyugati és a védikus asztrológia rendszerében. Tehát már a Gergely naptár megalkotásának idején is volt egy komolyabb eltérés, és maga a Gergely naptár korrekciója is csak enyhített az eltérésen. Így a Gergely naptáras korrekciót és minden mást is figyelembe véve, utoljára i.u. 285-ban volt megegyezés a védikus és a nyugati asztrológiában.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyugati asztrológia nem jó, vagy nem működne. Ez szimplán csak annyit jelent, hogy a védikus asztrológia rendszerében a csillagászati számítások révén az égben látottak szerint állítják fel a születési képletet, míg a nyugati rendszerben inkább egy szimbolikus képletet elemeznek, amit a jó asztrológusok ugyan olyan jól képesek elemezni, mint bármilyen más asztrológiai rendszer jó asztrológusai!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük