Február 29, egy kis történelmi áttekintés Védikus és nyugati asztrológiai szemmel…

2020, Február 29-ét írunk, tehát szökő évünk van! És soha nem szoktunk megemlékezni arról, hogy mekkora dolgot élhetünk mi át 20 évvel ezelőtt. Mármint azt, hogy 2000-ben is volt szökő év, és Február 29. Mert 1700-ban, 1800-ban és 1900-ban nem volt.

Ez azért van így, mert 1577-ben egy olasz orvos és csillagász tárta világ elé azt az elképzelést, hogy a használatban lévő naptárat korrigálni kell. Addigra a Juliánusz naptár már több mint 1600 éve volt használatban (Krisztus előtt 45-ben vezették be azt a számolási rendszert), és addigra már több mint 12 napos volt az eltérés.

Mivel az évszakok változásánál is egyre érezhetőbb lett az eltérés, és a Húsvéti időszak is egyre jobban eltolódott, XIII. Gergely pápa 1578-ban egy Jezsuita csillagászra, Krisztofer Kláviuszra bízta egy új javított rendszer kidolgozását.

Ebből lett a Gergely naptár!

Miután Krisztofer Kláviusz megalkotta az új rendszert Gergely pápa értesítette a legnagyobb európai uralkodókat, és 1582. Október 4-én életbe lépett az új naptár, úgy, hogy a korrekció végett Október 15. lett az új számítás első napja.

Azért 2 hét volt a korrekció mert így a hét napjaiban nem volt csúsztatás. Sőt azt a korrekciót vezették be, hogy ezen túl minden 400 évben csak 97 szökőév lesz, így korrigálva a jövőre nézve is a csillagászati eltéréseket.

Viszont és sajnos csak az vették figyelembe, hogy a Föld 23 fok 26 percet dől, és azt nem, hogy a Föld nem csak a saját tengelye körül forog, de a Föld tengelye is forog. Így mára, több mint 400 év leforgása alatt, már több mint 23 fokos eltérés van a valóság és a nyugati asztrológia megállapításai között.

Egyébként a föld tengelye kb. 26 ezer évente fordul egy teljeset. Így kb. 72 évente keletkezik 1 fokos eltérés a nyugati és a védikus asztrológia rendszerében. Tehát már a Gergely naptár megalkotásának idején is volt egy komolyabb eltérés, és maga a Gergely naptár korrekciója is csak enyhített az eltérésen. Így a Gergely naptáras korrekciót és minden mást is figyelembe véve, utoljára i.u. 285-ban volt megegyezés a védikus és a nyugati asztrológiában.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyugati asztrológia nem jó, vagy nem működne. Ez szimplán csak annyit jelent, hogy a védikus asztrológia rendszerében a csillagászati számítások révén az égben látottak szerint állítják fel a születési képletet, míg a nyugati rendszerben inkább egy szimbolikus képletet elemeznek, amit a jó asztrológusok ugyan olyan jól képesek elemezni, mint bármilyen más asztrológiai rendszer jó asztrológusai!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük