Érdekes információk és apróságok Bhutánról!

Bhután egy más világ! De nem úgy, mint egy más kultúrkör, vagy egy másik ország. Egy másik szféra. Egy másik univerzum! 

De ugyanakkor Bhutánba látogatni, egy óriási lépés az idő síkban is! Mintha évszázadokat mennénk vissza az időben. Mindenki tradicionális ruhákban jár, egészen a hivatali órák végéi, mintha egy skanzenben lennénk.

Minden épület a tradicionális bhutáni stílust tükrözi vissza, még az új fényes, acél és króm bank épületek is, és a nagy nemzetközi szálloda láncok pazar létesítményei is!

Taj Tashi Bhután, a Taj szálloda lánc bhutáni épületegyüttese…

Mindemellett Bhután az egész Eurázsiai szuper kontinens legkevésbé fejlett országa, infrastrukturálisan. A mai napig az ország 98 %-át csak gyalog vagy lóháton lehet elérni. Ezért is van az, hogy az autóbuszos utak olyan sokáig tartanak. De ezen sem érdemes aggódni, ezt észre sem veszi az ember, mert minden szemet gyönyörködtetően gyönyörű. Bhután tiszta és elképesztő természeti csodákkal bír.

Például amikor 2014-ben Bhutánban buszozgattunk, az egyik utunkon egy majd 3 méter fesztávolságú sas szembe repült velünk, kb. 1-1.5 méterrel az aszfaltút felett. Vagy jó 10-15 másodpercig! Elképesztő élmény volt!

Szóval Bhután tényleg egy csoda, csak egy kicsit körülményes bejutni. Anno még Bhután 3. királya úgy tervezte, hogy Nepálhoz hasonlóan ki szeretné építeni egy komolyabb hegymászó turizmust, de szerencsére utólag úgy döntött, hogy ezt nem viszi véghez. Pedig akkorra már meg volt az a 6 fős csapat, akik elkezdték volna feltérképezni a bhutáni hegyeket.

(Egyébként az általunk szervezett utakon, ebből a 6 fős csapatból az egyik hegymászó kiválóság szokott minket körbe vezetni! Phub Wangdi úr!)

Szóval Bhután az elszigetelődés mellett döntött, és elköteleződött a természet védelem mellett is! Bhutánban mindennemű vegyszeres termesztés tiltott, így minden és mindenhol bio minőségű az, amit megeszik az ember. De  dohányzás is tiltott, mindenhol, természetesen kivételt képezve az ember privát otthona, vagy szállodai szobája. 

De ezt az elszigetelődést ne úgy értelmezzük, mintha a döntéshozók a saját kényük és kedvük szerint döntenének, mindenki más feje felett. Bhután folyamatosan modernizálódik. 1999 óta megnyílt az ország a TV és az internet szolgáltatók irányába is. Nemsokkal később pedig a 3. király lemondott és ezzel utat engedett a demokratikus és egyben választáson alapuló államformának is.

Többek között ezért is annyira más világ ez a parányi kis ország, Ázsia szívében. És ez az, amit meg is kell fizetni! A mai rendszerben, napi 250 USD a napi vízum Bhutánba, de beszélgetnek arról is, hogy ezt lehet, hogy a duplájára emelik! És a repülőjegy sem olcsó ide, hiszen olyannyira keskeny a paro-i völgy, ahol Bhután egyetlen reptere található, hogy mindösszesen 6 pilótának van engedélye arra, hogy berepüljön az országba. Többek között a jelenlegi Király apósának is, aki az egyike ennek a 6 rendkívül képzett pilótának.

Viszont maga az út is felejthetetlen, amennyiben Nepálból repülünk be, mert a röpke 30 perces út alatt 5 darab 8 ezres hegyet is láthatunk, köztük a Mt. Everest-et is! 

A Tigris Fészek kolostor, Padmaszambhava meditációinak helye…

Egy szóval Bhután egy csoda, és a mi rohanó világunk egyik utolsó kis béke szeglete. Íme még néhány érdekes infó erről a varászlatos helyről:

  • Régészek a mai Bhután területén, már i.e. 2000 évvel ezelőttről is találtak emberi és elefánt csontokat, fegyvereket és épület romokat. Magát a Bhután elnevezést is erre az időre datálják, és a szanszkrit Bhu-Uttan (magas föld) kifejezéshez eredeztetik.
  • Az első Bhutánhoz köthető feljegyzés a nagy tanítóhoz, Padmaszambhavához kötődik i.u. 747-ből. Padmaszambhava ekkor kezdte elterjeszteni Buddha tanait Bhutánban. Bhután legnevezetesebb látnivalója, a Tigris Fészek kolostor is ehhez a történelmi szálhoz kapcsolódik. Hiszen a Tigris Fészek kolostor Padmaszambhava meditációinak helyén lett megalapítva.
  • Az első európai utazók, akik eljutottak Bhutánba jezsuita szerzetesek voltak, akik 1627-ben érkeztek, az akkor frissen alapított bhutáni államba. Hiszen a 17. század elejéig Bhután területén számos kisebb uradalom és számos fejedelem élt és alkotott. Mindezt egy Shabdrung Ngawang Namgyal nevezetű láma és egyben államfő változtatta meg.
  • Shabdrung Rinpocse Tibetből érkezett, ahol üldöztetésben volt része. Így Bhután területére érve elsőként megtervezett és megépíttetett 10 erődöt, amelyeknek egy része ma is áll. Ő vezette be azt is, hogy az erődök területének fele felett mindig a mindenkori hatalom diszponál, míg az erődök másik fele, a spirituális vezetőség jussát képzi.
  • Shabdrung Ngawang Namgyal személye olyannyira összefonódott Bhután megalakulásával, és az ország első időbéli védelmezésével, hogy amikor ő eltávozott az élők sorából 1651-ben, Bhután lakossága ezt 54 éven át titokban tartotta. Mert attól tartottak, hogy a környező királyságok háborút indítanának ellenük, ha kitudódna, hogy Sabdrung már nincs az élők közt.
  • Bhután államformája demokratikus alkotmányos monarchia. A jelenlegi királyi család 1907 óta van hatalmon, és 2007 óta, a 3. király lemondása óta, demokratikus választások révén döntenek arról, hogy ki legyen az, aki vezeti az országot.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük